[159/Brera] ringi DRL - projekt

Latest news...

Wczoraj ktoś na Warszawskim Ursynowie (rog Herbsta i Pileckiego) naprzeciwko przystanku autobusowego, w bialy dzień w godz 15-20, zdawaloby się ruchliwym miejscu zdewastowal reflektory i …ukradl ringi...

nie wiem co ma w sobie ulica Herbsta, ale przyciąga ciężkich debili
pierwszej nocy jak tam zamieszkałem ktoś przeszedł po masce mojej alfy, później nie raz była opluta, kopnięta lub z kubeczkiem lub puszką po piwie na dachu...
innym razem po zamontowaniu audio, pod blokiem dokręcałem tylko jeden głośnik, w nocy została potraktowana łomem, na szczęście dzięki wygłuszeniu drzwi z marnym dla frajerstwa skutkiem...

te ringi rzucają się w oczy z daleka na ulicy (przynajmniej aktualna wersja) więc pewnie musisz poświęcić równie dużo czasu na ich zabezpieczenie co na montaż...

Projekt zakończony. Kompletowanie zestawów i wysyłka w trakcie. Niedługo wrzucę tu jakieś filmiki.

Realizuję pierwszą turę. Potem będę się przygotowywał do drugiej, którą chciałbym przygotować na spokojnie zimą i wysłać na wiosnę. Cena będzie oscylowała w okolicach 1000-1200zł.

Dopiero teraz przeczytałem o sierpniowej "przygodzie" Szewiego. Cóż, jestem porażony, bo po co komu (prawdopodobnie uszkodzony) fragment bardziej skomplikowanej instalacji? Bzdura, dramat i smutek.

caly watel wyczytalem, wrecznie moglem sie oderwac a juz 1:07 a jutro do pracy. i jestem pod GIGANTYCZNYM wrazeneim pracy jonasza i szewiego i spolki ... szok i wstyd dla producenta ze uzytkownicy zorobili cos takiego :P i pokazali jak to sie robi :) . GENIALNE! sadzilem ze nie da sie dziennych do 159 wstawić, ze to bedzie oszpecenie pieknej formy a tu prosze ... chapeau bas

a co do zlamasa to niech mu ziemia ciezka bedzie ... trafi swoj na swojego ...

Pierwsza tura jest obecnie kompletowana i wysyłana.
Mam już listę chętnych na kolejne sztuki. Będę się do was odzywał za kilka tygodni. Na pewno wspomnę też o tym tutaj. Cena zestawu w kolejnych turach będzie oscylowała w okolicach 1000-1200zł. Zależy to m.in. od bieżącej ceny podzespołów.

Tak wygląda zestaw:
IMG_1293.jpg IMG_1279.jpg IMG_1280.jpg IMG_1283.jpg IMG_1285.jpg IMG_1286.jpg IMG_1288.jpg

- - - Updated - - -

Warto wspomnieć, że zapisy na kolejną turę będę zbierał do końca roku. Na początku stycznia zbiorę zaliczki i zacznę zamawiać podzespoły. Wysyłka na początku marca.

Ale jaja, pamiętam jak auto szewiego tam stało, przechodziłem tamtego dnia chodnikiem. To było tutaj, nie? : 52.151824,21.02758 (wbić na mapy google w wyszukiwarkę). I auto stało przodem do chodnika pod kątem jako drugie czy pierwsze od tej małej uliczki? A przechodziłem dosyć późno i światła były. Chyba tez tą alfę kiedyś widziałem o tutaj: 52.15197,21.03583. Niestety się bardzo auto rzuca w oczy ;) a wtedy jeszcze tak za AR nie szalałem. (i, że w ogóle zapamiętałem)

Próbowałem rozkleić oryginalny reflektor od 159. Użyłem do tego opalarki. Jednak zrezygnowałem. Okazało się, że bardziej mogę zepsuć niż coś zyskać...
Zatem mam pytanie do Yonasha. Czy po rozcięciu kloszy wewnętrzne chromowane "tuby" da się wyjąć?
Czym w finałowej wersji kleiłeś klosze z powrotem?
Pozdrawiam.
- Rafał

Po przygodzie szewiego nie tniemy już kloszy. Wewnętrzne tuby możemy wyjąć.
Na forum nie napiszę słowa o metodzie rozbiórki i montażu.
Zapraszam na PW.

Na forum nie napiszę słowa o metodzie rozbiórki i montażu.
Bardzo proszę wytłumaczcie nam, dlaczego nie chcecie zdradzić w jaki sposób dostaliście się do wnętrza reflektorów?
Wiem, że za osobę odpowiedzialną za dewastację auta Szewiego uważa się kogoś z forum (bez personalnych podejrzeń).
Jednak to, że ktoś "pożyczył" sobie ringi od niego nie jest spowodowane tym, że z forum dowiedział się jak rozebrać reflektory, ale jedynie samym faktem, że Szewi ringi posiadał.
Dlatego zupełnie nie potrafię znaleźć logicznego uzasadnienia dla ochrony "patentu" jak rozebrać reflektor.
Pozdrawiam.
- Rafał

Napisał - odpisałem ogólnikowo. Szczegółów jednak nie mogę zdradzić. Znają je tylko osoby posiadające ringi. W naszym interesie jest, aby nikt nie wiedział dokładnie jak to zrobiliśmy. To powinno skutecznie zniechęcić kolejnych amatorów cudzej własności.
Zaproponowałem alcesowi aby na swoje potrzeby zlecił rozbiórkę lamp.
Jeśli zdradzę metodę i sytuacja jaka spotkała szewiego się powtórzy, pretensje będą do mnie...

Metoda i tak została zdradzona i to ze świetnym opisem jak tego dokonać łącznie ze zdjęciami. Sam opisywałeś jak rozciąć klosze. Więc jeśli ktoś będzie chciał to może wykorzystać i tą informację.
Nie bierz tego do siebie YonasH, ale chyba popadacie w paranoję(?). Dlaczego tak uważam? Napisałem powyżej:

Jednak to, że ktoś "pożyczył" sobie ringi od niego nie jest spowodowane tym, że z forum dowiedział się jak rozebrać reflektory, ale jedynie samym faktem, że Szewi ringi posiadał.
Pozdrawiam.
- Rafał
P.S. jaki jest obecnie całkowity koszt zestawu?

A można liczyć na więcej fot efektu końcowego ? bo widziałem w sumie tylko 159 szewiego przed akcją ;D ja tak tylko z chęci pogapienia się bo podoba mi się ten efekt.. gdybym miał Brerę czy 159 napewno też bym montował u siebie..

w 147 myślałem nad jakimiś ringami :P ale to wsiowo by wyglądało..

Może popadamy w paranoję, jednak efekt kilkudziesięciu godzin pracy został zniszczony w minutę (pomijam koszty). Teraz metoda jest inna i będę się trzymał zdania, że jej nie zdradzę.
Mam obecnie 4 zestawy na górkę, które sprzedam za 1000zł (z przesyłką). Na koniec roku będę zbierał zamówienia na drugą turę, której realizacja (wysyłka) przypadnie na początek wiosny. Cena w drugiej turze będzie oscylować w okolicach 1000-1200zł (zależnie od ilości zamówień i bieżących cen podzespołów).

@wheelerwasp02
http://www.forum.alfaholicy.org/sty...59_brera_ringi_drl_projekt-26.html#post940525

chlopaki nie spinajcie sie tak, troche zrozumienia. Nikomu nie zycze akcji, jaka mnie spotkala.
Yonash ma rozsadne podejscie do sprawy. Jak ktos kupuje zestaw dostaje szczegolowe info.
Pierwsze opisy jak to zrobic itp publikowalismy bo to mialo sluzyc wszystkim, nikt nie zakladal ze ktos to w taki sposob wykorzysta i spowoduje ze czlowiek zacznie sie n przyszlosc zastanawiac zanim sie podzieli jakas informacja publicznie.
Wyciagnieto wnioski, projekt zmieniono po to, zeby rozwiazanie bylo bezpieczne i osoby ktore zamowily mogly spac spokojnie.
W ich interesie jest tez nie rozpowszechnianie tej informacji.
Nie nazwalbym tego paranoja, a raczej przezornoscia, podwyzszona czujnoscia, wyciagnieciem wniskow z mojej "przygody".

Nie pisze o kosztach, bo gentlemani nie dyskutuja o pieniadzach ale wspomne ze jak ktos policzy koszt nowych lamp, ringow i modulu, xx godzin pracy(!), koniecznosci zainwestowania w dodatkowe zabezpieczenia (tutaj przyznaje mozna popasc w paranoje, szczegolnie ogladajac serie z 007 :) to sumka sie zbierze calkiem, calkiem..

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót