Zmiana audio

Realizuje ten zakres prac, ale zmieniam wzmaka na Awave 4.1v4 z dsp. Całość wyniesie mnie 5800 zł netto.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dziś znaleźć dobrego fachowca od czegokolwiek to prawie jak ufo. Ale kosmiczną kasę chcieć za byle co to w zasadzie każdy potrafi. Więc nie byłbym pewien tego zadowolenia tak w ciemno.

Nie wiem ja w stolicy u mnie klient wyjeżdża zadowolony. Chyba ze sam wie lepiej co chce i przynosi swój sprzęt.

http://www.creativ.net.pl/realizacje/realizacja-1

Mateusz "MC Gyver" Pietrzyk - jesteś w dobrych rękach - rzekłbym bardzo dobrych.

Aż mi zrobiłeś dzień podając wykonawcę, przypomniał mi się ich pewien wyjazd na Brax Team Party Mazdą 3 MPS :) Przy okazji proszę pozdrów go od Tomka i Izy z Brax Team Poland.

Mateusz "MC Gyver" Pietrzyk - jesteś w dobrych rękach - rzekłbym bardzo dobrych.

Aż mi zrobiłeś dzień podając wykonawcę, przypomniał mi się ich pewien wyjazd na Brax Team Party Mazdą 3 MPS :) Przy okazji proszę pozdrów go od Tomka i Izy z Brax Team Poland.

Dziękuje. Pozdrowię na pewno, tez mam wrażenie, ze wie o co kaman :)

Wstępnie jeden przedni boczek stargany. Faktycznie wyklejanie przez dziurę głośnika pachnie słabo. Żeby zdjąć ten cały plastik z napędem to wystarczy szybę odpiąć, podciągnąć palcami do góry i podczepić taśmami czy trzeba koniecznie ją całkiem wyjmować? Jeśli trzeba, to późniejsze wkładanie jest w jakikolwiek sposób problematyczne czy trywialne bez żadnych podstępów? Nigdy tego nie robiłem i troszkę się obawiam...
[MENTION=90995]tomek_poznan[/MENTION], coś tam Ci pchnąłem na priv, luknij w wolnej chwili jak będziesz miał czas pls.

Ostatnia edycja:
PW widziałem, ale odpisze na spokojnie później z kompa.
Co do zdjęcia boczka to tylko na razie posiłkuje się zdjęciami z neta i za wiele nie podpowiem, ale jak będę robił to będzie full dokumentacja zdjęciowa

Zdjęcie samego boczka raczej spoko.
Fakt, dwie spinki urwane i zatrzask lampki złamany - pomimo, że dobrze wiedziałem jak działa i jak wyjąć. Kruche to cholerstwo jest strasznie mimo że garaż i ciepło, w drugich drzwiach może opalarką potraktuję na temperaturze z 50st żeby to lekko uelastycznić.
Wieczorem chcę ściągnąć kasetę jak chwila czasu.

Priv, na spokojnie, mam czas do jutra :⁠-⁠).

Panowie jak tą przednią szybę się odblokowuje żeby wyjąć?
Nie ma tam żadnej śruby ani kołka tylko taki zatrzask. Nie chcę coś połamać, pomóżcie pls.
IMG_20221010_102953.jpg

Edit: szyba wyjęta, proste, że aż wstyd było pytać. Niewiedza zżera czas...
Nacisnąć i ciągnąć szybę do góry, a ja próbowałem zatrzask przesuwać na dole, ech.

Ostatnia edycja:
Realizuje ten zakres prac, ale zmieniam wzmaka na Awave 4.1v4 z dsp. Całość wyniesie mnie 5800 zł netto.

Tak jako ciekawostka, dość obszerny manual do kalibracji DSP w aucie:

hxxps://kirchner-elektronik.de/wp-content/uploads/2019/04/15522399-AutoDSPeng.pdf

Fizycznie nie ma możliwości, zeby nawet najdroższy zestaw audio (nie poddany korekcji akustycznej) zagrał lepiej niż choćby fabryczny, ale z prawidłowo ustawioną korekcją (gdyby oczywiście była dostępna). Jak mi się za 5 lat skończy gwarancja, to bez DSP się nie obejdzie.

Ja wsadziłem dsp w czasie gwarancji. W moim zestawie midi ono siedzi elektrycznie za oryginalnym wzmacniaczem. Mechanicznie też jest z tyłu (bo ori wzmak jest z tyłu). Naprawdę nie sądzę żeby była szansa, że ten ori wzmak ma szansę na jakieś uszkodzenie z powodu takiego moda. A jeśli by padł sam z siebie to powrót do ori setup to 2 minuty (nic nie było cięte, wszystko zrobione na złączkach).
Jeśli masz system "basic" to z jednej strony łatwiej zrobić ulepszenie, ale z drugiej strony nie wiem czy tam z przodu tak łatwo wsadzić dsp.
Poza tym, gwarancji na samochód i tak nie stracisz, co najwyżej na audio i aku. Chyba.

Ostatnia edycja:

Kurde, nie ma szału, ma mi poprawić na dniach, bo w dniu strojenia padł mu jakiś miernik. Dodał tez, ze maskownice tweeterow mocno psują dźwięk i warto je zdjąć. Jednak na ten moment jestem nieco zawiedziony. Jest bardzo dużo basu ( upierał się przy 10” i taki wstawił w basserze ), jest dobra dynamika, ale średnica i wysokie trochę słabo. Pod tym katem jest tak samo, jak było jeśli nawet nie gorzej.

jeśli nawet nie gorzej
Jeśli miałeś wyciszone drzwi podczas całej operacji - to nie może być gorzej. Wytłumienie, przynajmniej w Stelvio, poprawia całe średnie pasmo naprawdę okrutnie (tak że wydaje się jakby trochę niskie zginęły). Problem w tym że oryginalne woofery mają 2ohmy i bardzo dobrą efektywność. Więc jak wsadzisz cokolwiek innego to niskie-srednie cichną i tu trzeba na dsp popracować.
Natomiast ori tweetery dla odmiany są dość ciche. Cokolwiek gość Ci wsadził to musi być lepiej jeśli to fachowiec i byle czego nie wsadza.
Chyba musisz czekać na strojenie...

Jeśli miałeś wyciszone drzwi podczas całej operacji - to nie może być gorzej. Wytłumienie, przynajmniej w Stelvio, poprawia całe średnie pasmo naprawdę okrutnie (tak że wydaje się jakby trochę niskie zginęły). Problem w tym że oryginalne woofery mają 2ohmy i bardzo dobrą efektywność. Więc jak wsadzisz cokolwiek innego to niskie-srednie cichną i tu trzeba na dsp popracować.
Natomiast ori tweetery dla odmiany są dość ciche. Cokolwiek gość Ci wsadził to musi być lepiej jeśli to fachowiec i byle czego nie wsadza.
Chyba musisz czekać na strojenie...

Tak, przednie drzwi solidnie wyciszone na matach stp.
Głośniki włożone finalnie Steg SQL650C

Fizycznie nie ma możliwości, zeby nawet najdroższy zestaw audio (nie poddany korekcji akustycznej) zagrał lepiej niż choćby fabryczny, ale z prawidłowo ustawioną korekcją (gdyby oczywiście była dostępna)

Pamiętać trzeba że system zagra jak jego najsłabsze ogniwo, a nie zawsze jest to hardware, czasem ucho czy tam strojenie.
Nie raz byłem świadkiem gdzie prosty i tani a dobrze skrojony / wystrojony system zagrał lepiej jak jego topowe zrobione bez ładu odpowiedniki.

- - - Updated - - -

Kurde, nie ma szału, ma mi poprawić na dniach, bo w dniu strojenia padł mu jakiś miernik. Dodał tez, ze maskownice tweeterow mocno psują dźwięk i warto je zdjąć. Jednak na ten moment jestem nieco zawiedziony. Jest bardzo dużo basu ( upierał się przy 10” i taki wstawił w basserze ), jest dobra dynamika, ale średnica i wysokie trochę słabo. Pod tym katem jest tak samo, jak było jeśli nawet nie gorzej.

Bez wystrojenia i wygrzania to nie masz co oczekiwać cudów, osobiście zawsze stroiłem auto żeby w miarę grało, nie ma sensu się spinać bo za 2 miesiące i tak będzie do przestrojenia jak się ułożą głośniki.
Bas poczekaj, zobaczysz że z każdym dniem będzie grał inaczej, suby czasem i 3 miesiące potrzebują żeby pokazać co potrafią. 10 w Basserze.... Może być ciężko bo ona jest mała litrazowo.

Panowie jak tą przednią szybę się odblokowuje żeby wyjąć?
Nie ma tam żadnej śruby ani kołka tylko taki zatrzask. Nie chcę coś połamać, pomóżcie pls.
Pokaż załącznik 285122

Edit: szyba wyjęta, proste, że aż wstyd było pytać. Niewiedza zżera czas...
Nacisnąć i ciągnąć szybę do góry, a ja próbowałem zatrzask przesuwać na dole, ech.

W nawiązaniu do akcji nad wyciszeniem tylnych drzwi.
Jak udaje się zdjąć panel wewnętrzny? Czy da się uwolnić go bez demontażu zamka?

Szyba odpieta z rynienki, ale czuć, ze panel jest przypięty plastikiem do bodajże zamka tylnych drzwi.
Na forach znalazłem, ze zaleca się odkręcenie 3 śrub przy zamku oraz wyciagnięcie klamki ale w moim przypadku, mimo tego, tak jakby zamek był nadal nie do zdjęcia i tym samym panel wewnętrzny też nie wychodzi. Panel trzyma się na 2 zatrzaskach ale cięzko je wypiać, nie chce ich zniszczyć

a nie trzyma prowadzenie osłony zamka?

Podnieś lekko prawą stronę aby panel wyskoczył z bolca prowadzącego (ma takie nacięcie aby siadło na blasze drzwi) wtedy przesuń ok 1cm - tyle ile się da w prawo i lewą stronę przy zamku odchyl na grubość śrubokręta, jak sobie zaświecisz latarką zobaczysz że trzyma osłona zamka, wsadź płaski śrubokręt między panel a to prowadzenie i puści, najpierw górna część potem 15cm niżej dolna to samo.

https://allegro.pl/oferta/zamek-drzwi-prawy-przod-alfa-romeo-stelvio-17-11500942661

ten biały element trzyma panel drzwi, ja miałem to we frontowych drzwiach - ale może z tyłu jest podobnie ?

Ostatnia edycja:
[MENTION=91242]michaj96[/MENTION] nie pamiętam bo 2 lata temu robiłem audio przód i tył u siebie, już ale poza zdemontowaniem klamki ja odkręcałem zamki a potem ciach wszystko wychodziło jakos. bez wprawy ogarnąłem to i u Ciebie powinno pójść. powodzenia
Nie mam lepszych fotek, wrzucę taką jaką mam

20201210_161509.jpg

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót