[Giulia] Alfa Giulia- 2015

Kolego żyjesz prehistorią, czasy dyskoteki odeszły do lamusa (czasami występowała jeszcze w powypadkowych albo zaniedbanych egzemplarzach 156/147), obecne auta produkowane w Koncernie FCA nwet te naszpikowane elektroniką działają bez zarzutu
Chyba chodziło o kontrolki informujące o interwencji systemów bezpieczeństwa.

Kolego dla wszystkich aut z koncernu FCA (fiat, alfa, jeep, lancia) Fiat Bank Polska oferuje jednakowe warunki finansowania

dogłębnie tego nie sprawdzałem, ale tu: http://www.fgaleasing.pl/nowosci są ciekawe dedykowane tylko dla Jeep'a. Dogłębnie, tj nie pytałem się i nei grzebałęm w regulaminach czy dla Alfy też są takie warunki, na wierzchu info brak.
Na TVP ABC (jedyna stacja którą oglądam) w reklamach coś mignęło jeszcze innym dla Jeep'a.

Ostatnia edycja:
Kontrolki też sie rzadko załączają i zawsze jest guziczek do wyłączenia ESP, a to już wyzwanie dla zwykłego śmiertelnika
Guziczek do ESP? Masz taki np. w Giuliettcie? W Giulii pewnie tylko tryb Race będzie wyłączał wspomagacze. A ten tryb będzie pewnie tylko w QV / GTA.

Nie mam już Giulietty, a w aucie którym obecnie jeżdżę jest guziczek, prócz tego tryb sport też wyłącza ESP... Giulia będzie z tego samego koncernu (FCA) i na 100% będzie miała te opcje, bo to czy jest guziczek, czy go nie ma zależy od klasy auta - Julka to po prostu niższa półka

W każdym chyba aucie da się wyłączyć ESP... nie widziałem jeszcze auta, żeby nie miał takiej opcji.

W moim GT guziczka brak, mogę jedynie asr wyłączyć. Jedyne pocieszenie że działa prawie niezauważalnie i reaguje dość późno, jest nawet w stanie przestraszyć niedzielnego kierowcę. A w sumie dość przydatny system jak się człowiek zapomni.

W każdym chyba aucie da się wyłączyć ESP... nie widziałem jeszcze auta, żeby nie miał takiej opcji.

W większości nowych aut "wyłączenie" ESP polega na opóźnieniu jego reakcji, czyli system "pozwala na więcej", ale nie wyłącza się całkowicie.
W 166 mam tak jak Slavol - mogę wyłączyć tylko ASR.

A nie jest tak, że przy dłuższym wciśnięciu tegoż przycisku rozłącza się ESP? (3-10 sekund).
W 159 wyłącza się cały system i zostaje tylko ABS -> trzeba wcisnąć guzik na kilka sekund.

no właśnie nie, tak "sportowe" są Alfy Romeo 156/147/GT :) jakiś hyunday i30 czy mazda ma guziczek, a one nie :)

no właśnie nie, tak "sportowe" są Alfy Romeo 156/147/GT :) jakiś hyunday i30 czy mazda ma guziczek, a one nie :)

Marudzisz. Odpowiednia 156, np z 2000 roku (o ile jej jeszcze rdza nie zżarła) nie potrzebuje mieć guziczka bo nie ma ESP :D

A nie jest tak, że przy dłuższym wciśnięciu tegoż przycisku rozłącza się ESP? (3-10 sekund).

Osobiście nie sprawdzałem, opieram się na testach dziennikarzy (głównie TopGear) którzy chyba wiedzą jak to się robi ;)
W mojej mazdzie mogę wyłączyć ESP całkowicie, przynajmniej tak pokazały testy na mokrym placu :P
Natomiast w 166 nie mogę... nie żeby mnie to jakoś bolało, ale jednak :P

Wiem, sam w kierunku maksymalnej prostoty i wrażeń motoryzacyjnych zmierzam ostatnio ze 156tką z tamtych lat :cool:

Ale fakt pozostaje faktem że brakiem tego guziczka kilku wrażeń użytkowników AR zprzez wiele lat pozbawiono.

Daleko nie trzeba szukać: Giulietta, MiTo?

Zanim to napisałem dałbym sobie rękę obciąć, że auta z takim rodowodem mają opcję wyłączenia ESP i jemu towarzyszących... szczerze mówiąc to jestem w szoku i nie wiem co powiedzieć... :P

340 km, biturbo i pewnie jakies 700 nm w 4x4. To przecierz potwor. Szykuje sie najmocniejszy diesel biturbo, nie tylko w tej klasie. Ta wersja moze mocno zagrozic audi czy bmw.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót