[Giulia] Alfa Giulia- 2015

Pełna zgoda. Ja to postrzegam dokładnie tak samo. Teraz pozostaje tylko pytanie kto ma rację - ja i Ty czy FCA ze swoim badaniem rynku? Czy faktycznie Alfa się odbije sprzedając nową Giulie taką jaką jest, czy raczej potencjalni klienci oczekują czegoś innego (stylu, wygody, unikalności)?

Ja jestem zdania, że FCA mogło się jednak pomylić w swojej ocenie rynku, ale o tym przekonamy się za kilka lat.

Opinia zwykłego Niemca o Giulli :)
Bardzo ładny samochód! Mam nadzieję, że można będzie kupić ten samochód normalne i nie trzeba będzie na niego długo czekać. Już nie mogę patrzeć cały ten nudny niemiecki projekt w naszych ulicach. Mam nadzieję, że Włosi i Anglicy wprowadzają nowy impuls na nasze ulice. VW Passat w porównaniu do Alfa Romeo wygląda jak hala dworca kolejowego w starej NRD.

...VW Passat w porównaniu do Alfa Romeo wygląda jak hala dworca kolejowego w starej NRD...
A no tak, zapomniałem, że Passat to już klasa premium ;)

Alfa weszła na rynek z modelem o potencjalnie najlepszym rynku zbycia. Musi coś dźwignąć sprzedaż, żeby postawić na nogi całą firmę. Auta w kolejnych segmentach pojawią się zapewne niedługo potem.

Smucicie tak mocno, że nie chce się tego czytać.... Widać, że większości z was pasowały czasy kiedy 159 olśniewała wyglądem ale osiągami dostawała baty od zwykłego Pastucha...
Giulia jest dwa razy mocniejsza od najmocniejszej Alfy 159, ma w końcu napęd na tył, ma rewelacyjny stosunek mocy do masy i może konkurować z najlepszymi samochodami w klasie !
Nie jest może jeżdżącym dziełem sztuki ale i tak porównanie jej do smutnych japońców i nudnych niemców jest mocno nie na miejscu.
Wprowadzeniem Giuli QV Marchionne odkupił wszystkie swoje winy, gdyż wprowadził Alfę znów do pierwszej ligi w swojej klasie!
Chwała mu za to, bo dużo ryzykuje. Jestem jednak pewien, że to przemyślany ruch i wyprowadzi Alfę na prostą.

Większość się chyba spodziewała że do 159 Sergio każe wrzucić tył napęd i silnik 2.9V6 i będzie cacy :)

Bo Alfa ma przede wszystkim jeździć wyjątkowo, technologicznie być do przodu, a wyglądać to tak przy okazji (choć Giulia jest git), a niektórzy odwrócili te wagi kompletnie i marudzą.
Nic dziwnego po latach przyzwyczajeń klientów z ciężkimi przednionapędowymi dieslami przed przednią osią, już mało kto przykłada wagę do prowadzenia.

A no tak, zapomniałem, że Passat to już klasa premium ;)

Alfa weszła na rynek z modelem o potencjalnie najlepszym rynku zbycia. Musi coś dźwignąć sprzedaż, żeby postawić na nogi całą firmę. Auta w kolejnych segmentach pojawią się zapewne niedługo potem.

Zacytowałem wpis Niemca akurat pisał o tym, że ma dość tych nudnych niemieckich samochodów, porównując Passata ( jako synonim nudy ) do dworca w NRD.

- - - Updated - - -

Smucicie tak mocno, że nie chce się tego czytać.... Widać, że większości z was pasowały czasy kiedy 159 olśniewała wyglądem ale osiągami dostawała baty od zwykłego Pastucha...

Nie ośmieszaj się. :lol::lol::lol::lol:

AR powinna wyjątkowo jeździć i dobrze wyglądać :)
Jak dla mnie 159 taka jest... a co do Giulii... cięzko ze zdjęć wyrokować mimo wszystko.

Jak widywałem 159 na zdjęciach to też mi się dużo mniej podobała niż 156- aż pewnego pięknego dnia zobaczyłem dwie stojące obok siebie.

Smucicie tak mocno, że nie chce się tego czytać....

nie smucimy, tylko raczej obstajemy za tym co wyróżniało Alfę i co dla nas było jej esencją. Hitem sprzedazy one nigdy nie beda wiec jakies tam argumenty podnoszenia sprzedazy do mnie nie przemawiaja, kosztem pozbawiania jej alfowskiego indywidualizmu, z reszta watpie by fiat "zamknal" Alfę, chocby przynosila straty i tak marka bedzie istniec. A jesli dla Ciebie Giulia to tylko osiagi niedostepnej przecietnemu kierowcy wersji QV to dlaczego masz Giuliette MA a nie wlasnie w wersji QV skoro dla Ciebie to sens tych aut? Rozumiem, ze filozofia ma byc tak ze kupie Giulię 2,0 jtd 170km i bede sie szczycil wlascicielom audi i beemek, ze wersja QV robi ich rsy i emki na torze? zapewne do czasu...

- - - Updated - - -

A nie odwrotnie przypadkiem? Kurczę, przekonany byłem że odwrotnie ;)

dokładnie, chyba właśnie co poniektórzy inaczej postrzegają istotę naszej ukochanej marki.

Ciekawe kiedy pierwszy nie związany z FCA człowiek przejedzie się tym autem i podzieli się wrażeniami z całą resztą ludzkości ,bo puki co to tylko zgrabny marketing.

A nie odwrotnie przypadkiem? Kurczę, przekonany byłem że odwrotnie ;)

No widzisz, ogół jest tak przekonany (a wiadomo jak to nieomylny jest ogół prawda? ;) ) , m.in. dzięki nieobecności Alfy w sportach, na torach, nawet amatorskich, dzięki JTD, no i niestety takim wynalazkom jak CW.
Ale korzenie były ciut inne. Lekkie, mocne auta technologicznie zawsze kroczek lub krok do przodu.

No widzisz, ogół jest tak przekonany (a wiadomo jak to nieomylny jest ogół prawda? ;) ) , m.in. dzięki nieobecności Alfy w sportach, na torach, nawet amatorskich, dzięki JTD, no i niestety takim wynalazkom jak CW.
Ale korzenie były ciut inne. Lekkie, mocne auta technologicznie zawsze kroczek lub krok do przodu.
No właśnie ja nie do końca się powinienem wypowiadać, bo po pierwsze mam crossa w dieslu, a nie GT z V6, a po drugie jak na razie nie jestem fanem marki (sorry).

I w sumie mógłbym tu dużo pisać czemu uważam tak a nie inaczej, ale i tak hejtuję przy każdej okazji, więc nie będę przynudzał. :)

Ale tak, w tej kwestii zaliczam się do "ogółu".

- - - Updated - - -

Poza tym mam wrażenie że "wyrafinowanie technologiczne" skończyło się wraz z transaxle i tarczami przy skrzyni biegów :)

156 to samochód jak samochód.

No właśnie, bardzo dawno się skończyło, w żadnym wypadku GT z V6 czy 156 wzorami tego czym jest AR nie są. 159 tym bardziej.

Dlatego Giulia daje nadzieję , podkreślając nie ukryte pod maską (i tak do d. działające) spryskiwacze i linię pana Waltera, czy oplakietkowanie Giugiaro z każdej strony, jak jakaś opona, a rozkład masy, masę , napęd , zawieszenie i wszystko to co jest ważne a nie pierdółki. Ja akurat nie wierzyłem że skupią się w tych bunkrach (ba w te bunkry nie wierzyłem :) ) inżynierowie na tym co istotne. Sądziłem że to będzie jakaś kolejna błyskotka dostająca baty od wszystkiego innego co jeździ. A z tego co prezentują, jest odwrotnie i to Alfistów powinno niezmiernie cieszyć . Mnie cieszy tak miłe rozczarowanie.
A fajne pierdółki i smaczki designersko-snobistyczne jak to drewno całkiem ciekawe, owszem też. Ale _też_.

A widziałeś go na żywo? :>

Moim zdaniem to jest dokładnie ten sam poziom jeśli o design chodzi.

Ja widziałem. Ba, nawet widziałem jak DDR-owska Milicja pałowała podpitego żulika (tak tak, na niemieckiej ziemi) na peronie. No i cóż, Giulia ładniejsza (i nie biją).

Amortyzatory
Powrót