• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Życie po alfach

Dokladnie tak, jeszcze trochę ich używałem w 7-mio biegowej multi, ale przy 8 biegach staje się to już uciążliwe

W trybie drive skrzynie multitronic nie zmieniają biegów, dostosowują poziom obrotów do obciążenia.W trybie sport udają zmianę biegów, robią to jak hydrokinetyk ale tylko kiedy się depta. Jak jedzie się delikatnie to działają tak samo jak w drive tylko na wyższych obrotach.
W trybie manualnym mają osiem przełożeń.
Ale jest ich za dużo to recznej zmiany, odechciewa się po chwili. Podobnie w zf8hp, żeby jechać w trybie manualnym non stop trzeba machać wajacha. Jedyny ratunek to łopatki, ale ani w bmw, ani w audi ich nie miałem.

Mam filmiki jak auto przypiesza przy utrzymywaniu stalego poziomu obrotów. Wrażenie jakby nie było żadnej skrzyni biegów.

Dzięki za filmiki :D super sprawa, cvt w dieslu chyba ma o wiele więcej sensu niż w benzynie

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Dokladnie tak jest. W silnikach tfsi także sprawdza się dobrze bo charakterystyka ich pracy jest podobna do diesla, w motorach v6 również jest ok. Juz nawet stara multi w a6c5 z silnikiem 3.0 jezdzi bardzo fajnie.
Ale połączenie jej z benzynami wolnossacymi typu 2.0 jest takie sobie, jęk silnika i słaby efekt przyspieszenia.

Amortyzatory
Powrót