[Giulia] Alfa Giulia- 2015

L. ale chyba o to chodzi ze każdy ma prawo mieć swoje zdanie i gust i nie musi ono w cale być takie jak twoje ... dla jednych to to właśnie morderstwo stylistyczne a dla innych mega pojazd ...

Fiat zrobił już kiedyś fajne auto, które miało parametry lepsze niż lider segmentu, golf. Tyle że stilo prawie pogrzebało fiata. Alfa ma wyjść na prostą, ugruntować swoją pozycję na rynku i dopiero tworzyć auta we własnym niepowtarzalnym stylu.

No OK ale w ten sposób nie dojdziemy do ładu bo zawsze znajdzie sie ktoś szybszy. Dwie paczki na autostradzie są wystarczające no chyba, że masz na myśli ściganie się to i czasem 400 koni będzie mało, no takie są realia.

Nie, nie o ściganie sie chodzi, ani o jazdę 200km/h lub więcej, bo to bez sensu, ale o zwykłe wyprzedzanie, albo podjechanie gdzieś szybciej, przeskoczenie na inny pas. W takich własnie sytuacjach brakuje tych 30-40kM.

Nadal nie rozumiem (piszę do wszystkich znawców tematu) dlaczego auto brzmiące podobnie jak inne usportowione sedany będzie się sprzedawało a już brzmiące jak VXR8 Bathurst już nie.

Giulia to piękne auto, może nie jest tak niepowtarzalna jak modele 156 czy 159, ale przecież te starsze, naprawdę szybkie modele też nie były takie niepowtarzalne.
Jestem jedynie ciekaw jak będzie wyglądać wersja cywilna bo tak na prawdę to te auta będą się miały sprzedawać.

Mnie tam się Giulia bardzo podoba i o ile kiedyś fundusze pozwolą to będzie mam nadzieję u mnie stać :-) co do porównań do jakiś mazd czy jakiejś innej kupy to profanacja.

Nie, nie o ściganie sie chodzi, ani o jazdę 200km/h lub więcej, bo to bez sensu, ale o zwykłe wyprzedzanie, albo podjechanie gdzieś szybciej, przeskoczenie na inny pas. W takich własnie sytuacjach brakuje tych 30-40kM.
Może czasem w pewnych okolicznościach pewnie tak, mogło by być lepiej ale nie jest źle. Jakoś sobie radzę. Szczególnie, że mało kto wytrzymuje widok 159-tki we wstecznym lusterku na lewym pasie. :)

Porownywanie Giulii do czołgu to wg mnie nieporozumienie patrząc na wagę tego auta ;) Chyba jednak wolę czołg który waży 1,5 tony niż stylistycznie auto z wyglądu "piórko" a z wagą rzeczywistą ~2 tony ;)
Podobnie z wieszczeniem updaku marki itp. Marka przetrwa i da sobie nieżle radę - zobaczycie.
Trzeba patrzyc na realia w ktorych znalazla sie branza motoryzacyjna, a Sergio (którego tutaj tak się nie lubi) może się okazać wbrew pozorom świetnym strategiem w tym względzie, który wyprowadził markę obronna ręką z kryzysu i zapewnił jej finansowanie, kosztem oczywiscie oburzenia wielbicieli marki i opoznienia wejscia na rynek nastepcy 159.
Po porstu trzeba trochę doprecyzować oczekiwania, a wszyscy się przyzwyczaili, że AR będzie wiecznie produkować auta i do nich dokładać.
Dla mnie też istnieją obecnie tylko dwie marki Alfa i BMW i bez jakiegoś plucia itp powiem szczerze, byłem zakochany w 159 - nie widziałem wad tego auta, ale mi przeszło. Teraz mam porównanie właśnie do trojki BMW powiedziałbym w zasięgu przeciętnego Kowalksiego i niestety nie ma racji ten kto pisze że 159tka prowadzi się lepiej, nawet wersja TI. Po porstu Beemka i RWD zapewnia zupełnie inne doznania, podobnie dźwięk R5 3.0, mozliwosci tuningowe, skrzynia itp to tez dwa rozne swiaty. A na koncu wisienka spalanie: jak to jest że 300 konna benzyna pali porownywalnie do wersji diesel 2.4 TI 250 koni (przyspieszenia cos ok 6 sekund tej pierwszej vs pewnie ~8 drugiej? ktos mi to wytlumaczy ? :)
Także to że ktoś kogoś wyprzedził chwilowo na zakręcie - o czym to świadczy? o niczym ;) co najwyzej o umiejetnosciach kierowcy.
Żeby nie było 9tka to nadal sensowne auto i tez sprawia mi frajdę w dluzszych podrozach, ale niestety nie ma co porównywać, podobnie jakość wykonania - na pewno srodek jest bezdyskusyjnie ładniejszy w ali.
Także peace :) Fajnie, że Giulia odwraca te trendy. Osobiście im wiecej ogladam filmow i zdjec to coraz bardziej mi sie podoba - jest alternatywa.

