[159] Koło pasowe ?

Auto
Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km
Witam
Od jakiegoś czasu coś zaczęło hałasować (terkotać, metaliczny dźwięk) po lewej stronie silnika ( stojąc przodem do samochodu) Zastanawiam się czy to nie koło pasowe. Ten hałas dobiega z okolic tego koła. Czy ktoś z Was miał podobny problem? Odgłos ten nieco przycicha wraz z rozgrzewaniem się silnika ale tylko trochę. Macie może jakieś inne pomysły co to może być?

Witam,
Też miałem problem z hałasującym autem podczas postoju, sprawdzili to w ASO i okazało się że guma na kole pasowym była spękana i całe wpadało w drgania i latało na boki.
Po wymianie jest ok, auto jest znacznie cichsze. Jeśli to będzie przyczyną, mogą Ci również zaproponować wymianę dwóch napinaczy i paska klinowego.
Łącznie cała usługa wyszła około 600zł.

Dzięki Tonny za odpowiedź. Jeszcze nie byłem u mechanika ale problem z kołem pasowym jest dość popularny w silnikach jtd i jtdm. Trzeba na to uważać jak zaczyna hałasować bo potrafi się rozlecieć, odpaść i nawet coś przy okazji uszkodzić.

W tej chwili większość nowszych samochodów posiada koło pasowe w tzw. tłumikiem drgań czyli warstwą gumy łączacą 2 elementy koła. Ma ono eliminować drgania zespołu urzadzeń pomocniczych i podowodować by nie przenosiły się na wał napędowy.
Jeśli warstwa gumy zacznie się rozrywać elementy koła zaczynają stukać. Stukanie jest wyraźniejsze zaraz po uruchomieniu silnika (alternator doładowując akumulatro stawia większy opór) , przy włączeniu klimy lub sprajnym skręceniu kierownicy (pompa wspomagania stawia duży opór). Uszkodzenia takiego nie można bagatelizować - w skrajnym przypadku koło się rozlatuje i tracimy napęd paska klinowego.
Przy doborze nowego koła należy zwrócić uwagę na producenta. Ostatnio pojawiło się na rynku sporo tanich produków które szybko ulegają uszkodzeniu.

W tej chwili większość nowszych samochodów posiada koło pasowe w tzw. tłumikiem drgań czyli warstwą gumy łączacą 2 elementy koła. Ma ono eliminować drgania zespołu urzadzeń pomocniczych i podowodować by nie przenosiły się na wał napędowy.
Jeśli warstwa gumy zacznie się rozrywać elementy koła zaczynają stukać. Stukanie jest wyraźniejsze zaraz po uruchomieniu silnika (alternator doładowując akumulatro stawia większy opór) , przy włączeniu klimy lub sprajnym skręceniu kierownicy (pompa wspomagania stawia duży opór). Uszkodzenia takiego nie można bagatelizować - w skrajnym przypadku koło się rozlatuje i tracimy napęd paska klinowego.
Przy doborze nowego koła należy zwrócić uwagę na producenta. Ostatnio pojawiło się na rynku sporo tanich produków które szybko ulegają uszkodzeniu.

Dzięki za odpowiedź
Którego producenta polecacie bo mam do wyboru:
dayco - 310 zł
SNR - 334
corteco - 300
oryginał - 380

Z tego co wiem dzwoniłeś już w tej sprawie. Temat uważam więc za wyjaśniony.

Dzwoniłem i polecam sklep. Miła i kompetentna obsługa i rabat dla alfaholików 10% :)

podbijam pytanie jakiego producenta koło pasowe wybrać ?

Damian a może masz jeszcze info jak wygląda różnica jakościowa Dayco vs oryginał ? bo różnica w cenie nie duża a jak ma pożyć dłużej o to 20% to moim zdaniem warto.

Dayco produkuje dla Fiata więc jakość jest identyczna z Originali Ricambi.

Witam,

Niestety zdecydowałem się na Intergum, bez wiedzy na temat solidności tej firmy. Dokładnie po roku i dwóch miesiącach problem powrócił i kupuje kolejne koło pasowe ;)
I love this car :o.

w poprzednim aucie mialem niefajna przygde kiedy kolo pasowe sie rozwulkanizowalo i w trasie wypadlo sobie... laweta, wymiana kola, na szczescie poza koniecnzoscia wymiany kola nic sie nie stalo, kolo napedza z tego co wiem klime i wspomaganie kierownicy. Takze przy przegladzie warto zdiagnozowac stan w jakim jest kolo pasowe, zeby uniknac potem niespodzianek

w poprzednim aucie mialem niefajna przygde kiedy kolo pasowe sie rozwulkanizowalo i w trasie wypadlo sobie... laweta, wymiana kola, na szczescie poza koniecnzoscia wymiany kola nic sie nie stalo, kolo napedza z tego co wiem klime i wspomaganie kierownicy. Takze przy przegladzie warto zdiagnozowac stan w jakim jest kolo pasowe, zeby uniknac potem niespodzianek

+ napędza pompe wody i alternator

- - - Updated - - -

Ja w poprzednim autku wymieniałem na DAYCO, do sprzedaży auta przejechałem 2,5 roku i nie odnotowałem problemu.

+ napędza pompe wody i alternator

- - - Updated - - -

Ja w poprzednim autku wymieniałem na DAYCO, do sprzedaży auta przejechałem 2,5 roku i nie odnotowałem problemu.
Nie koniecznie pompę wody. W AR156 2.4JTD pompa była napędzana paskiem rozrządu. Miałem podobną przygodę jak szewi - koło się rozwulkanizowało i jego zewnętrzna część odpadła. Na szczęście nic nie uszkodziła, a ja byłem tylko 40km od domu więc dojechałem bez wspomagania, alternatora i klimatyzacji. Żeby było śmieszniej koło pasowe było wymieniane pół roku wcześniej. Chciałem przyoszczędzić i kupiłem koło impergum (albo coś takiego). Po opisanej powyżej przygodzie kupiłem oryginał i przez 3 lata do sprzedaży samochodu problemów nie było.

Co to z tymi kołami pasowymi. Rozglądam się za autem i na którą markę by nie spojrzeć , w każdej lecą koła pasowe.
Nie zdziwie się jak wali to jakaś fabryka w chinach i sprzedaje wszystkim producentom :)

Jeśli mnie pamięć nie myli to pompa wody jest napędzana właśnie paskiem rozrządu a nie micro...

Damian dobrze prawi, tez po zakupie wymieniłem koło pasowe (oczywiście juz spękana gumka). Nie zastanawiałem sie wziąłem dayco.

Damian dobrze prawi, tez po zakupie wymieniłem koło pasowe (oczywiście juz spękana gumka). Nie zastanawiałem sie wziąłem dayco.

nie kupujcie wynalazków typu impergom lub maxgear, testowałem to w 156 2.4 jtd skończyło się rozpadnięciem się koła (impergom)oraz połamaniem napinacza i rolek - koszty 3x wyzsze niż oryginalnme koło, na szczęście wywalczyłem zwrot z reklamacji. Z kolei maxgear nie tłumiło drgań i pasek hałasował. Po wymianie na oryginał (dayco) wszelkie problemy jak ręką odjął, więc w tym wypadku warto dopłacić i mieć spokój.

Amortyzatory
Powrót