• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

P0168

krzysdro

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 ti
Może ktoś pomoże? Dopiero się uczę ale z pomocą kilku osób przerobiłem mapę z mojego auta ar 156 1.9 jtd 16v 140 km, edc16c8, soft 367332. No i przy mocniejszym wciskaniu gazu wywala mi błąd P0168 ale chick-a nie wywala, to na pewno coś źle z mapami paliwowymi.
Ktoś podpowie gdzie szukać?

pozdro

Na kompie wszystko ok, reil nie przeładowuje. Sprawdze przy jakiej temp paliwa wywala ten błąd.

pozdro

Podpiłowałem go, temp paliwa do 41,5 stopnia i nie wywaliło błędu. To nie chodzi o temp. paliwa. Trzeba zmienic którąś mapę paliwową. Nikt nie wie?

Cześć, mam identyczny problem w 1.9 16v po ruszeniu kilku map. Może ktoś napisać, który limiter należy podnieść?

Tak, limiter temperatury paliwa zapewne ale od czego zależny? Problem polega na kiepskim opisaniu map a damosa nie posiadam. Mógłbyś podpowiedzieć w którym adresie mam szukać? Chodzi o EBF1A? Zauważyłem, że błąd się zapisuje przy IQ ok 70mm3. W załączniku projekt z WinOLS'a.

Załączniki

Widać, że wiesz gdzie powinienem szukać :D Reszta limiterów temperatury to E9188 i FC9B6 ale one dotyczą silnika a nie paliwa.. w takim razie może jakiś mały hint?

hint jest taki(ode mnie), że jak chcesz się brać za mody to powinieneś umieć znaleźć potrzebne rzeczy w ecu. domowa zabawa w chipowanie nie ma większego sensu, ze względu na braki wiedzy, które doprowadzą albo do wybuchu silnika, albo innej awarii, albo - w najłagodniejszym przypadku - że nic nie wyjdzie, a straci się kupę czasu i wyląduje z tym u kogoś, kto wie co robi.

Dokładnie tak :(
Jak nie umiesz sobie z taką podstawą poradzić to jak ustawisz SOI pod większą dawkę?

Mod jest już wgrany i auto jeździ naprawdę przyjemnie. Jedyny problem mam z tym limiterem - prawdopodobnie przez zwiększenie ciśnienia na railu. Spędziłem sporo czasu żeby doczytać pewne rzeczy i nie wysadzić silnika. SOI zostawiłem w spokoju, jedynie przeskalowałem oś.

czytanie jest tylko teorią, która często gęsto pomija spory kawał wiedzy tunerów odnośnie wyszukiwania limiterów i tym podobnych rzeczy.

Podejrzewam, że każdy zaczynał od teorii, później zdobywał coraz większe doświadczenie, coraz lepszy sprzęt i soft. Ale nie w tym rzecz, nie róbmy off-topic'a. Szukałem rozwiązania konkretnego problemu i google doprowadziło mnie na to forum i na ten temat tym bardziej, że został on rozwiązany.

zapominasz o jednym - że wiedza z forum nie zawsze jest w 100% prawidłowa i działająca, a ludzie zajmujący się tuningiem nie podzielą się taką wiedzą, bo z doświadczenia wiedzą ile trzeba czasu poświęcić na to, żeby dojść do pewnych rzeczy i umiejętności... zresztą nawet jak znajdziesz rozwiązanie na innym sofcie, to i tak jeszcze musisz wiedzieć jak ten sam limiter znaleźć z innym sofcie... a tego to już Ci nikt nie powie.

Przecież nie piszę z prośbą żeby ktoś mi pisał cały soft za free. Ot zapytałem w istniejącym temacie. Ale faktycznie widzę, że może być ciężko z pomocą. Jak uporam się z problemem dam znać.

Witam również mam problem wywala błąd p0168 świeci kontrolka zmienione mapy oraz czujnik temperatury paliwa AR 159 idzie do 2,5-3 tys obr potem brak mocy

W moim przypadku problemem była mapa FC9B6, która jest jednak limiterem temperatury paliwa.

Amortyzatory
Powrót