• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Zmiana na wyświetlacz 8.8"

Ja szukam dla Giulii. Raz kupiłem i okazało się ze jakieś takie artefakty w środku jakby coś się stało z silikonem w środku między obudową a ekranem, więc coś względnie dobrego :)
1. Czy da się w miare łatwo włożyć ekran z dotykiem który zadziała z Giulia z 2018? :)
2. Wgranie Android Auto?

1. nie a koszty to grubo ponad 3tys eur na nowych gratach do tego kupa problemow z firmwarami - bylo o tym juz na forum
2.zalezy od radia jakue masz i tak trzeba pare rzeczy zrobic jeszcze - tez bylo na forum szukaj

Witajcie,

Tak się złożyło, że stałem się właścicielem Giuli z 2018 roku. Mam ekran główny 6.5 i niestety szybka ekranu ma liczne spękania u dołu. Chciałbym to naprawić co wiąże się z wymianą całego ekranu. Skoro już wymiana to wiadomo, że lepiej w tym miejscu wygląda ten większy:)

Znalazłem takie ogłoszenie i zastanawiam się czy to w ogóle podejdzie do tego wozu otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-giulia-wyswietlacz-nawigacja-ok-ID6DZueC.html?#gallery-open[/url] ?

Obczytuje forum od kilku dni i wychwyciłem że musi być jakieś dopasowanie kodowe tej części, ale z racji tego że to moja pierwsza alfa w życiu jestem mocno zielony i najchętniej zdałbym się na pomoc kogoś z doświadczeniem i zapłacił za wymianę wyświetlacza na większy.

Jeśli mogę prosić, wskażcie do kogo z tym tematem można się zwrócić bo szlag mnie trafia jak wsiadam do wozu i widzę codziennie ten spękany plastik ;D

Pozdrawiam

to co podlinkowłeś to wyśwetlacz 6.5" (156122875) z produkcji typu 2015/16 po numerze do tego wygląda na porysowany lub popękany. 6.5" mam ze swojej, roczny, stan bardzo dobry, link na FB w włoskiej moto giełdzie oraz giełdzie alfaholików na facebooku (nie chcę wklejać linków bo mi zaraz ktoś usunie posta). utrafić ładny 8.8" to wręcz graniczy z cudem, ja kupiłem 3 szt łącznie w 2019r kiedy ludzie jeszcze nie zmieniali i nie był to chodliwy towar zbytnio, jeden obłaził (oddałem), drugi miał tam jakieś pokaleczenia lekkie na krawędzi (z forum ktoś wziął kto miał zniszczony) a trzeci mam u siebie ale ma troche kropek wewnątrz (na szczęście nie za dużo i od 2 lat/załozenia nie przybywa).

aaa, jeśli ktoś chce 8.8 do Stelvio to mam, z zewnątrz praktycznie jak nówka, nie podłączałem, spodziewam się jednak że jest z nim tip-top. ogłoszenie też na grupach facebookowych.

- - - Updated - - -

tu numery do giulii na duży:
156130356 lub nowszy, najlepiej 2018+, ale ze starszych też 156122876, na dzień dzisiejszy już są wyższe numery z tego co kojarzę, nie mam ich jednak w notatkach, trzebaby sprawdzić w systemie fiata

handlarze często wypisują błędnie inne numbery z etykietek/obudów, lub pisza za dużo - trzeba sobie wyłapać z naklejki/opisu itp

Witam serdecznie wszystkich użytkowników tego forum.

Od niedawna jestem posiadaczem dwulitrowej Giuli z roku 2017. Kilka dni temu jechałem z rodzinką i musiałem bardzo gwałtownie zahamować w wyniku czego mojej córce wyleciał z tylnego siedzenia smartfon i uderzył w centralny wyświetlacz od nawigacji (zbita szybka). I teraz pytanko ma ktoś może dostępny na sprzedaż dobry w miarę logicznej cenie wyświetlacz 6,5". Czytałem w tym wątku, że wszyscy zmieniają 6,5" na 8,8" i może ktoś w Was jest w posiadaniu zbędnego 6,5" albo posiada info od kogo mogę go zakupić. Chciałbym tak jak większość z Was przy okazji tego zdarzenia zmienić sobie ten wyświetlacz na ten większy, ale z tego co przejrzałem obecnie internet szanse nikłe. Mój wyświetlacz jest rozlany i nie mogę z niego w ogóle korzystać, tak więc zadowolę się takim jaki miałem fabryczne byle był sprawny.
W załączeniu zdjęcie z numerem mojego wyświetlacza.
Pozdrawiam.
20211126_203648.jpg

Pytanie teoretyczne. Wyświetlacz 8.8 ma pajączki i typowo popękany Wyświetlacz, u mnie 6.5 jeszcze nic się nie dzieje. Czy istnieje możliwość przełożenia samego ekranu bez tej pękniętej szybki, same flaki? Wydaje się z zewnątrz że pod tą pierwszą szybką jest dopiero właściwy wyswietlacz. Próbował ktoś?

probowakem ze spalonego auta ze znoszczona szybka wyjac/wyciac od razu bebechy popekaly. nie wiem czy mozliwe to jakos wyciagnac, moze po podgrzaniu? a moze lepiej jakoś zdjac ta pekajaca warstwe o ile tylko zewnetrzna jest popekana, wypolerowac i trysnac czyms lub folia okleic?

Cześć, temat dłuższy czas nie był poruszany, pozwolę sobie na zadanie paru pytań. Mam Giulię Veloce, ale z 6,5" ekranem centralnym, chciałbym wymienić go na większy, ale nie wiem z czym się to wiąże. Czy taki zabieg jest jakoś inwazyjny, pozostają po nim slady, pojawia się trzeszczenie/luzy, trzeba wymieniać jeszcze dodatkowo jakiś moduł? Jaki obecnie jest koszt takiej imprezy i jak wygląda efekt? Poprzez efekt mam na myśli, czy ekran będzie wyświetlał treści w taki sposób, jakby od początku w samochodzie fabrycznie był zamontowany 8,8", czy jakoś inaczej?

Cześć, temat dłuższy czas nie był poruszany, pozwolę sobie na zadanie paru pytań. Mam Giulię Veloce, ale z 6,5" ekranem centralnym, chciałbym wymienić go na większy, ale nie wiem z czym się to wiąże. Czy taki zabieg jest jakoś inwazyjny, pozostają po nim slady, pojawia się trzeszczenie/luzy, trzeba wymieniać jeszcze dodatkowo jakiś moduł? Jaki obecnie jest koszt takiej imprezy i jak wygląda efekt? Poprzez efekt mam na myśli, czy ekran będzie wyświetlał treści w taki sposób, jakby od początku w samochodzie fabrycznie był zamontowany 8,8", czy jakoś inaczej?

Zamiast pisać tyle trzeba było przeczytać od początku watek lub podobne które przewijają się od paru lat.

Tak jak Marek pisał, już wszystko było na ten temat. Nowy ekran to koszt ok. 900 euro, wymiana jak dla mnie i dla wielu z tego forum jest prosta. W wątku o retrofitach masz nawet tutoriale zrobione przez kolegów. Jeśli operację wymiany ekranu przeprowadzi się z odpowiednią delikatnością śladów wymiany nie będzie. Tak, ekran będzie wyświetlał treści w taki sposób, jakby od początku w samochodzie fabrycznie był zamontowany 8,8".

Popatrz na Ali chyba widziałem moduły wyświetlacza do Giulii/Stelvio od razu z wbudowanym systemem Androidem i "zbierają" też sygnał video "produkowany" przez moduł multimedii Alfy, również steruje się z przycisków Alfowych - tyle przynajmniej w teorii.
Jeśli ja miałbym taką podmiankę robić to bym to wziął poważnie pod uwagę, w bonusie również: wireless AA server i lepsza rozdzielczość więc można też w opcji myśleć o łatwiejszym podłączeniu kamer 360st. Nie powinno być też żadnych problemów z odpaleniem alternatywnych nawigacji.
No chyba, że masz ideę trzymania się oryginału to już inna sprawa.

Ostatnia edycja:
Haha, ten badziew dla giulii ze skosnym wyswietlaczem i problemami ze nie przelacza na ori radio(ustawienia auta)?

To co mi jakiś czas temu wpadło w oczy to wyglądało fizycznie jak obecny moduł wyświetlacza.
A co to warte to nie mam niestety zielonego pojęcia :-(. Jak zawsze w takich wypadkach - temat do rzetelnego przemyślenia przed zakupem.
Rozumiem, że wpadło Ci coś podobnego w łapy i, że szajs?

Klag3 mial i odsylal bo problemow z ich supportem nie rozwiazali. Serio ekran jest ukosnie bo 10.2" w obudowie dla giulii inaczej sie nie miesci

Zamiast pisać tyle trzeba było przeczytać od początku watek lub podobne które przewijają się od paru lat.

Wyszukiwarka na tym forum nie wskazała mi lokalizacji określonych fraz, tematów zaś są dziesiątki, z dziesiątkami stron- rok by mi zajęło znalezienie interesującej mnie informacji. Kolejna sprawa, to ceny, które się zmieniają i mogą być już nieaktualne. Widziałem kiedyś post, że ktoś oferuje sprzedaż i montaż wyświetlaczy, manetek, selektora DNA, i innych dokładek, niestety nie udało mi się go odnaleźć.

Tak jak Marek pisał, już wszystko było na ten temat. Nowy ekran to koszt ok. 900 euro, wymiana jak dla mnie i dla wielu z tego forum jest prosta. W wątku o retrofitach masz nawet tutoriale zrobione przez kolegów. Jeśli operację wymiany ekranu przeprowadzi się z odpowiednią delikatnością śladów wymiany nie będzie. Tak, ekran będzie wyświetlał treści w taki sposób, jakby od początku w samochodzie fabrycznie był zamontowany 8,8".

Nie mogłem odnaleźć konkretnej informacji, dodatkowo w tym temacie przeczytałem o uszkodzeniach, które mogą pojawić się podczas montażu/demontażu. Dzięki za wskazanie ceny i odpowiedzi na moje pytania. Spróbuję odnaleźć te tematy o retrofitach z tutorialami.

Haha, ten badziew dla giulii ze skosnym wyswietlaczem i problemami ze nie przelacza na ori radio(ustawienia auta)?

Dobrze wiedzieć, bo bez tej informacji może bym się i nawet skusił, a potem bym zachodził w głowę, co tu się właściwie stało i czemu coś nie działa.

pierwszy post to przecież mój manual ze zdjęciami montażu - potem ciut inaczej zabierałem się do listwy (wyjmowanie prawego nawiewu), choć miałem auto gdzie nie szło i 3 spinki starą metodą musiałem wyjąć z drugiej strony. BTW, myśle że wkrótce do siebie założę dotykowy wyświetlacz więc znów będę przechodził przez procedurę - w końcu mam rozwiązanie problemu klimatyzacji z radiem poliftowym w aucie przedliftowym - udało mi się kupić sterownik klimy poliftowy i wentylator to sobie oscyloskopem porobiłem różnych porównawczych pomiarów. chyba zdecyduję się zrobić urządzenie tłumaczące w 2 strony sygnały pomiędzy poliftowym sterownikiem klimy a przedliftowym rezystorem dmuchawy, tak żeby zostawić ori wentylator - z politowym wszystko mi działało, ale on wymiarowo jest inny - chyba łatwiej mi robić elektronikę niż dopasowywać kształty, tym bardziej że sama część łopatek jest niższa, adapter by jeszcze zwiększył wewnątrz przestrzeń nad, mogłoby to nie działać, a zaś wymyślać jakieś kolejne przeróbki przy trudnym dostępie to nie dla mnie. wolę na 2 dni posiedzieć zrobić urzadzenie (jak zawsze na bazie modyfikowanego S&S - ileż to już różnych urządzeń na tej platformie zrobiłam haha) i dopracować sobie program na mikrokontroler tłumaczący interfejsy.

Dobrze wiedzieć, bo bez tej informacji może bym się i nawet skusił, a potem bym zachodził w głowę, co tu się właściwie stało i czemu coś nie działa.

Nie jednemu psu na imię Burek. To, że epsonix'owi trafił się badziew to nie oznacza, że wszystkie te produkty od Chinoli są takie same i do bani.
Sam kiedyś kupowałem jakieś radio z Navi do Merca i była porażka jeśli chodzi o audio. Po czym ściągnąłem inny model i była przepaść jakościowa (w zasadzie byłem na 90% zadowolony) - cenowa też.
Chińczyków jest sporo, robią kupę beznadziejnego złomu ale też i dobre rzeczy - niestety one wtedy kosztują odpowiednio a ludzie oczekują wszystkiego za centy...
Nie namawiam, Cię na zakup czegoś stamtąd tak w ciemno, ale zgłębić temat myślę, że wciąż warto. Gdyby było ok to benefity jakieś wyraźnie są.

Nie mi sie trafil tylkokoledze klag3, kosztował 3.5tys. wszestkie chinczyki do giulii mialy eyswietlacz 10.2" przekrrcony o powiedzmy 10 stopni zeby sie zmiescil

Amortyzatory
Powrót