Alfa nie robiła żadnego wyścigu o rekord (tak jak Seat walczył z Renaul). Po prostu masz wynik stockowego auta, bez udziwień.
Z resztą to samo można powiedzieć o Porsche Cayman S, że jakiś Seat go objechał
No właśnie, co najwyżej widziałeś jak ktoś coś. Proponuję się przejechać samemu 3-er czy A4 (ale z Quattro) i zobaczysz przewagę w prowadzeniu Niemców (szczególnie BMW). Wygodne fotele? Ale w BMW o wiele lepiej trzymają boczki (z resztą pompowane) niż w Alfie, czy Audi, a to dość ważne przy ostrej jeździe, nie sądzisz?
Nie lubię takiego ślepego gadania, nie popartego doświadczeniem. AR 159 jest piękna, ale nie zapewnia osiągów nawet zbliżonych do BMW E90.
Jak zrobią dźwięk 4-cylindrowej wersji (np. tej 300KM) podobny do 4C to będzie już gites
Powiem tak.. w rodzinie mam E91 w pakiecie Alpina ze sprężynami H&R -40mm i oponami 225/45/r18, 245/40/r18. Fakt, że silnik tylko 150km..
Jak widać w Avatarze jeżdżę 147.. eibach -40~ 215/45r17.
BMW to na tą chwilę mój ideał prowadzenia. Ale AR nie jest dużo niżej, a na pewno nie na półce pozostałej części świata.
Oboje z wujkiem jesteśmy maniakami motoryzacji i raczej jesteśmy otwarci na nowe doznania. Jak kupił BMW i pojeździłem chwilę to powiedziałem.. o k.. jak to się drogi trzyma.. na to stwierdzenie sam odpowiedział, że moja AR wcale nie jeździ gorzej.
Pozwoliłem sobie wykonać kilka testów. Jeden to prosta droga, omijanie dziur i studzienek. Duża prędkość i szybkie ruchy kierownicą..
I mówcie co chcecie, ale do takich testów bezpośredni układ kierowniczy w AR robi robotę. Nie dość, że przeszkody pokonuje z ogromną łatwością to również z ogromną frajdą (mały nakład ruchów, a samochód potrafi skakać po całej drodze). IMHO Alfa win.
Drugi test to test Ronda. Obrałem sobie pewne rondo o małym zagęszczeniu ruchu w moim mieście w środku nocy.
I tutaj wychodzi zaleta napędu RWD i dobrego rozłożenia mas. Granica przyczepności nieznacznie na korzyść BMW przy stałej prędkości.
Ale niestety.. dodając gazu, BMW to rondo zacieśnia, a Alfa z niego wyjeżdża..
Komfort jazdy, nieporównywalny na korzyść BMW. Tam na identycznej glebie, nie słychać że jedzie się po dziurach. Czuć.. to, ale nie traci się zębów tak jak w AR.
Jestem dobrej nadziei. Przez 23lata słabości Alfa prowadziła się po prostu dobrze. Powiedzmy że nadal mogła konkurować z biednymi wersjami Audi i pokrewnych, ale była gorsza od BMW. Teraz to się zmienia i to mnie cieszy. W dodatku na prezentacji zapowiedziano, że Alfa będzie miała najbardziej bezpośredni układ kierowniczy na rynku. Obstawiam, że będzie to tak jak w GTA 1.8obrotu do skrajnych pozycji..
Będzie to rewelacja do driftu jak i funu z jazdy.. ale obawiam się, że mniej wprawni użytkownicy przy wyłączonych systemach szybko dzięki temu wylądują na drzewie..
Swoją drogą.. ciekawe czy Włosi zaprojektują nowa generację TCT do Giulii..
Byłoby fajnie, bo czas Mercedesa E63 AMG byłby do wykonania..