Zmiana audio

Dokładnie jak kolega wyżej napisał, sama wymiana głośników nic nie da. Temat próbowałem ogarnąć w jednej z warszawskich firm zajmujących się montażem car audio. Przerabiali temat na Stelvio z wymianą tylko samych głośników. Wg nich klient nie był zadowolony bo efekt był zbliżony do ori głośników. Należałoby wstawić lepszy wzmacniacz i chociaż najtańszy DSP żeby wydobyć scenę i ustawić wszystko jak należy. Koszt takiej zabawy zaczyna się od 6 tys.zl i jest to mocno średnia półka. Wg nich przyzwoity system to koszt 9-12 tys.zl. Ja sobie odpuściłem ;)

Dla wersji podstawowej audio przy wyciszonych drzwiach można pokusić się o zostawienie głośników fabrycznych, koniecznie dołożenie suba, podpięcie wszystkiego pod DSP i skalibrowanie sceny
Dla stelvio z kołem dojazdowym - dedykowana skrzynia basser + 8calowy głośnik (JL 8w3v3-4, Focal P-20F)
Dla stelvio bez koła - subwoofer aktywny do montażu w muldzie koła zapasowego (JBL BassPro Hub, Pioneer TS-WX61A, MATCH PP 7S-D)

Dokładnie jak kolega wyżej napisał, sama wymiana głośników nic nie da. Temat próbowałem ogarnąć w jednej z warszawskich firm zajmujących się montażem car audio. Przerabiali temat na Stelvio z wymianą tylko samych głośników. Wg nich klient nie był zadowolony bo efekt był zbliżony do ori głośników. Należałoby wstawić lepszy wzmacniacz i chociaż najtańszy DSP żeby wydobyć scenę i ustawić wszystko jak należy. Koszt takiej zabawy zaczyna się od 6 tys.zl i jest to mocno średnia półka. Wg nich przyzwoity system to koszt 9-12 tys.zl. Ja sobie odpuściłem ;)

ja mam glosniki z przodu audio system, DSP dalem AWAVE, sub do tego i gra to przyjemnie. a koszty, mniej niz polowa tego co podales jako najtansza opcje ;)

ja mam glosniki z przodu audio system, DSP dalem AWAVE, sub do tego i gra to przyjemnie. a koszty, mniej niz polowa tego co podales jako najtansza opcje ;)
Wzmak kupiłeś w jakiejś mega promocji z tego co kojarzę, montaż robiłeś sam, wykleiłeś tylko część przednich drzwi i tylko wewnątrz (mało mat), nie robiłeś tylnych drzwi, to duża różnica w cenie wg tego do czego odniósł się kolega wyżej zapłacenia firmie CA za pracę jeszcze (drzwi przód+tył pełne wygłuszenie za samą robotę to już pod 2k podchodzi).Z tego co kojarzę oktopi dał ok 10k za system do Stelvio (też Audio System ale wyższy model).

DSP 1400, normalna cena. Wiadomo że są droższe. Maty mam na całe drzwi (zostało mi chyba 6 mat jeszcze ), dałem 200.
No własna robota nic nie kosztuje, jak ktoś nie ma czasu, nie umie, to musi płacić [emoji6]

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

kolega podal ceny w warsztacie i pewnie z tylnymi drzwiami. szyb nie wyjmiwakes wiec i mat mniej upchnales. zrobilbys pelny sam za 4k a za prace 2k i wyszloby 6 czyli tak jak kolega podal za system z glosnikami klasy sredniej

No ale co mają szyby do tego ? Maty mam pod samą górę . Może weszłaby jeszcze 1 mata na 1 drzwi. To dalej mi zostaja 4 maty na tył.
Za wygłuszenie 1000 za robotę to chyba lekka przesada, z wyjęciem szyb nawet to 1 dzień roboty. chciałbym mieć dniowke 1000pln...

