• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zgrzyty przy właczaniu i i II biegu

• Autor wątku Autor wątku mark147
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Standard, u mnie to samo.
Co do wymiany: wymiana synchronizatora na 3 biegu + kilka głupot które poszły przez jazdę z uszkodzonym = ok 2000zł:mad:
Wole kupić używaną skrzynie z gwarancją rozruchową za 1400-1600zł

Aha, przestrzegam przed używanymi skrzyniami za 500-800zł, to musi być niesamowity kicz za taką cenę. Mi proponują we Fiacie sprawdzoną skrzynie, ale jak widać cena wysoka... Ciort, wezmę fakturę na firme :D

Powiem ci tak ja jak miałem 145 QV to jak poszła mi skrzynia to kupiłem za 300zł używaną na allegro. jakie było moje zdziwienie jak ją założyłem i wszystko było ok biegi wchodziły lepiej jak w starej tylko razem z olejem wlałem środek do uszczelniania przed wyciekami zapobiegawczo i wszystko grało

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Cóż... Gratuluje szczęścia:) Wiesz jak to Michał na allegro-chybił trafił. Ja się muszę zastanowić co będę z tym robił. Fiat też swoje dla siebie odtrąci w cenie skrzyni. Jedyny plus to pewne pochodzenie i gwarancja na nią. Sam nie wiem... Kupa kasy, przynajmniej dla mnie.

Ja mam starą skrzynię z 2.0 TS w częściach, bo chciałem wiedzieć co się posypało, że mi jedynka nie wchodziła, a dwójka ciężko. jakby ktoś coś potrzebował to może się coś przyda :)

michal87tg, po rozebraniu tej skrzyni wiesz już co było nie tak ? Mógłbyś podzielić się tą wiedzą ? bo nigdy nie wiadomo, może kogoś z nas to spotka i będziemy mieli dzięki Tobie rozwiązanie

powiem tak miałem i mam tą skrzynię rozebraną, ale po rozebraniu ja nie zauważyłem, że coś się zepsuło. oglądał to znajomy mechanik i powiedział, że dziwne ale nic nie widać mogę zrobić zdjęcia tej skrzyni, ale tak jak mówię objawy wskazywały jednoznacznie 1 bieg nie wchodził nawet na postoju czyli jakieś zęby musiały się posypać. Drugi bieg wchodził, ale ciężko nawet na postoju. synchronizator nie działał no i musiało też odbić się na zębach to, ale tak jak mówię na pierwszy rzut oka nic nie widać nawet po rozebraniu. nic ze skrzyni nie wyleciało wszystko było na swoim miejscu....

rozmawiałem dziś z mechanikiem o tych dolegliwościach, tzn o zgrzytaniu i potwierdził, ze to synchronizator. Jednak na pytanie o cene zrobienia z tym powiedział rozbiórka skrzyni + cena synchronizatora, jakies 150 - 400 zł, zależnie od firmy. Więc nie jest aż tak źle

Ja ma troszkę inny problem, piszę tutaj aby nie zakładać nowego tematu, mianowicie ciężko wchodzi mi 4bieg, a aby zredukować czy wyrzucić na luz potrzeba użyć dużej siły. Wie ktoś możne czym to jest spowodowane?? Mechanizm na skrzyni do którego są podłączone linki przeczyściłem i przesmarowałem, ale niewiele to pomogło:( Linki są OK, lewarek też na "oko" nie wygląda najgorzej, wielkich luzów nie ma...
Może poduszka pod skrzynią jest uszkodzona, myślicie że mogło by mieć to wpływ na "ciężką" pracę 4ki ??

SKrzynia w TS jest mega prosta, ale jej konstrukcja nie jest najlepsza.
Podejrzewam, że może to być coś na mechaniźmie wybieraków. Może fasolki które blokuja wodziki... Zerknąłbym czy oleju masz dość.

mianowicie ciężko wchodzi mi 4bieg, a aby zredukować czy wyrzucić na luz potrzeba użyć dużej siły

u mnie jest dokładnie to samo, ale tylko wtedy gdy wcześniej mi zgrzytnie 3. Przy spokojnej jeździe nic się nie dzieje. Opisywałem tą przypadłość parę postów wcześniej. Jednak też nie wiem od czego to może zależeć :(

Też mam mały problem. Czasem przy wrzucaniu wstecznego cos w skrzyni zgrzytnie, na rozgrzanym silniku nie zgrzyta. Mozliwe, ze to problem z olejem?

Ja mam problem przy wrzucaniu 2 biegu i tylko wtedy gdy jest zimno. Po kilkukilometrowej jeździe działa już normalnie i bieg wchodzi płynnie. Gdy jest zimno i z 1 na 2 wrzucam to trzymam. Chwilkę czekam i po chwili bieg z małym oporem wchodzi. Co jest nie tak? - wodzik wybierak czy synchronizator.

zgrzyt przy zminie biegu na 2 tylko przy dynamicznym jezdzie alfa romeo 146 1.8 ts

witam mam problem z 2 biegiem , czasem zgrzytnie ale tylko przy dynamice , co to moze byc ??? moze ktos cos poradzi . to moja pierwsza alfa . traktuje ja jak nowe auto z salonu . martwia mnie te zgrzyty , prosze o pomoc :confused: . oto moj nr tel 505291886 . prosze napisac eska to odzwonie i czegos nie dowiem

olej, jabuszko pod lewarkiem albo regulacja wajchy po prostu. Mi 3 wchodzi do przodu i w lewo, a jak mówią o starych autach puki coś jeszcze działa to się nie rusza. Ja się przyzwyczaiłem :)

kolego podejrzewam stary lub zużyty olej w skrzyni masz... albo wlany jakiś mineralny... od handlarza nie kupowałeś auta??

nie no ja też taki wlałem jesienią... teraz doczytałem że wymieniałeś... a powiedz mi to zimno to o jaka temp Ci chodzi?? powiem tak jak jest zimno czyli temp. poniżej 0 ciecze gęstnieją a olej to też ciecz... jak coś jest gęste to wszystko ciężej pracuje... po rozgrzaniu silnika pewnie już jest dobrze?

ale tylko z 2 biegiem jest problem że nie wchodzi lekko. Jak bieg jest wyczuwalny przy wbijaniu go na dwa tyk-tyk to gdy jest zimno to na pierwsze wskakuje a na drugie chwile czekami wtedy z czasem wchodzi. Gdy przejadę kilka kilometrów lub jest lato wszystko działa normalnie i nie czuję tego oporu...

Ostatnia edycja:
U mojej żony w 147 jest identycznie, jak jest zimno to ciężko 2ka wchodzi i trzeba powoli tak na 2 raz (takie zapięcia). Jak jest cieplej niż -10C to nie ma tragedii, a w lecie w ogóle problem nie występuje.

Amortyzatory
Powrót