Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 21.9%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.4%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.1%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 17 7.6%

• Łącznie głosujących
    224
Przy DPF wypłukać silnik i dodać Archoil AR9100 do C3 / mid saps i będzie lepiej niż full saps. ;-)

Dodano po 7 minutes:

czy zima czy nie zima 5w/40 dedykowany jak wyżej wypowiedzi. co do płukanki nie jestem co do niej przekonany o konieczności jej robienia.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Jeśli poprzedni półsyntetyk nieznanego pochodzenia to lepiej wypłukać.
Płukanki robią kawał dobrej roboty zwłaszcza w dieselu i szczególnie przy DPF. Wystarczą 2-3 wymiany oleju na 'chłodno' w ASO kiedy auto czeka na placu i może być spory problem - kiedyś robiłem analizę oleju z takiego auta i wg wyników powinno zdechnąć ale po wypłukaniu i 2 krótszych cyklach wymiany oleju jeździ do dziś i wyniki ma OK. ASO zapuściło silnik diesela nie przykładając się do wymiany oleju już przy 70-80 kkm.

Ostatnia edycja:
Jeśli chodzi o dpf to prędzej czy później go usunę. Co do płukania to też nie chce tego robić, wole już zalać 10W40

Kur..a nie dziwię się Pablowi, że nie może czytać tych bredni w tym temacie i niezbyt się udziela.

Po raz SETNY w tym temacie - SILNIK 1.9 JTDm 16V NIE MOŻE JEŹDZIĆ NA OLEJU 10W40 ze względu na hydrauliczną REGULACJĘ LUZÓW ZAWOROWYCH - w instrukcji obsługi masz jak byk 5W40 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wszyscy w Radomiu są tak kumaci ?

Kur..a nie dziwię się Pablowi, że nie może czytać tych bredni w tym temacie i niezbyt się udziela.

Po raz SETNY w tym temacie - SILNIK 1.9 JTDm 16V NIE MOŻE JEŹDZIĆ NA OLEJU 10W40 ze względu na hydrauliczną REGULACJĘ LUZÓW ZAWOROWYCH - w instrukcji obsługi masz jak byk 5W40 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wszyscy w Radomiu są tak kumaci ?

No dobra to rozumiem, ale czy mogę normalnie zalać 5W40 bez żadnej płukanki? Bo nie jestem pewien na jakim dotychczas samochód jeździł.

No dobra to rozumiem, ale czy mogę normalnie zalać 5W40 bez żadnej płukanki? Bo nie jestem pewien na jakim dotychczas samochód jeździł.

A co masz uczulenie na płukanki ?

Skoro nie wiesz jaki olej i co ile wymieniany był lany do tej pory to ja przy najbliższych 3 wymianach najpierw bym płukał silnik.
A jak wiesz, że lane było mineralne gówno 10W40 to tym bardziej płukał bym przed zalaniem oleju 5W40.

Ok więc zrobię tak jak zalecacie. Jak powinna ta płukanka wyglądać? Dzięki i trochę zrozumienia :-)

Ostatnia edycja:
Płukanka Millers, Valvoline, Amsoil - wszystkie działają na tej samej zasadzie. Instrukcja użycia na opakowaniu. Koszt niewielki - poniżej 50,00 zł.

A to ja mam zatem takie pytanie. Parę miesięcy w rodzinie pojawiło się nowiutkie MiTo z silnikiem (proszę się nie śmiać) 1.4 8v 78 KM. Producent w instrukcji wymaga oleju C3 z normą FIAT 9.55535-S2 (podejrzewam, że norma dotyczy silników MA, nie chciało im się wyszczególniać oleju do tego 'nowoczesnego' silnika). Póki samochód jest na gwarancji, wymieniłem po 1000 km olej na Motula X-Clean (spełnia powyższe normy). Z tego co wyczytałem w tym wątku, aleje z normą C3 są wykastrowane z dodatków uszlachetniających ze względu na proekologiczne gadżety, więc może nie warto po okresie gwarancyjnym lać oleju C3? Rozumiem, że do nowoczesnego silnika jakim jest MA olej z tymi normami jest niezbędny, ale do silnika fire 1.4 ? Jak sądzicie?

