• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zmiana audio

jakubc

Nowy
Auto
Giulia 2.0
Cześć,

ponieważ i tak będę wnętrze rozbierał zastanawiam się nad wymianą audio.

Temat car audio mi kompletnie odległy, poza tym, że wiem, że standardowe audio (mam to najprostsze, bez subbufera) jest fatalne - dźwięk jest płaski, pudełkowy, basu brak a jego podbijanie to raczej buczenie niż bas.

Czy ktoś z Was robił jakieś zmiany w audio?

Szukać zestawu Audioplus / H&K (strasznie się cenią z tego co przeglądałem, więc pewnie nie warto) z rozbitka jakiegoś czy wymieniać na coś kompletnie innego?

Interesuje mnie coś bezinwazyjnego, bez tuby na pół bagażnika, montaż bez rzeźby - kable, wzmacniacz chciałbym zostawić z oryginału.

Co polecicie?

Z głośników do podmianki polecam 2-drożny Focal PS-165F. Można też zaszaleć z wycinaniem otworu pod średnie tony w przednich drzwiach (lub znaleźć gotowca z rozbitka) i wówczas zamontować zestaw trójdrożny. Jednak dla najlepszego efektu dobrze jest dorzucić wzmacniacz, np Match M 5DSP. Ma 8,5 x 11 x 3,5 cm więc zmieści się we wnęce pod kierownicą, tuż obok wzmacniacza fabrycznego.

Dzięki za odpowiedź. Nie sądzę abym chciał się bawić w wycinanie boczków na twittery.

Jeżeli wzmacniacz nie spowoduje, że wyleci fabryczny i będę mógł wszystkim sterować tak jak do tej pory (kierownica, bt itd) - jak najbardziej mogę założyć.

Czy zestaw o którym wspominasz ma subwoofer w tylną półkę? Jak z wiązkami, trzeba coś dokładać, modyfikować? Ktoś robił taką modyfikację i może podzielić się wrażeniami?

2 tygodnie temu zakończyłem wielką przeróbkę audio w Stelvio. Miałem podstawowe audio. Do wymiany poszły wszystkie głośniki (fabryczne brzmią żałośnie, a jak się je zobaczy - od razu wiadomo dlaczego...), dołożyłem dwa wzmacniacze - do drzwi i do suba (no i oczywiście - dołożyłem suba...). Radio i całe sterowanie zostały fabryczne - radio daje radę, jak nie musi się wysilać żeby rozruszać głośniki. Głośniki, sub (z dedykowaną do bagażnika Stelvio obudową - polska produkcja) i wzmacniacze zainstalowałem od Audio System - wysoka półka, ale warte każdego grosza.
Była to potężna praca (2 weekendy + kilka godzin wieczorami w tygodniu), ale jeżeli ma się świadomość możliwości dobrego audio (ja mam), i jako-taki słuch (z tym u mnie gorzej, ale głuchy nie jestem) - satysfakcja z jakości nowego nagłośnienia jest olbrzymia.
Tak naprawdę podstawowe pytanie to ile się na taką przeróbkę chce wydać - można pójść w bardziej masowe marki jak właśnie Focal czy Hertz - ale wtedy cudów się nie spodziewaj, no i sub staje się obowiązkowy. Jeżeli zainwestujesz w dobre głośniki drzwiowe, można się ewentualnie obejść bez suba - ale dopiero dodatkowy wzmacniacz pozwoli rozruszać porządnie takie głośniki; fabryczne radio nie da rady.
Odpowiadając więc na pytanie - jeżeli nie chce się suba, trzeba zainwestować w bardzo dobre głośniki, i najlepiej - wzmacniacz do nich. Wtedy fabryczne radio spokojnie może zostać, tym bardziej, że z aftermarkietowymi radiami do Giulii/Stelvio na razie jest słabo.

Ile za taki setup wydałeś - mniej więcej?

Nie mam problemu z obecnością suba.

Co zajęło tyle czasu w montażu?

[MENTION=79118]ciafok[/MENTION]
dodatkowe pytanie. ja mam w Giulii ten średni zestaw audio, ze słabszą wersją wzmacniacza. gra to jakoś ale cudów nie ma. z drugiej strony audiofilem nie jestem. coś bym jednak poprawił. moje doświadczenie jest jakieś tam, ale małe - kiedyś w Lanosie założyłem radio i wzmacniacz do tego zestaw głośników 165mm ze zwrotnicami od Ranibow + dobre kable po całym aucie + wygłuszenie drzwi i nie tylko - było super na mój gust ale dużo roboty. W 159 i Giulietcie natomiast poszedłem w proste rozwiązanie, tylko wygłuszenie przednich drzwi i tylko wymiana wooferów na Audison AP6.5 (wysokosprawne żeby radio bez wzmaka mocnego uciągnęło) + dystans MDF. dużo lepiej niż OEM ale też jakieś cuda to nie były.

w Giulii najchętniej nie ruszałbym wzmaka, czy wg Ciebie wymiana tylko głośników + trochę wygłuszenia w drzwi zrobiłaby robotę? jakie głośniki byś polecił? trzeba dystanse? tzn czy też głośniki ori są zintegrowane z plastikowym tandeto-dystansem w Giulli? jakieś ograniczenia co do głębokości głośników w drzwi (np w 159 to był problem, stąd audison który miał coś ok 60mm głębokości o ile pamietam - lepsze głośniki nie wchodziły.

W sieci dostępnych jest już trochę tutoriali przygotowanych przez domorosłych fachowców.
Sporo osób dzieli się swoimi doświadczeniami na amerykańskim forum Giulii.

Tu jest opis ogólny dostępnych opcji:
https://www.giuliaforums.com/threads/one-place-stereo-upgrade-options.32073/

Tu facet dodał suba do bazowego audio (stelvio):
https://www.stelvioforum.com/forum/26-audio-stereo/10347-adding-powered-sub-base-system.html

Mi się w szczególności spodobał poniższy szczegółowy tutorial, w którym szalony Hiszpan odlewa skrzynię basową własnoręcznie (nie wiedząc jeszcze, że może ją kupić od polskiego producenta)

https://translate.google.com/translate?hl=&sl=es&tl=pl&u=https%3A%2F%2Fwww.alfistas.es%2Fforo-alfistas%2Fthreads%2Fcar-audio-stelvio-mejora-del-audio-b%C3%A1sico.55363%2F&sandbox=1

https://translate.google.com/translate?hl=&sl=es&tl=pl&u=https%3A%2F%2Fwww.alfistas.es%2Fforo-alfistas%2Fthreads%2Fcar-audio-stelvio-mejora-del-audio-b%C3%A1sico-ii.55708%2F&sandbox=1

Przykładowy przepis dla Stelvio (jest ciut łatwiej ze względu na wnękę w bagażniku):
- można np. zamontować dedykowaną skrzynię basową wspomnianej wcześniej polskiej firmy za ok. ~400 zł i skompletować do niej 8" głośnik niskotonowy, np Focal P20F ~900 zł (alternatywnie zestaw all-in-one - aktywny subwoofer który zmieści się pod fotelem, np. JBL BASSPRO SL za ok 850zł), do tego wzmacniacz-monoblok obsługujący subwoofer.
tu dygresja - nie rozumiem czemu wg ciafoka Focal jest masowym producentem - uparłbym się, że właśnie Audio System częściej gości w samochodach. Z resztą zobacz jak wyglądają zwrotnice topowych modeli Focala - audio-masochości wręcz je eksponują w szklanych gablotach podświetlając ledami.
Co do głośników - wersja trójdrożna np. Focala (sam przód lewe+prawe drzwi) to wydatek ponad 2k, alternatywnie zestaw dwudrożny nieco ponad 1k na przód + to samo na tył, do tego wzmacniacz również nieco ponad 2k. Jeśli chcesz kruszyć ściany basem to (poza większym głośnikiem) przyda się kondensator mocy. Jeśli chcesz bawić się w montaż samodzielnie, to dojdzie sporo akcesoriów, spinek do tapicerki (bo na pewno kilka wyrwiesz), kabel zasilania, bezpiecznik, adapter do połączenia fabrycznego wzmaka z nowym, plastikowe narzędzia do podważania tapicerki i tak dalej.

Finalnie, o czym ktoś wspominał w innym wątku, warto wyciszyć samochód w profesjonalniej firmie. Zedrą tapicerkę, ale przynajmniej przy ponownym składaniu poprawią błędy domorosłych złotych rączek : )

jakieś ograniczenia co do głębokości głośników w drzwi

W przednich drzwiach (przynajmniej w Stelvio) za otworem głośnika przechodzi prowadnica szyby. Potrzebne jest dołożenie dystansu. Wszystko zależy od głośnika, ale większość wejdzie. Fabryczny woofer ma magnes wielkości 5zł i nie dziwię się, że mieści się koło prowadnicy : )

Witam,

ponieważ nie oczekuję cudów od audio w aucie, nie chciałbym też w to inwestować wielkich środków, po prostu będę zmieniał boczki a obecne audio brzmi jak wzięte z ducato pomyślałem, że przy okazji można jakoś temat ugryźć.

