J
jasio79
Guest
Jeśli chodzi o klocki hamulcowe do 2.4 polecam również klocki firmy Bosch. Hamują ładnie, nie brudzą felg jak Ferrodo, nie piszczą no i cena przystępna. Do klocków mam tarcze Brembo
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Możesz powiedzieć jaki masz przebieg na tych klockach i tarczach oraz jaki jest Twój styl jazdy (prędkości, dynamika). Chodzi o to, że u mnie takie klocki (dostałem je z samochodem zamontowane) się przegrzewają i powoli ryją rowki w tarczy...Jeśli chodzi o klocki hamulcowe do 2.4 polecam również klocki firmy Bosch
To ja też wrzucę 3 grosze... Zakupiłem na przód komplet Brembo (mam heble 330mm). Mówiąc jednym słowem masakra... Po 2kkm po rozgrzaniu biją jak porąbane... Robię głównie trasy, auto ma chipa ale nie jeżdżę jak szalony - raczej spokojnie... Nie polecam - kasa wywalona w błoto. Bo zimie zmieniam na coś innego bo dostaje cholery.
To ja też wrzucę 3 grosze... Zakupiłem na przód komplet Brembo (mam heble 330mm). Mówiąc jednym słowem masakra... Po 2kkm po rozgrzaniu biją jak porąbane... Robię głównie trasy, auto ma chipa ale nie jeżdżę jak szalony - raczej spokojnie... Nie polecam - kasa wywalona w błoto. Bo zimie zmieniam na coś innego bo dostaje cholery.
Moim zdaniem albo tarcze lipne, albo coś nie tak z montażem.
Zakładałem bardzo dużo takich zestawów i nigdy nie było problemu. Nawet przy jeździe torowej.
Nie chodzi o twardość a o dobór odpowiedniej mieszanki klocka która wytrzyma dany sposób jazdy (wytrzymałość termiczna). Założenie zbyt słabych klocków (właśnie np Bosch do 2.4) prowadzą często właśnie do przegrzewania się układu i bicia...Przypuszczam że to kwestia doboru odpowiedniej twardości klocków tak do tarcz jak i stylu jazdy?
No i właśnie z początku też myślałem, że montaż ale jak są zimne to nie biją... Da się tak zamontować żeby biły tylko po rozgrzaniu?? A zakupione w sklepie z fvat a nie allegro czy innym czary-mary...
Jakie konkretnie tam masz założone klocki ?
Opiszę swoją sytuację.
W skrócie zajechałem tarczeprzód i tył do wymiany niestety.
Niestety pochrzaniło mi się troszkę zawodowo i muszę to zrobić żeby jeździć i było wszystko ok a się nie wykosztować totalnie.
Moja Bella :
159 jtdm 8V 120 km 2006
Moi mechanicy troszkę mnie zmartwili informacją o cenie tarcz. chcą mi zamontować tarcze brembo i do tego jeszcze nie wiem jakie klocki.
Cenę za tarcze liczą około 350 zł za sztukę. Moim zdaniem cena spora. w szczególności jak szukam w necie to ceny nie są tak wysokie.
np w slepie http://e-autoparts.pl/tarcza-hamulcowa-p-293006.html
Cena jest dużo niższa za sztukę.
Są oczywiście ciekawostki w necie ALLEGRO 400 zł za 2x tarcze + 2x komplet klocków.
czekam na telefon z wyceną jak na szpilkach bo patrząc na ceny w Necie to przepłacę słono.
proszę o opinię czy mam rację czy o czymś nie pomyślałem i wszystko jest ok.
Szanowni miłośnicy Alfy jakie pomysły do 2.0 JTDMa 170km
DS podobno nie ma;-( (sprawdzone dziś na hamulce.net)
polecono mi przód - tracze brembo klocek ferodo premier, tył tarcza zimmerman i ferodo premier.
Hamulce.net to nie jedyny sklep ktory ma Ferodo![]()