kozak, Ty masz zawszse tendencję do upraszczania i nie liczenia całości i to zarówno jak piszemy o kosztach i o czasie, nie tylko w tym wątku. odniosłeś się do oferty na całe auto w zakładzie CA i porównałeś to ze swoim, ale przemilczasz przy porównaniu że zrobiłeś częściowo i własną pracą - wytykam Ci że takie porównanie jest nie fair. w zakładzie CA zdziwiłbym się gdyby nie wygłuszali całych drzwi i również nie robili tylnych - a w takim wypadku dochodza maty i dodatkowe wiele godzin pracy.
Piszę że pełen system na takich gratach jak Ty masz (AS M165 +sub + DSP), ale łącznie z tylnymi drzwiami i pełnym wygłuszeniem w zakładzie CA to będzie właśnie ok 6k, ale gdybyś Ty robił pełny to będzie ok 4k (a nie połowa jak pisałeś), bo więcej mat na przód wsadzą, dojdą maty na tylne drzwi + głośniki/dystanse tył. Takie małe szczególiki, tyle że wszystko dodaje koszt i czas.

CO do cen, przecież nie napisałem że jest po 1000 za pracę wygłuszanie pary drzwi, tylko że całość ok 2k ale za 4 drzwi + montaż wzmaka + suba, znów upraszczasz...

Zrób kilka robót komercyjnie to się szybko nauczysz że drobiazgi dodają wiele godzin pracy i zawsze jakieś dodatkowe materiały - trzeba dobrze liczyć i czas i materiały - nie pomijać w uproszczeniach tematu.

Spoko, wracając do meritum , cudów z samego wygłuszenia i zmiany głośników nie będzie [emoji6] u ciebie jest wzmak więc powinno to lepiej zagrać niż w Basic audio.

na to liczę, a jak nie to mam miniaturowy wzmak od AS już na stanie. Graty przyszły wczoraj, jeszcze kończę roboty przy Stelvio z USA, ale jak wyjadę to wjeżdżam swoim autem do garażu, poczekam aż się ogrzeje, i biorę się za audio.

System nagłośnienia średni.

Czy w tym systemie sub prawie nie gra znaczy nie słychać go ?
Po przystawieniu ucha słyszę jakby grał w średnim zakresie częstotliwości do tego bardzo cicho.
Czy ten zestaw tak gra ?
W connect nie mam żadnej opcji jego wysterowania.
Proszę o opinie

Zależy jak się słucha. Podczas jazdy, przy niskich poziomach nie słychać niskich tonów w ogóle.
Na postoju, przy ustawieniach "0" pasmo jest zachwiane, w kierunku niskich tonów, góra rozmiękczona, trochę jak z lampy. Źle się tego słucha.
Ja dałem bas maksymalnie na (-), średnie i wysokie lekko na (+).
Teraz jakoś gra. Dźwięk stał się wyraźniejszy (wokale).
Moim zdaniem samochód jest kiepskim miejscem do odsłuchu muzyki.
Wręcz, nie lubię jak coś gra, bo tylko przeszkadza i rozprasza (no chyba, że gra w nocy, w tle, po cichu, żeby nie zasnąć, podczas wielogodzinnego przelotu do Chorwacji).
Można popłynąć z kasą, rzeźbić z głośnikami, subem i wytłumieniem a i tak nie osiągnie się dźwięku Hi-Fi z poziomu budżetowego audio domowego.

Zależy jak się słucha. Podczas jazdy, przy niskich poziomach nie słychać niskich tonów w ogóle.
Na postoju, przy ustawieniach "0" pasmo jest zachwiane, w kierunku niskich tonów, góra rozmiękczona, trochę jak z lampy. Źle się tego słucha.
Ja dałem bas maksymalnie na (-), średnie i wysokie lekko na (+).
Teraz jakoś gra. Dźwięk stał się wyraźniejszy (wokale).
Moim zdaniem samochód jest kiepskim miejscem do odsłuchu muzyki.
Wręcz, nie lubię jak coś gra, bo tylko przeszkadza i rozprasza (no chyba, że gra w nocy, w tle, po cichu, żeby nie zasnąć, podczas wielogodzinnego przelotu do Chorwacji).
Można popłynąć z kasą, rzeźbić z głośnikami, subem i wytłumieniem a i tak nie osiągnie się dźwięku Hi-Fi z poziomu budżetowego audio domowego.

KAŻDY może mieć swoje zdanie i wysłać je w świat ja mam w aucie dźwięk który w domu tak nie gra a jak byś posłuchał car audio prawdziwego to byś zmienił zdanie oczywiście to są kwoty trochę większe.

Nie wiem czego, na czym i w jakich warunkach słuchasz w domu ale mam wrażenie, że nie masz pojęcia o czym piszesz.

No ale co mają szyby do tego ? Maty mam pod samą górę . Może weszłaby jeszcze 1 mata na 1 drzwi. To dalej mi zostaja 4 maty na tył.
Za wygłuszenie 1000 za robotę to chyba lekka przesada, z wyjęciem szyb nawet to 1 dzień roboty. chciałbym mieć dniowke 1000pln...

U mnie wygłuszenia na zewnętrznej części drzwi nie założono. To błąd bo mi rezonują zamki i klamka przy słuchaniu kilku utworów zwłaszcza gdy głośniej. Wolałbym dopłacić i się nie irytować.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

DSP 1400, normalna cena. Wiadomo że są droższe. Maty mam na całe drzwi (zostało mi chyba 6 mat jeszcze ), dałem 200.
No własna robota nic nie kosztuje, jak ktoś nie ma czasu, nie umie, to musi płacić [emoji6]

Bardzo podziwiam tych którzy robią sami ca, próbowałem w mondo - zrobiłem działa, nic nie rezonuje ale ileż na psułem plastików. Nie mam jakości. Stelvio oddałem do zrobienia ale wcześniej nie mieli tego auta, uczyli się na nim. Basser też wtedy nie miał skrzynki pod Sub, wysłaliśmy im mój boczek, przysłali skrzynkę ta nie pasowała, odesłano do poprawy itd. W między czasie przez 1 miesiąc jeździłem bez boczku z subem skrzyniowym, który dostałem na ten okres za free. Wolę oddać komuś z jakością niż dłubać sam...

Wzmak kupiłeś w jakiejś mega promocji z tego co kojarzę, montaż robiłeś sam, wykleiłeś tylko część przednich drzwi i tylko wewnątrz (mało mat), nie robiłeś tylnych drzwi, to duża różnica w cenie wg tego do czego odniósł się kolega wyżej zapłacenia firmie CA za pracę jeszcze (drzwi przód+tył pełne wygłuszenie za samą robotę to już pod 2k podchodzi).Z tego co kojarzę oktopi dał ok 10k za system do Stelvio (też Audio System ale wyższy model).
Tak, 10 k brutto razem z matami, obudowa sub, obudową do tweeterow na podszybiu, przewody. Wymienione głośniki tył i przód na Audio System. Wygłuszenie na wewnętrznej części skrzydeł i trochę za głośnikami.
Następne stelvio oddam komuś kto wygluszy całe drzwi. [emoji120][emoji1]

Mam audio HK, nie ma w ogóle basu, a podkręcenie basu w equalizerze pogarsza efekt brzmienia. Przeczytałem cały wątek. Skłaniam sie w kierunku podmiany suba HK na Audio System R609EVO + wzmacniacz hi-input z sygnałem toru audio z kabli po subie HK. Zwrotnicę można przełączyć na 4 Ohmy to może nie trzeba będzie rezystora? Wzmak wystarczy jakiś tańszy? Ew. jaki by warto kupić?

dopiero buduje w miare wolnego czadu zestaw audio system u siebie wiec z nie doradze jeszcze praktycznie, natomiast cokolwiek bys chcial z audio system to napisz na mojego maila zrovie Ci lepsza cene niz allegro

Amortyzatory
Powrót