• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zmieniarka Alfa 166

• Autor wątku Autor wątku fokusek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Przy tym "roczniku" zmieniarki (większość to okolice roku 2000) to raczej nie czyszczenie, tylko wymiana lasera :)
Biorąc pod uwagę nakład pracy na wymianę lasera lub nakład funduszy na zmieniarkę USB (np. loudlink) wybrałem wariant trzeci, czyli wejście AUX do ICS.
W tej chwili jestem w trakcie "robienia" układziku, bo mam audio rozbudowane o swoje wynalazki (dodatkowy sub), ale są bardzo proste sposoby zrobienia AUX w ICS (wystarczy wlutować się w płytkę od magnetofonu) - opisane na forum!

witam. mam pytanie bo mam nie dzialajaca zmieniarke i chce podpiac jakos mp3 (mam DSP) i slyszalem ze mozna jakos polaczyc przewody ze zmieniarki i oszukac isca wtedy podlaczyc sie pod 2 czincze i bedzie dzialac! jak ktos wie to prosze o podpowiedz czy link bo nie moge znalesc. z gory dziekuje

można ale sporo z tym zachodu i kombinowania. Prosciej wlutować sie w przedwzmacniacz magnetofonu, masz opis na forum. Sprawa jest bardzo prosta i jesli masz lutownice i troche zdolnosci to ogarniesz sam. A pozniejsza radocha kiedy podłańczasz jack'a pod mp3 czy telefon i sluchasz ulubionej muzyki bez przeskakiwania plyty jest bezcenna :)

A jak masz dsp to jeszcze proście zrobić sobie przełącznik audio i wejść z fonią w ścieżkę z icsa do dsp. Czyli wejście aux w dsp. Ale to trzeba trochę kabelki ogarniać.

a kolego mozesz podeslac jakis link jak wlutowac aux w dsp? bo tydzien temu nie mialem dsp, to dzialal normalnie aux wlutowany w radio ;) a teraz bryndza :/

Nie ma :)
Ale idea jest prosta. Z ICSa idzie stereo do DSP. Rozcinasz kableki i wstawiasz tam jakiś przełącznik. Robisz taką zwrotnicę. Wiązka akurat idzie tunelem środkowym. Pomocny schemat będziesz miał w moim temacie. Co prawda schemat opiewa na coś innego ale dla Ciebie jest ważne info które piny w ICSie wychodzą i gidze wchodzą.

http://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/76978-next_step_rosso_proteo_166_3_0_v6_4hp20-18.html na stronie 18

Interesujące Cię kanały to pin 4, 5 wychodzące z P20 i wchodzące do DSP pin 13, 12 w P70B

ja zrobilem aux pod ICS i nie wiem jak u was, ale umnie jest cienka jakosc dzwieku z takiego rozwiazania.

Zły kabel, labo zły lut. Oczywiście zakładam że nie masz skopanego ICSa czyli że ze zwykłej kasety odbiera dobrze.

odbiera dobrze ( pojecie wzgledne ) z kasety, ale gdy podlaczam np telefon, to musze sciszac zrodlo zeby dzwiek nie byl przesterowany. Zreszta w mojej wersji Super dzwiek to porazka. W poprzednim citroenie c5 exclusive bylo niebo lepiej ,a nie mialem jbl, a we wczesniejszej lybrze 2.4 jtd z bose wogule bylo milo. Zreszta dziwie sie ze premium car mial bez dsp tak tragiczny dzwiek. Zreszta nie tylko 166, mojego brata rover 75 tez w seri bylo biednie.

slyszalem ze mozna jakos polaczyc przewody ze zmieniarki i oszukac isca wtedy podlaczyc sie pod 2 czincze i bedzie dzialac!

można ale sporo z tym zachodu i kombinowania.

Mhmm nie wiem co rozumiesz przez pojecie ze sporo z tym zachodu i kombinowania... Napewno mniej niz przy wlutowaniu wejscia AUX... Wystarczy ze odlaczysz chinche od zmieniarki i wepniesz się tam zewnętrznym źródłem. Nic więcej nie musisz kombinować. W ICS odpalasz CD i muzyka zaczyna hulać... Co wy chcecie tu wiecej kombinować?

Nie zadziała. Żeby ics dopuścił sygnał audio to musi fizycznie widzieć kręcącą się płytę w zmieniarce. Czyli musisz puścić cd w zmieniarce i wtedy w rca wrzucić swój sygnał. Problem w tym że i tak będzie przerywać na dziurach :) to już było wałkowane.

Marek jutro będę się wpinał w te kable przewodem i do MiniJacka ;) powiedz te 4,5 wychodzące z P20 to te dwa główne przewody od kabla Jacka?? a gdzie wpiąć tą masę z przewodów czy jakoś tak?? i z góry dziękuję ;)

- - - Updated - - -

i ostatnie potanie jak kasetę włączę to z tego poleci Audio tzn. z mp3 jak się wlutuje?? podobnie jak w przypadku słynnego AUX??

Nie rozumiesz. Jeżeli nie masz dsp to masz źródło dźwięku kaseta w ics a elementem wykonawczym końcówka mocy ICSa 4x17W (czy coś takiego). Wszystko w jednym pudle. Nikt nie namierzył końcówek mocy ICSa więc jedynym wyjściem jest się wlutować w płytę kaseciaka. Jeżeli masz DSP to różnica jest diametralna bo ics robi tylko za źródło. Nie podaje sygnału na głośniki tylko zupełnie innym pinem (przez mini iso) wypuszcza sygnał stereo do dsp. A to dsp jest elementem wykonawczym z końcówką mocy 6x40W. Więc olewasz icsa i robisz przełącznik audio na tym kablu stereo idącym do DSP.
Czyli nie interesuje cię już aux wlutowany w kaseciaka. W ogóle wywalasz te kable (albo nie robisz jak nie masz). Będziesz miał zewnętrzny przełącznik (jak mój selektor tylko z dwoma pozycjami) i on będzie puszczał do dsp sygnał albo z icsa albo z Twojego jacka.
Sygnał z pinu 4,5 to kanał lewy i prawy. Pin 3 to masa czyli ekran (oplot). Ja to puściłem dwóch osobnych. Czyli L w oplocie GND i P w oplocie GND. P20 to zielona kość mini iso.

Ostatnia edycja:
Mniej więcej tak właśnie mam zamiar zrobić u siebie, żeby podpiąć odtwarzacz MP3 (telefon) :)

To jest proste jak drut. Tylko trzeba sobie zmajstrować przełącznik audio. Niestety Ci co nie mają DSP to mają trudniej....

Nie wiem jak to się zrobiło ale założyłem kompletne DSP ale stary isc został i leciała muza tylko aux od kaseciaka stary grał na jednej stronie głośników a dzisiaj podłączyłem nowy telefon HTC z systemem BeatsAudio i gra świetnie na wszystkich głośnikach :D

to się nazywa lepsza jakość HTC :D

Witam! Ja mam podobny problem. Padła mi zmieniarka (tak myślałem) więc dzisiaj kupiłem drugą. Podłączyłem a zmieniarka ani drgnie. Na ICS pokazuje NO CD PLAYER i nic się nie dzieje. Tak samo było z pierwszą. POMOCY!!! Bo sam nie wiem :/

Sprawdź miernikiem czy nie masz uszkodzonych kabli. Jest zasilający i sygnałowy.

Amortyzatory
Powrót