ropa z tira

Ja zalałem dwukrotnie ropę z dystrybutorów dla TIRów. Żadnych zmian na korzyść i niekorzyść nie zauważyłem.

filtr niema raczej z tym nic wspólnego bo jak tankuje normalnie na stacji to jest ok
Czy ktoś z Was przetrzymywał ropę w plastikowych bańkach?
Ja.żadnych efektów ubocznych nie zauważyłem. Do JTD się nadaje,do JTDM już nie bardzo,koledze ostatnio w 159 wtryski poooooszły. Ropę z tira swego czasu lałem do 210konnego TDI i też nic mu się nie działo,więc nie gadajcie głupot. Chyba,że ktoś jest idiotą i bierze od pierwszego lepszego ruskiego..

Wychodzi na to że tylko mój egzemplarz jest tak czuły na to co do niego leje:P

albo naprawdę masz syf. Musisz tankować na stacji,skoro tak Włoszka chce to nie sposób jej odmówić :D

w zaleznosci od rodzaju plastiku z ktorego jest zrobiona banka to ropa moze chyba delikatnie "rozpuszczac" i pozniej ten syf moze pojsc do baku

Uderz w stół a ...... dowiesz się ile ludzi kombinuje z paliwem.
Wszyscy patrzą tylko żeby taniej tankować bo 4,95 za litr to i tak za dużo jak na nasze realia, a kombinuje każdy kto ma jakieś możliwości.

Na ropę polecam bańki oznaczone jako HDPE bo z tego zrobione są kanistry, które mają przeznaczenie na paliwa.

Nie wszyscy
Nie kazdy

Leje tylko z dystrybutora
Zadne lewizny z beczek itp nie dla mnie

U nas ropa na dystrybutorach do osobówek ma nazwę eurodiesel i ogolnie jest zalecana do osobówek, ma jakieś tam dodatki, ale nie jest to żadne vpower, itp. A na dystrybutorze do tira jest inna, zwykle parę groszy tańsza. Paliwo Lotos. Czasem tam też tankują osobówki i nikt nie ma żadnych kłopotów.

Jeśli tirem nazywacie ciężarówki to powiem że owe ciężarówki z normą emisji spalin euro 5 czy 6 nie są mniej wrażliwe na jakość paliwa niż auta osobowe.
Między bajki włóżcie opowieści o "uszlachetniaczach"stosowanych w autach ciężarowych itp itd.N a stacjach paliwo jest takie samo z dystrybutora do ciężarówek i aut osobowych.A że czasem tańsze?Do ciężarówki raczej nie leje się 10 czy 20 litrów.
Na wielu stacjach lejąc 200 litrów jest jeszcze obiad dla kierowcy gratis.

Dodano po 3 minutes:

w zaleznosci od rodzaju plastiku z ktorego jest zrobiona banka to ropa moze chyba delikatnie "rozpuszczac" i pozniej ten syf moze pojsc do baku

To żart czy używałeś bańki od mleka???

Ostatnia edycja:
Nie wprowadzaj ludzi w błąd, jeśli nie jesteś pewien na 100%. Nie wiem jak na innych stacjach i u ciebie, ale u nas to są 2 różne paliwa! A nie tylko cena tak jak ty sądzisz

A u mnie na jednej gdzie pracuje kolega to jest to samo tylko dystrybutor ma wieksza "moc" i pompuje szybciej co by taki kierwonik ciezarowy nie czekal 20 minut na zatankowanie do pelna
:p

No ale ja tam nie robie w tym to i sie nie znam

U nas ropa na dystrybutorach do osobówek ma nazwę eurodiesel i ogolnie jest zalecana do osobówek, ma jakieś tam dodatki, ale nie jest to żadne vpower, itp. A na dystrybutorze do tira jest inna, zwykle parę groszy tańsza. Paliwo Lotos. Czasem tam też tankują osobówki i nikt nie ma żadnych kłopotów.

A mnie się wydawało że pistolet od tira do osobówki nie pasuje:)

Są dystrybutory z 2 pistoletami po jednej stronie. Jeden grubszy który faktycznie nie wejdzie, drugi standardowy. Pompa o wiele mocniejsza i nawet mniejszym pistoletem tankowanie jest szybsze.

Silniki w TIR-ach nie wiele się różnią od tych z osobówek (poza pojemnością , mocą itp.) Jeśli lejesz z nowego ALTROSA lub podobnego sprzętu to możesz być pewien że to auto na byle czym nie pojedzie.
Ja osobiście leje od 4 lat paliwo z ROSJI. To czysta ropa bez dodatków BIO. Na tym paliwie zawsze przejeżdżam ok 50-70 km więcej niż jak zatankuje na znanych stacjach.
Do paliwa zawsze dolewam 100-150 ml. MIXOLU S żeby nasmarować WC i wtryski, a zimą 200-250 ml. (na zbiornik) żeby ułatwić rozruch.

Amortyzatory
Powrót