• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Zakup Alfy 166

• Autor wątku Autor wątku tomasz25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    zakup
można to olać i używać jak moja żona. Wciskasz gaz i nic innego Cię nie interesuje
Oczywiście o ile samochód ma rok lub dwa i technicznie jest w dobrym stanie. W starym aucie jak zacznie skrzynia szarpać to wystawiasz na allegro jako forumowe od pasjonata bo "szukasz" "polifta" bo ładniejszy jest, jak to koledzy piszą w bazarze. Ja miałem auto w automacie i nigdy wiecej starego auta z taka skrzynią.

Ostatnia edycja:
Daj spokój... mam dwa auta z ZF`em oba z lat `90 i jakoś latają aż miło. Jak ktoś o skrzynie nie dbał to i manual się posypie. A wymiana sprzęgła + dwumas w manualu = regeneracja automatu. Nie wspominając o tym że stare auta trzeba kupować z głową a nie na pałę :)

miałem starego galanta 2.0 z automatem z 97 i jeździło przyjemnie. Jakie szacunkowe jest spalanie 3.0 v6 po fl? I czy te silniki znoszą gaz?

Troszkę profanacja tego silnika zakładać mu lpg, narazie jednak wole zbierać info.

Jakie szacunkowe jest spalanie 3.0 v6 po fl?
Nie ma znaczenia czy lift czy nie. To te same silniki. I nie pytaj ile spala bo to zależy od jazdy. Gazu potrafi zejść do 11-12l a górna granica jest potworna :) wszystko w trasie. Poczytaj sobie statystyki i opinie ale nie spodziewaj się po 3,0 ekonomii.

I czy te silniki znoszą gaz?
Bardzo dobrze.

Troszkę profanacja tego silnika zakładać mu lpg
Skoro tak uważasz to jeździj na samej benzynie. Taki egzemplarzy jest ogromny wybór. Nie musisz pakować się w gaz jak Ci przeszkadza.

Podajcie koledze też spalania w mieście bo za 30zł/100km w gazie to można zrobić w trasie. W mieście spalanie na pewno będzie 2x większe. Ja mieszkam w Warszawie i 90% przebiegu robię w mieście i nawet oszczędny jtdm nie jest w stanie zejść poniżej 10l/100km a przy upałach, pracującej na full klimie i korku komputer pokazuje średnie spalanie nawet na poziomie 15-18l co z tego, że w trasie wskazuje czasem poniżej 6l skoro średnio ledwo mieszczę się w 10l/100km. W takich samych warunkach V6 spokojnie spali 2x więcej, więc nawet na gazie wyjdzie te 50-60zł/100km. Trzeba się zastanowić, czy jeździ się głównie w trasie czy w mieście i też w jakim mieście.

Mam zamiar kupić PB i ew. przerobić na LPG, mniej więcej w 2-2,5k mogę się zmieścić z dobrą instalacją?

Moja 156 pali 6-7 ON to daje jakieś ok 35-40zł/100km

Jeżeli 166 ma palić podobnie na LPG to co tu sie zastanawiać.

Koszty utrzymania wiem że są znacznie wyższe, ale tu już nie będę oszczędzać :)

Moje miasto jest niewielkie, a ostatnio niewiele jeźdżę. jak bym się zmieścił w 14l LPG w moim mieście to byłbym zadowolony.

Przy okazji chciałbym dodać, że komputer zaniża spalanie o jakieś 1,5-2l/100km.

- - - Updated - - -

Dobra instalacja do v6 to raczej 3,5-4,5 tyś. Jak kupisz instalację za 2,5 tyś to kłopoty gwarantowane. Oszczędności nie można zaczynać już na etapie instalacji.

przerobić na LPG, mniej więcej w 2-2,5k mogę się zmieścić z dobrą instalacją?
Nie. Chyba że masz duuuuże znajomości albo sam to zrobisz.
Spalanie zależy od stylu jazdy. Nikt Ci nie powie ile wyjdzie Tobie. Licz się ze spalaniem 15-16l gazu a jak nie to nie kupuj. Nie wiem Czy jest sens kupować V6, gazować i jeszcze stresować się na każdej stacji. Tu lejesz zawsze do pełna i nie zbierasz nerwowo paragonów bo frustratem zostaniesz. Więc przy V6 zawsze zakładasz więcej a nie liczysz że Ci styknie 40zł/100km................

A co zastanawiasz się na pasatem?

Cholera przestańcie ;) czytam was i coraz bardziej chciałbym wrócić do 166 ;( Mam GT a oglądam się za każdą 166 :P

Sent from my iPhone 4S using Tapatalk by redek83

Dobra instalacja do v6 to raczej 3,5-4,5 tyś. Jak kupisz instalację za 2,5 tyś to kłopoty gwarantowane. Oszczędności nie można zaczynać już na etapie instalacji.

Potwierdzam.
Co do spalania: 19-20 Poznań, 12 trasa do 130km/h (pełne obciążenie). Wszystkie wartości z klimą. Bez klimy spokojnie 1l mniej.

No i słusznie że chcesz wrócić do 166.bo jakby nie patrzyć to jest klasa sama w sobie.

Amortyzatory
Powrót