Chciałbym na obecnych wiązkach, w obecnych mocowaniach (być może również suba?) zamontować coś co jest bliższe tej klasie samochodu, nie wydając na to równowartości pakietu HK.

W leonie mam audio ze średniego pakietu i brzmi o 100% lepiej niż w giuli - coś takiego chciałbym osiągnąć.

Czy istnieje jakiś taki w miarę sensowny zestaw, na który mógłbym podmienić obecne glośniki?

[MENTION=82026]Prosper[/MENTION], dzięki za linki, poczytam, jednak nie chce mi się bawić ani w prucie całego auta, ani w jakieś wielkie inwestycje - chciałbym uzyskać max efektu przy min nakładów więc też najchętniej wymienił tylko wszystkie głośniki i wytłumił drzwi - będzie dobry efekt na wzmaku ze średniego zestawu audio?

Ile za taki setup wydałeś - mniej więcej?

Nie mam problemu z obecnością suba.

Co zajęło tyle czasu w montażu?

Sprzęt i materiały - ok. 4500, ale z poważnym rabatem na sprzęt (kilkaset zł) od cen cennikowych. Wzmacniacze - klasa D. Jak masz więcej do wydania - zawsze możesz rozważyć DSP, dla maksymalnej konfiguracji.

Jak sub Cię nie zniechęca - masz dużo większe możliwości, no i możesz trochę przyoszczędzić na głośnikach drzwiowych.

Montaż - w sumie to jedna wielka rzeźba w g..ie, za przeproszeniem. Jedyna rzecz "prawie" P&P to woofery drzwiowe i tweetery na podszybiu. Tweetery w drzwiach tylnych - cięcie uchwytów fabrycznych, żeby wszczepić nowe głośniki. Obudowa suba - kombinowanie z porządnym montażem, bo rzepy to za mało na mój gust. Rozebranie boczku bagażnika, żeby stelaż na wzmacniacze zrobić, i montaż tychże wzmacniaczy i suba (w bagażniku).
Ale i tak najgorsze było okablowanie od radia do wzmacniaczy, i wpinanie się do fabrycznych kabli radia (nie chodzi wcale o samo lutowanie - lutownicę trzymam lepiej od łyżki ;) - ale o koszmarny dostęp). Dodatkowo podłączenie rozwiązałem tak, że w każdej chwili mogę wymontować wzmacniacze, i po prostu przywrócić fabryczny układ (jakbym np. kiedyś sprzedawał samochód) - więc między radiem a bagażnikiem musiałem pociągnąć 8 kabli głośnikowych... No i się trochę tego robi...
Dolicz czas na główkowanie - bo, mimo iż korzystałem z dostępnych w necie relacji - wiele rzeczy musiałem sam wymyślić, gdyż dla mojego konfiga (2 x wzmacniacz w bagażniku + sub) nie ma gotowca.

- - - Updated - - -

Generalnie - nie wdając się w dyskusje z niektórymi ekspertami tutaj (bo jeżeli LEDy w okolicy zwrotnicy to argument w dyskusji o audio, to ja nie mam więcej pytań...) - oczywistą oczywistością jest to, że do takiej "roboty" trzeba być przygotowanym pod względem wiedzy i narzędzi.
Ja byłem doskonale przygotowany pod każdym względem chociażby dlatego, że - poza wykształceniem (między innymi) elektronicznym - kiedyś pracowałem zawodowo przy projektowaniu wzmacniaczy audio.

Niestety, pomimo iż sama praca nie wymaga doktoratu z elektroniki, ryzyko, że coś spie...lą w warsztacie jest duże - więc sam wolałem się tym zająć, żeby mieć to zrobione jak trzeba.

Co do wygłuszania drzwi - w przypadku Stelvio nie jest to konieczne. Na pewno warto okleić pianką tapicerkę od środka, jak już ma się ją "na stole". Reszta - jak kto woli.

Zabawy w kondensatory w przypadku metrowego przewodu zasilania od amumulatora (o ile ten przewód jest taki, jaki być powinien) - całkowicie mijają się z celem (no ale kondensatory często mają nie tylko LEDy, ale i całe woltomierze z LEDowym wyświetlaczem - ależ to wygląda! - może o to chodzi).

Montaż - w sumie to jedna wielka rzeźba w g..ie, za przeproszeniem.

I to jest właśnie to czego nie chcę robić - max na co się piszę to zmiana głośników, dodanie niskotonowego w podszybiu nad bagażnikiem gdzie jest fabrycznie jego miejsce, wymiana ew dołożenie wzmaka, na taki/takiego którego da się bezinwazyjnie zamontować.

Żadnego prucia i wygłuszania całego wnętrza, rzeźby z uchwytami, kondensatorów wielkości małego psa, czy odlewania z żywicy suba, który zajmuje polowe i tak małego już bagażnika, ot nie mój klimat.

Może inaczej podejdę do tematu - czym się różni faktycznie konfiguracja wersji audio plus od tej podstawowej? Inne głośniki? Wzmacniacz? Może połączenie wzmacniacz z audio plus + jakieś sensowne głośniki ogarnęłoby sprawę na przyzwoitym poziomie?

[MENTION=79118]ciafok[/MENTION]
dodatkowe pytanie. ja mam w Giulii ten średni zestaw audio, ze słabszą wersją wzmacniacza. gra to jakoś ale cudów nie ma. z drugiej strony audiofilem nie jestem. coś bym jednak poprawił. moje doświadczenie jest jakieś tam, ale małe - kiedyś w Lanosie założyłem radio i wzmacniacz do tego zestaw głośników 165mm ze zwrotnicami od Ranibow + dobre kable po całym aucie + wygłuszenie drzwi i nie tylko - było super na mój gust ale dużo roboty. W 159 i Giulietcie natomiast poszedłem w proste rozwiązanie, tylko wygłuszenie przednich drzwi i tylko wymiana wooferów na Audison AP6.5 (wysokosprawne żeby radio bez wzmaka mocnego uciągnęło) + dystans MDF. dużo lepiej niż OEM ale też jakieś cuda to nie były.

w Giulii najchętniej nie ruszałbym wzmaka, czy wg Ciebie wymiana tylko głośników + trochę wygłuszenia w drzwi zrobiłaby robotę? jakie głośniki byś polecił? trzeba dystanse? tzn czy też głośniki ori są zintegrowane z plastikowym tandeto-dystansem w Giulli? jakieś ograniczenia co do głębokości głośników w drzwi (np w 159 to był problem, stąd audison który miał coś ok 60mm głębokości o ile pamietam - lepsze głośniki nie wchodziły.

Sorki - co do montażu w Giulii nie będę się wypowiadał - po prostu tego nie wiem. W Stelvio doszły dystanse MDF, całkiem porządne.
W necie masz właśnie relację Hiszpana, który dołożył wzmacniacz obok fabrycznego radia - może to coś dla Ciebie?
https://www.alfistas.es/foro-alfistas/threads/car-audio-stelvio-mejora-del-audio-básico.55363/
Niestety, nie wiem czy w przypadku Giulii to zadziała 1:1, czy np. nie zabraknie miejsca na wzmacniacz.

- - - Updated - - -

I to jest właśnie to czego nie chcę robić - max na co się piszę to zmiana głośników, dodanie niskotonowego w podszybiu nad bagażnikiem gdzie jest fabrycznie jego miejsce, wymiana ew dołożenie wzmaka, na taki/takiego którego da się bezinwazyjnie zamontować.

Żadnego prucia i wygłuszania całego wnętrza, rzeźby z uchwytami, kondensatorów wielkości małego psa, czy odlewania z żywicy suba, który zajmuje polowe i tak małego już bagażnika, ot nie mój klimat.

Może inaczej podejdę do tematu - czym się różni faktycznie konfiguracja wersji audio plus od tej podstawowej? Inne głośniki? Wzmacniacz? Może połączenie wzmacniacz z audio plus + jakieś sensowne głośniki ogarnęłoby sprawę na przyzwoitym poziomie?

Oj tam, nie chcę zniechęcać ;) W sumie też nie planowałem tej całej akcji - zacząłem od głośników (bo głównie szkoda mi było czasu na więcej) - i myślałem na tym skończyć, bo samochód ma jeździć, a nie grać... Ale po ich wymianie jeszcze bardziej zaczął mnie wnerwiać dźwięk - bo wiedziałem, jak to mogłoby grać... No i dalej poszło na tym wnerwie ;)

Minimum bezwzględne to wymiana głośników. W zależności od tego, jakie zamontujesz - kolejny krok to sub ze wzmacniaczem (jeżeli dałeś jakieś słabsze drzwiowe), albo wzmacniacz do drzwiowych - jeżeli zamontowałeś jakieś lepsze. Górnej granicy dla tej zabawy nie ma :cool:

Minimum bezwzględne to wymiana głośników. W zależności od tego, jakie zamontujesz - kolejny krok to sub ze wzmacniaczem (jeżeli dałeś jakieś słabsze drzwiowe), albo wzmacniacz do drzwiowych - jeżeli zamontowałeś jakieś lepsze. Górnej granicy dla tej zabawy nie ma :cool:

Jakie głośniki byś polecił pod oryginalny wzmak? Czy ktoś ma info czy wzmacniacz od audio+ się czymś różni czy tylko głośniki?

Pokusiłbym się ewentualnie o montaż suba, jest miejsce, ktoś pisał, że również wiązka (ale i tak będę ciągnął kamerę więc w razie w ten jeden przewód mogę dołożyć).

Opcja 2 - wymieniam wszystko ja wersję HK, głośniki i wzmak da się skompletować za 2k z rozbitków.

Ostatnia edycja:
Ja byłem doskonale przygotowany pod każdym względem chociażby dlatego, że - poza wykształceniem (między innymi) elektronicznym - kiedyś pracowałem zawodowo przy projektowaniu wzmacniaczy audio.
Szczerze podziwiam takich pasjonatów - mi z lutownicą zupełnie nie po drodze, dlatego jestem pełen podziwu kiedy ktoś się decyduje coś ulepszać na własną rękę.
Wystarczy zerknąć na coś takiego żeby docenić ile pracy to wymaga:
v1.jpg
nie wdając się w dyskusje z niektórymi ekspertami tutaj (bo jeżeli LEDy w okolicy zwrotnicy to argument w dyskusji o audio, to ja nie mam więcej pytań...)
Bez spiny, zgadzam się że to żaden argument. Niektórzy po prostu ładują ledy gdzie popadnie, a to mnie wręcz rozśmieszyło:
v2.jpg
Czasem zwrotnica mieści się w drzwiach (jak u wspomnianego Hiszpana z giuliaforums), a czasem to taki kloc że pozostaje przestrzeń pod fotelem lub w bagażniku.

Spoko.
Jak pisałem - w trakcie prac miło nie jest:balagan2.jpgbalagan1.jpg

Efekt końcowy (wzmaki w bagażniku):bagaznik1.jpg

Ale warto ;)

Efekt końcowy (wzmaki w bagażniku)
No nieźle. Ta kratka plastikowa z tyłu wzmaka to rozumiem że nie ma żadnej funkcji i można ją zasłonić?

Ja jeszcze tylko w kwestii magnesów stosowanych przez Alfę w bazowym i bodajże średnim zestawie audio - poniżej porównanie fabrycznego głośnika z zamiennikiem (tu akurat Focal):
P5.jpg

No nieźle. Ta kratka plastikowa z tyłu wzmaka to rozumiem że nie ma żadnej funkcji i można ją zasłonić?

Ja jeszcze tylko w kwestii magnesów stosowanych przez Alfę w bazowym i bodajże średnim zestawie audio - poniżej porównanie fabrycznego głośnika z zamiennikiem (tu akurat Focal):
Pokaż załącznik 260725

Naturalnie - kratkę można zlikwidować; przynajmniej w mojej wersji wyposażenia (super) nic specjalnego się z tyłu nie kryje.

A to JM Sub: sub1.jpg

- - - Updated - - -

A jest w drzwiach miejsce na taki większy magnes?

U mnie na przód poszły Audio System X165EM EVO - wygooglaj jakie to grubasy. Musiałem tylko kawałeczek plastiku przyciąć w plastiku drzwi (takie "ucho" - uchwyt, do niczego nie wykorzystywany).

Pomierzyłem, pobadałem. Sub w bagażniku (półce) odpada - jednak wystaje dość mocno a kolejna nieformatowość bagażnika to coś czego nie jestem w stanie zaakceptować nawet jeśli giulia w zamian nauczyłaby się latać.

Mam więc do wykorzystania 4 miejsca na twittery, 4 na niskie/średnie. Oglądałem boczki od wewnątrz i są tam mocowania do srednio-tonowych więc teoretycznie mógłbym wyszarpać tam otwór, ale to chyba przerost formy nad treścią.

Czy wskazany w pierwszych postach focal to jedyna alternatywa? Mając na uwadze, że to wymiana wyłącznie głośników 2400 wydaje się dość dużo na ten cel.

Ps jak się dobrać do twitów w podszybiu? Od góry zdejmuje się maskownice czy trzeba pruć całą deskę?

Amortyzatory
Powrót