Ostatnia edycja:
A to ja mam zatem takie pytanie. Parę miesięcy w rodzinie pojawiło się nowiutkie MiTo z silnikiem (proszę się nie śmiać) 1.4 8v 78 KM. Producent w instrukcji wymaga oleju C3 z normą FIAT 9.55535-S2 (podejrzewam, że norma dotyczy silników MA, nie chciało im się wyszczególniać oleju do tego 'nowoczesnego' silnika). Puki samochód jest na gwarancji, wymieniłem po 1000 km olej na Motula X-Clean (spełnia powyższe normy). Z tego co wyczytałem w tym wątku, aleje z normą C3 są wykastrowane z dodatków uszlachetniających ze względu na proekologiczne gadżety, więc może nie warto po okresie gwarancyjnym lać oleju C3? Rozumiem, że do nowoczesnego silnika jakim jest MA olej z tymi normami jest niezbędny, ale do silnika fire 1.4 ? Jak sądzicie?

Czolem,
Temat olejow do julki został już chyba wyczerpany w innym watku wiec polecam lekturę :)

http://www.forum.alfaholicy.org/mito_giulietta/107590-giulietta_jaki_olej.html

Ostatnia edycja:
W sumie co dobre do fire to i dobre do Multair. MAsz do wyboru do koloru. Od 0w30 do 5w40. Millers, Amsoil, Liqui moly, i Selenia jak chcesz być wierny instrukcji :P Motula nie polecam bo nie lubie ;)

ale ja nie mam wątpliwości odnośnie marki oleju. Interesuje mnie czy lepszym rozwiązaniem po okresie gwarancyjnym będzie olej 5w-40 (tu też nie mam wątpliwości odnośnie lepkości) bez normy C3 i 9.55535-S2 do fire. Czy naprawdę do tego 'nowoczesnego' silnika musi być olej z normą C3?

pozdrawiam

Ostatnia edycja:
ale ja nie mam wątpliwości odnośnie marki oleju. Interesuje mnie czy lepszym rozwiązaniem po okresie gwarancyjnym będzie olej 5w-40 (tu też nie mam wątpliwości odnośnie lepkości) bez normy C3 i 9.55535-S2 do fire. Czy naprawdę do tego 'nowoczesnego' silnika musi być olej z normą C3 ?

pozdrawiam

Co do lepkości to bym się jeszcze zastanowil. Kilka odslon wcześniej był wpis wlasciciela stilona jakby nie patrzeć z fire 1.4 i po zmianie na millersa 5w30 był co najmniej przeszczęśliwy. Ale zrobisz jak chcesz :P

Dodano po 4 minutes:

errata

http://www.forum.alfaholicy.org/mito_giulietta/107590-giulietta_jaki_olej-17.html#post1453839

wpis pierwszy z góry :P

Ostatnia edycja:
Rozumiem, że do nowoczesnego silnika jakim jest MA olej z tymi normami jest niezbędny, ale do silnika fire 1.4 ? Jak sądzicie?

Była już rozmowa na ten temat na przykładzie innego silnika (1.7 TBi).

W Twoim ty tym bardziej możesz stosować "tradycyjne oleje", Full-SAPS.
Inną drogą jak już ktoś wcześniej wspomniał jest olej C3+Archoil 9100, który z nawiązką uzupełni braki dodatków zabezpieczających i myjących w olejach z C3.

Ostatnia edycja:
Pytanie zasadnicze.

Stosuję w 156 1.9 JTD 116km 8v olej 5w40 (teoretycznie producent zaleca 10w40), kilka ostatnich wymian lałem olej Valvo SynPower - zmieniany zawsze przed przejechaniem 10 000km.
Wycieków brak, zużycie minimalne.
Na chwilę obecną, coś valvoline w moich oczach upadła ze względu na bazę Synpowera (syntetyczna tylko nazwa).
Jaki dobry olej 5w40 - syntetyczny możecie polecić?
Osobiście zastanawiam się nad Amsoil 5w40 - tylko jaki dokładnie?
Ewentualnie samodzielnie poprawić Valvo Synpower przez dodanie do niego Archoil AR9200 ?

trochę przerost formy nad treścią.
co byś nie wlał do twojego motoru zgodnego z zaleceniami (ówczesnymi) będzie dobrze

Amortyzatory
Powrót