• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[Giulietta] Giulietta - Jaki olej?

206 hp przy zmodyfikowanym wydechu, glownie downpipe bez kata
Nie rozumiem tylko dlaczego tunerzy polecili do auta już bez kata eko olej C3 longlife... :confused: w klasie lepkości niższej niż producent zaleca do auta seryjnego o mocy 30hp niższej niż po remapie?

Masz pomiar temp oleju? Ciekawe o ile teraz przekroczysz 100*C... Mierzyłeś temp oleju na hamowni podczas testu przed remapem i po?

Hmmmm, Selenia Sport 5W-40 ma punkt płynięcia -33 stopnie. Na pewno to świetny olej :D.

Wiesz, ostatnio dostałem zjebe ze oceniam oleje po tym parametrze ;) Zreszta millers 5w40 cfs nie lepszy bo ma jakies -30 :P

żeby nie było od razu prostuje ze millers 5w40 cfs jako full saps nie nadaje się do zuliety :P

Na pewno nie jest to parametr najważniejszy, ale dość szybko pozwala ocenić bazę :). Jeśli Motul albo Valvo mają -39, a nawet zwykła Selenia StAR P.E. -36C, to coś jest na rzeczy...

Ani trochę?

attachment.php

Załączniki

• 1272521065_1_FT1404_low_saps.png
    1272521065_1_FT1404_low_saps.png
    214.4 KB · Wyświetleń: 278
Na pewno nie jest to parametr najważniejszy, ale dość szybko pozwala ocenić bazę :). Jeśli Motul albo Valvo mają -39, a nawet zwykła Selenia StAR P.E. -36C, to coś jest na rzeczy...

Wiesz, bylbym ostrozny, glupi shell 5w40 ma temperaturę plyniecia -45 stopni, a obok bazy syntetycznej to on nawet nie stał ;)

http://www.epc.shell.com/docs/GPCDOC_GTDS_Shell_Helix_Ultra_5W-40_(SN_CF_A3_B4)_(en)_TDS.pdf

ale nie robmy z tego watka kolejnego offtopu olejowego, od tego jest na ogolnym :P

Dodano po 4 minutes:

Olej full saps nie jest problemem dla EGR

cos tam wpływa jednak na egr, zresztą ci co mieli jts na full sapsie mogą się wypowiedzieć w tym temacie :P

Ostatnia edycja:
Zalanie silnika MA Selenią Racing najprawdopodobniej spowodowałoby zgon modułu MA
Przy cyklu wymiany 30t km / rok... ale jeśli robi się remap i jest plan korzystania z osiągów co ma prawo skracać czas życia oleju to chyba nikt nie łudzi się, że nadal będzie wymieniać olej w zalecanych przez producenta interwałach. :rolleyes:

Maćkowi raczej chodziło o lepkość SAE 10W-60, która się ma nijak do zalecanej, eeeee... wymaganej 5W-40.

Przy cyklu wymiany 30t km / rok... a...
Chyba już w tym wątku zostało wyjaśnione że wymiana oleju (bez względu na jego parametry) co 30 tys km w silniku MA to nieporozumienie, zresztą nawet producent wycofał się z tego i obecnie dla silników MA obowiązuje interwał 15 tys km

O :), widzę, że wątek nadal żywy. Zatem co lać poza selenią 5w40 do MA ?. Wlyszkow czy możesz zrobić Twoje top5 wedłlug Twoich danych/informacji. Planuje też remap silnika z 170 w górę, pewnie zatrzyma się w okolicy 190-195hp. Olej na tą chwilę wymieniam regularnie co 10kkm +-1kkm, leję selenie p.e. 5w40.

Dziękuję i pozdrawiam,
Ł.

Przecież EGRy są od wielu lat i jeździły bez problemu na full saps - nawet w dieselach jak na obrazku. Problem zaklejenia EGRa sadzą jak na obrazku może być skutkiem czego innego niż poziom saps w oleju.
API CI-4 jest już zgodna z EGRami a tam możesz mieć TBN>12 i saps ~1,5%. Do czasu wprowadzenia DPFów rekomendowano takie oleje z wysokim TBN z uwagi np. na wyższe ryzyko korozji w silnikach z EGR.

nawet producent wycofał się z tego i obecnie dla silników MA obowiązuje interwał 15 tys km
Skąd to wiesz? W najnowszym manualu do Julki TB MA z XI 2014 pierwszy przegląd jest po 15tkm ale pierwsza wymiana oleju dopiero przy 30tkm / 2 lata chyba że w ciągu roku nie zrobi więcej niż 10tkm to wtedy wymiana co rok...

Przecież EGRy są od wielu lat i jeździły bez problemu na full saps - nawet w dieselach jak na obrazku. Problem zaklejenia EGRa sadzą jak na obrazku może być skutkiem czego innego niż poziom saps w oleju.

Cóż, Lubrizol się powołuje na poziom SAPS:
https://www.lubrizol.com/EngineOilAdditives/ACEA/ConferencePapers/LowerSAPS.pdf

A słowa "EGR" i "problem" się pojawiają w jednym zdaniu dość często, zazwyczaj w koalicji z czasownikiem "zaślepiać" :).

Ja mam niestety offtopic, ale tu najbliżej, a bez sensu zakładać nowy wątek.

2 dni temu Julcia miała pierwszy raz zmieniony olej (Carserwis, Wawa). Niby żadna filozofia. Ale mam wrażenie, że na nierównych drogach (którymi wcześniej 100 razy przejeżdżałem) pojawiło się głuche dudnienie. Czy do zmiany oleju trzeba ściągać osłonę spod silnika (i "specjaliści" jej nie przytwierdzili dobrze)?

Ja mam niestety offtopic, ale tu najbliżej, a bez sensu zakładać nowy wątek.

2 dni temu Julcia miała pierwszy raz zmieniony olej (Carserwis, Wawa). Niby żadna filozofia. Ale mam wrażenie, że na nierównych drogach (którymi wcześniej 100 razy przejeżdżałem) pojawiło się głuche dudnienie. Czy do zmiany oleju trzeba ściągać osłonę spod silnika (i "specjaliści" jej nie przytwierdzili dobrze)?

Dlaczego do Twardowskiego nie pojechales ? Wiem ze carservis jest czasem tanszy ale chyba roznica nie była az tak duza ?

Dzięki za linka! Czyli będę musiał do nich wrócić...

Edit: Właśnie zobaczyłem na fotkach, że miska olejowa jest tuż obok wydechu... Ten olej tam to ma mało ciekawe życie...

Dlaczego do Twardowskiego nie pojechales ? Wiem ze carservis jest czasem tanszy ale chyba roznica nie była az tak duza ?

Nawet nie wiem jaka różnica by była, bo nie pytałem. Wzięli 450 zł (ale próbowali 550 zł - te dodatkowe 100 miało być niby za podpięcie pod komputer...)

Carserwis - bo jeszcze chciałem ich pokatować czymś z oponami i skrzypieniem na progach zwalniających, a wiem, że oni mają armię samochodów zastępczych (jakby się okazało, że Julcia tam zostaje, stoi i czeka).

A wiem, i jeszcze dlatego, że jak w sierpniu rozmawiałem o tym z TT to stwierdził żeby poczekać do min. 10 kkm.... (Teraz mam 6 kkm).

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót