zmiana na BOSE Alfa 156

• Autor wątku Autor wątku marecki259
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marecki259

Guest
Witam
Mam pytanie , ponieważ chciałbym zmienić fabryczne nagłośnienie na BOSE więc: czy muszę zmieniać okablowanie ??? czy wystarczy to co jest oraz w jaki sposób podłączyć wzmacniacz z radiem ???

OK - w takim razie to jest jedno ... a drugie czy muszę zmieniać okablowanie w drzwiach ????

Ja z podobnej beczki.
Założyłem temat w dziale Tuning ale tam cisza...

Chciałem do swojej 156 w sedanie zapodać tubę, ale nie moge zbytnio bo za wiele miejsca ona zajmuje. Pomyślałem o rozebraniu jej i osobno zamontować wmacniacz i głośnik (aktywna) ale gdzie? ... do głowy wpadł mi pomysł aby skombinować całe mocowanie z bagażnika z wersji z zestawem BOSE. Jakbym dorwał takie coś na allegro to czy bez problemu to zamontuje u siebie? czy ktos może coś podobnego robił?
Może ma ktoś z Was takie coś ?

Pozdrawiam

No właśnie ja też będę miał z tym problem ... myślałem żeby właśnie kupić takie cuś ponieważ kupiłem zestaw ale od sedana ... w sumie to nawet patrzyłem za tym na allegro i innych portalach ale nigdzie takiego czegoś nie ma ... :( także chyba pozostaje oddać auto do specjalistów od Car Audio żeby zabudowali to podobnie jak w orginale... :)

Ja kiedys przerabialem temat u mnie pasowalo, mocowanie jest juz orginalnie w karoseri wiec nic nie trzeba bylo wiercic.Mam wersje po fl, nie wiem jak to jest z poprzednimi wersjami ale bose bylo montowane po lifcie srodka czyli 2002r. Dla zainteresowanch wklejam fotki.

Poczytaj dokładnie forum, bo z tego co pamiętam chłopaki pisali, że te papierzaki od bose są do doopy... Może taniej wyjdzie skompletowanie czegoś lepszego...

Same glosniki w dzrzwiach sa ok, graja bardzo dobrze porownywalem je nawet z paroma, jakies pioneery, blaupunkty, wszystkie 165mm, i Bose graly najlepiej czytalem ostatnio na jakims forum car audio ze papierowa membrana w glosniku wcale nie jest wadą jesli chodzi o jakosc dzwieku, tylko wiadomo wilgoc, itp moga z czasem pogorszyc ich brzmienie, Najszybciej siada subwofer pod polka i w dodatku polka dosc szybko wpada w rezonans wiec warto tam dodatkowo jakos wygluszyc, trzeba jeszcze wyciac otwór w macie wygluszajacej w bagazniku pod polka pod glosnik inaczej bas bedzie gorszy. no i twetery warto dodac w dzrzwi, ( nie kazde bose je ma) Sluchalem ostatnio bose w sportwagonie i tam bas jest nieco lepszy,mimo mniejszego glosnika.

Kupiłem już ten sprzęt... podjechałem do chłopaków od audio ... powiedzieli 100zł i zamontujemy głośniki ... a subwoofer zamontujemy na wiosnę bo teraz to klej kiepsko schnie... <lol> , wzmacniacz zamontują za przednim schowkiem ... i nie będzie trzeba ciągnąć całej wiązki do subwoofera .. :) jak już zamontuję to się podzielę informacjami co i jak .. no i oczywiście jak to gra :) Pozdrawiam

Ja kiedys przerabialem temat u mnie pasowalo, mocowanie jest juz orginalnie w karoseri wiec nic nie trzeba bylo wiercic.Mam wersje po fl, nie wiem jak to jest z poprzednimi wersjami ale bose bylo montowane po lifcie srodka czyli 2002r. Dla zainteresowanch wklejam fotki.
hm gdzie dostać taki zestawik?? trudno to zamontować jest??

Można na allegro , ja tak kupiłem za 500zł cały zestaw .... czekam teraz aż mi to zamontują....

Najwiecej problemow moze sprawic polaczenie,miedzy radiem a wzmacniaczem, orginalnie jest wiazka kabli ja zrobilem to na czincze, i przewod plusowy z akum. masa z tylu wzieta z nadwozia, czyli tradycyjnie tak jak sie podlacza wzmacniacze. Fakt ze subwofer niezachwyca szybko wpada w rezonans tylna polka, ale glosniki w drzwiach sa ok, te tanie budzetowe pioniery, magnaty, blaupunkty,itp tez niezachwycaja brzmieniem i co z tego ze maja membrany jakies polakierowane sztywne jak i tak kiepsko graja. Przypomnialo mi sie jak chcielismy zamienic z bratem w fiacie stilo orginalne glosniki na jakies inne i rewelacji nie bylo graly nawet gorzej poprostu seryjne sa obliczone na odpowiednią kubature drzwi.

Ostatnia edycja:
no też to zauważyłem ze oryginalne sa w miarę dobrze skomponowane. moje juz dojechane po przekroczeniu 23vol na radiu juz pierdzą.. z tym wszystkim ale tak z ciekawości chciał bym was spytać ile W RMS maja te głośniki w drzwiach bo na magnesie nic nie pisze niestety:((

Witajcie :) nie udało mi się u speców tego zamontować bowiem stwierdzili że za natto jest z tym roboty jak za 100zł , no więc wziąłem się sam do myślenia co i jak ... ale mam duży problem ... dostałem taki zestaw : wzmacniacz , subwoofer , głośniki i co najważniejsze : POODCINANE wiązki kabli... i teraz mam do Was pytanie : jest wzmacniacz , następnie na drodze wiązki są 2 kabelki do subwoofera i następnie jest taka biała wtyczka z 8-oma stykami ( co to jest ???) następnie wiązka cała ma jakieś 2 metry i się urywa ... dalsza część to jest już cieńsza wiązka która była do radia ... i teraz moje pytanie : czemu się część kabli z wiązki od wzmacniacza nie zgadza z tą z radia ??? i jeszcze ostatnie pytanie :czy ma ktoś schemat wtyczki wzmacniacza do modelu 3512 bo wszędzie na internecie jest do 3510 a obawiam się że się trochę różni .... :( Bardzo proszę o pomoc ... Pozdrawiam

Dzisiaj cosik z tym walczyłem ale dalej skutków żadnych nie ma :( doszedłem do tego że jest jeden kabelek który jest chyba odpowiedzialny za włączanie się wzmaka ... nie wiem gdzie go do wtyczkę w radiu podpiąć ponieważ porównując te wtyczki w radiu i te co dostałem są wszystkie tak samo pozajmowane :/... nie wiem ... bez dokładnego schematu chyba się tego nie da zrobić ... wie napewno że ten schemat do 3510 nie jest taki sam jak do 3512 ... a tego drugiego nigdzie się nie da uraczyć ..

Witam
Ponownie :)
Po wielu trudach udało mi się samodzielnie zamontować wzmacniacz i resztę .... w wekend zrobię jeszcze zabudowę subwoofera i myślę że będzie całkiem całkiem , co mogę powiedzieć na temat jakości dźwięku , dla mnie jest wystarczająca .... dźwięk jest bardzo czysty i również jest wystarczająco basu... i co najważniejsze nie charczy... :) Będę miał trochę czasu to porobię zdjęcia co i jak wymyśliłem :) Bo wzmacniacz jest w nietypowym miejscu <lol> Pozdrawiam wszystkich Alfaholików :)

Odświeżam temat.

I mam pytania do osób które juz montowały to u siebie.

1. Jakiej grubości kable kładliście?
2. Jak wpinaliście się do zasialnia, i na jakim bezpieczniku?
3. Kładliście kable bokiem czy przez tunel środkowy?
4. Wygłuszaliście dodatkowo drzwi?
5. Zostawiliście tweetera na górze?

Do osób które juz wcześniej nieprzychylnie wypowiadały się na temat BOSE:
1. To nie ALFA decydowała o braku tweetera tylko filozofia firmy BOSE gdzie w większości przypadków tweeter ląduje na dole.
2. Za tą cenę: TAK opłacało się!
3. Tuba nie zajmuje mi bezsensownie miejsca w bagazniku.
4. Nie potrzebuję robić mdłości basem.
5. Nie intersują mnie opnie psedoaudiofili. Nie jestem specjalistą. Bose dla mnie gra wystarczająco i w tej cenie nie kupiłbym nic sensownego w sklepie.

Dlatego prosze bez zbędnych postów i wypowiedzi tylko na temat.

Amortyzatory
Powrót