Zmiana audio

Mam w Giulii zwykłe podstawowe nagłośnienie. Czy wymiana tylko samych 4 głośników w drzwiach i tweeterów z audio system oraz wygłuszenie drzwi matami da sensowną poprawę jakości dźwięku ? Zależy mi też na lepszym basie. Nie chce dokładać subwoofera ani żadnych procesorów dsp oraz nie chce aby dokładać dużo kilogramów do drzwi. Szukam optymalnego rozwiązania. Pozdrawiam

Da Ci dużą poprawę już samo wytłumienie drzwi, sama wymiana głośników bez porównania mniej (poza trwałością).
Bez suba na bas nie licz.

Cześć

W końcu zdecydowałem się na ulepszenie audio. Sprawa zlecona do jednego z polecanych lubelskich speców.
Aktualnie jestem w trakcie wygrzewania głośników, samochód odebrany 3 dni temu. Po 20+ godzinach grania mam wrócić na strojenie.

I teraz mam problem, który mam nadzieję uda się rozwiązać, ale chciałbym zebrać jak najwięcej informacji zanim zacznę narzekać specowi.

Otóż po wstępnym strojeniu dźwięki ostrzeżeń są absurdalnie głośne. Np. ostrzeżenie o zjechaniu z pasa ruchu wyrywa z butów przy moim niezbyt głośnym słuchaniu muzyki.

Wydaje mi się, że to leci z tweeterów pod szybą, ale nie jestem pewny czy to tylko dlatego, że to wysokie tony, czy to jest jakoś tam kierowane.

Jak jest sterowana głośność tych powiadomień? Ustawienie głośności gałką ma na to wpływ? Bo jak nie, to rozumiem, że wystarczy skręcić głośność DSP. A jak tak, to w sumie nie wiem jak sobie z tym poradzić nie psując strojenia.

Wydaje mi się na logikę, że DSP podbija głośność, bo wcześniej miałem ustawioną głośność na 9/10, teraz raczej 7 przy podobnych odczuciach. No ale to wszystko bardzo subiektywne pomijając sam numerek.

To nie leci aby z centralnego glosnika na desce?

Co to jest głośność 9/10, przeciez skala jest do ponad 20?

To nie leci aby z centralnego glosnika na desce?

Co to jest głośność 9/10, przeciez skala jest do ponad 20?
Nie mam głośnika centralnego :) Chyba, że mówisz o jakimś brzęczyku - wtedy zdecydowanie nie. @epsonix chyba gdzieś wspominał, że leci albo audio albo z głośniczka zegarów, ale nie pamiętam od czego to zależało.
Rzeczywiście źle napisałem, chodziło mi "9 albo 10".

Ok, myslalem, ze w giulii też coś jest na środku pod szybą.
A faktycznie coś o czyms za zegarami gdzieś czytałem ale nie natknalem się fizycznie u siebie w Stelvio. Napewno jednak jeżeli jest to nie jest to nic związanego z wyjsciami typowo glosnikowymi z ktorymi Ci grzebali audiofachowcy.
Zakladalbym więc, że idzie to przez zwykle głośniki a na dsp akurat Ci podkrecili ostrzej ten kawalek pasma i słyszysz to teraz dużo głośniej.

Pytanie czy właśnie głośność tego zależy od ustawienia głośności audio czy czegoś czy jest jakoś ustawiona z góry. Ciężko to sprawdzić podczas jazdy, musiałbym jeździć slalomem po pasach bez kierunkowskazu.

Nigdy nie zauważyłem żeby ostrzeżenia miały inną głośność niż nazwijmy to standardowa. Więc z naciskiem na "chyba" - to nie jest regulowalne.
W sumie to ciekawe, bo jak idzie przez zwykłe głośniki to powinno się zmieniać wraz z gałką.
Pewnie zaraz nasz forumowy guru napisze jednoznacznie ;).

PS. Mnie to w sumie interesuje też ze względu na FCW, bo jak głośno muzyka to tego w ogóle nie słychać tylko coś tam błyśnie na czerwono na ekranie, powinno być wyciszenie i porządny sygnał a nie takie byle co.

Nigdy nie zauważyłem żeby ostrzeżenia miały inną głośność niż nazwijmy to standardowa. Więc z naciskiem na "chyba" - to nie jest regulowalne.
W sumie to ciekawe, bo jak idzie przez zwykłe głośniki to powinno się zmieniać wraz z gałką.
Pewnie zaraz nasz forumowy guru napisze jednoznacznie ;).

PS. Mnie to w sumie interesuje też ze względu na FCW, bo jak głośno muzyka to tego w ogóle nie słychać tylko coś tam błyśnie na czerwono na ekranie, powinno być wyciszenie i porządny sygnał a nie takie byle co.
Ciekawe, bo czujniki parkowania też lecą z audio i jak najbardziej wyciszają muzykę.
Natomiast FCW jeszcze nie złapałem, ale teraz to by łeb urwało.

Czujniki wyciszają drastycznie (tez szkoda ze timeout na podgloszenie nie jest dluzszy bo czasem potrafi nieźle walić po uszach jak lapie i gubi przeszkode). A
Ale FCW tego nie robi. Głośność jest stala, dość niska i nie wycisza audio. Ustaw wyższą czulosc reakcji fcw w menu to szybko zobaczysz efekt jak poczekasz chwilę dłużej z hamowaniem.

Amortyzatory
Powrót