Ostatnia edycja:
Wczoraj nawet z tego video zrobiłem screena:

11402668_122637821403815_6170566125299563347_n.jpg

Fiat zrobił już kiedyś fajne auto, które miało parametry lepsze niż lider segmentu, golf.

Wszystkie poza niezawodnością... Ile horror stories można znaleźć w necie o Stilo, to nawet nie wnikam...

Myślę, że tutaj tkwi clou. Ten samochód MUSI być po prostu nie do za***ania (a prasa wytknie każde g**no, dość przypomnieć "aferę" z wyginającym się pedałem gazu w Julce), przynajmniej wersje bieda (i o ile o diesle można być spokojnym, to zobaczymy, jak będzie z TBi), mało palić i musi mieć porządny serwis. I o to się najbardziej boję. Gość, który wywala 200 - 300 tys. na samochód i ląduje w Polmozbycie może przeżyć poważny szok.

Ostatnia edycja:
Weź sobie Audi A 4 2.0 tdi i dyskutuj :)
Ee, dla mnie kupowanie A4 w podstawie, tak samo jak A6 z 2.0TDI z FWD i multitronikiem to bezsens. Aby poczuć premium to trzeba kupić z opcjami premium (silnik V6/R6, lepsze wyposażenie, itp.).
Swojego czasu sam mając do wyboru gołą A4/3-er wybrałem full wypas Insignię.
Ja tu mówię o topowych wersjach, albo przynajmniej takich, które są nieosiągalne dla 'zwykłej' konkurencji tylko w przedziale premium.

Wracając do Giulii:
każdej pytanej przeze mnie osobie 'z zewnątrz' (nie interesującej się zbytnio motoryzacją) nowa Giulia bardzo się podoba, nikt nie narzeka, więc jest dobrze ;)

Druga sprawa: Chyba specjalnie zrobili taki design odcinający ją dość mocno od przeszłości, żeby nie być zbytnio kojarzonym z ostatnimi latami. W końcu to nie jest kontynuacja 156,159 tylko coś nowego.
Wydaje mi się też, że stylistyka była tak dobrana, aby być dobrą 'bazą' dla innych modeli w gamie Alfy (SUVy, sporty, limuzyny).

Może czasem w pewnych okolicznościach pewnie tak, mogło by być lepiej ale nie jest źle. Jakoś sobie radzę. Szczególnie, że mało kto wytrzymuje widok 159-tki we wstecznym lusterku na lewym pasie. :)
Zgadzam się z tym w 100 %. Wszystkie wyprzedzane wiesniaki w vw lub innych samochodach ze znaczkiem olimpiady myślą że alfa ma 1.4 benzynę bo większość cebul motoryzacyjnych nie ma pojęcia o silnikach w Alfach za to ich stałym argumentem jest to że Alfa jest ch...wa bo to Fiat bo to włoskie... Taka tradycyjna spiewka

Niektórzy to są straszni malkontenci :) Najpierw źle, bo nie ma nowego modelu, a jak nowy model jest to też źle. nie wiem czy to jest bardziej śmieszne czy żałosne.

Ale bez rewelacji tylko malo się psuje pozwoliło fiatowi jakoś przetrwać. Tak ma być z nową alfa. Na być solidnym autem.

Gadacie i gadacie a nowe logo Alfa Romeo, wprowadzone razem z Giulią, wygląda tak:

attachment.php

Załączniki

• Logo_Header.jpg
    Logo_Header.jpg
    61.6 KB · Wyświetleń: 439
Tydzień temu w Jerez de la Frontera, podczas fiesty, mocno wcięty inżynier z zespołu projektantów AR powiedział mi, że testują już Julię, premiera koniecznie ma się odbyć w lipcu za rok albo w czerwcu (to by się zgadzało z informacjami prasowymi). Jednak wyrażał obawy, czy praca pod presją daty nie odbije się na jakości.
Zauważyłem go, bo miał koszulkę z z malutkim logo AR, ale nie miałem pojęcia co za gość. Pogadaliśmy tak sobie, życzliwie i nic. Po jakichś dwóch godzinach znów go zobaczyłem przy jakimś stoliku, kompletnie już wciętego. No i wtedy dał się pociągnąć za język. Nie sądze, aby blefował, bo dobór argumentów, słownictwo. fakty itd wskazywały na mocnego zawodowca w branży.
Acha, o Sergio mówił: Serginho:))
Widzisz kolego coś narobił? Może ten jeden browar postawiony inżynierowi projektantowi mniej sprawiłby, że niektórym Giulia dzisiaj podobałaby bardziej :-D

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót