• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zgrzyty przy właczaniu i i II biegu

• Autor wątku Autor wątku mark147
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam,
myślę, że to jest dobry temat. Otóż mam taki problem, przy jeździe powyżej 5tyś obrotów, na pewno przy 2 i 3-cim biegu (innych nie mogłem sprawdzić bo nie mam takiej drogi dobrej blisko) słyszę jak by zgrzyt, nie wiem czy to w silniku czy w skrzyni, ale strasznie mnie to irytuję, bo bardzo lubię taka jazdę :D, a nie chcę zniszczyć podzespołów.
Olej w silniku mam prawie pełny, w skrzyni mam malusieńkie pocenie, ale nie sprawdzałem stanu oleju w skrzyni, prawdopodobnie nie był wymieniany od nowości (samochód z 2003r. a do mnie należy od maja).
Proszę o pomoc

ktoś może pomóc...? czy zgrzytanie 3 przy szybkim przyspieszaniu i czasami blokowanie się 4 biegu może być związane z cięgnami ? wymiana ich rozwiąże problem ? przypominam, że wszystkie pozostałe biegi chodzą idealnie!

Piter ciężko powiedzieć. A jak pracuje Ci dźwignia biegów?? Ciężko, z oporami?? ma duży luz (w sensie czy lata)??.... A gdybyś spróbował solidnie przesmarować (WD40) cały mechanizm wybierania biegów przy skrzyni??
Z cięgnami na dobrą sprawę nic się nie powinno dziać....to linka więc się nie naciągnie, chyba że się blokuje w pancerzu. Niech ktoś pomiesza biegami a Ty spróbuj zaobserwować jak pracują mechanizmy wybieraków na skrzyni...
Od tego trzeba zacząć.

---------- Post dodany o godzinie 16:47 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:42 ----------

Witam,
myślę, że to jest dobry temat. Otóż mam taki problem, przy jeździe powyżej 5tyś obrotów, na pewno przy 2 i 3-cim biegu (innych nie mogłem sprawdzić bo nie mam takiej drogi dobrej blisko) słyszę jak by zgrzyt, nie wiem czy to w silniku czy w skrzyni, ale strasznie mnie to irytuję, bo bardzo lubię taka jazdę :D, a nie chcę zniszczyć podzespołów.
Olej w silniku mam prawie pełny, w skrzyni mam malusieńkie pocenie, ale nie sprawdzałem stanu oleju w skrzyni, prawdopodobnie nie był wymieniany od nowości (samochód z 2003r. a do mnie należy od maja).
Proszę o pomoc

....jest prawdopodobieństwo zajechanych synchronizatorów, ale musisz posprawdzać cięgna, tak jak u kolegi Piotra.

---------- Post dodany o godzinie 16:49 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 16:47 ----------

Aha....i cięgna, a głównie ich połączania należy również sprawdzić pod podłogą przy lewarku zmiany biegów.....tyle, że dojście wybitnie ch....we..

Ostatnia edycja:
....jest prawdopodobieństwo zajechanych synchronizatorów, ale musisz posprawdzać cięgna, tak jak u kolegi Piotra.
Ok. postaram się wszystko jak najszybciej sprawdzić, a czy jeżdżenie powyżej 5tys. obrotów, gdy któraś z tych usterek była by stwierdzona prawidłowo, będzie bardzo szkodliwa dla autka ? powstrzymać się od tego, czy mogę dalej "cisnąć" ?

A jak pracuje Ci dźwignia biegów??

Powiedziałbym, że pracuje normalnie, tzn nie ma oporów przy zmienianiu biegów (no chyba że już się zblokuje ta 4 o czym wspominałem), ani nie ma luzów.

chyba że się blokuje w pancerzu.

właśnie nie wiem czy ona się gdzieś w pancerzu nie blokuje. Ale co z tym wspólnego miałby ten zgrzyt, po którym problem blokowania się pojawia ? Przy normanej, spokojnej jeździe, obroty od 3 tys i zmiana biegu nie ma żadnych problemów ani zgrzytów, biegi chodzą idealnie.

Niech ktoś pomiesza biegami a Ty spróbuj zaobserwować jak pracują mechanizmy wybieraków na skrzyni...

robiłem coś podobnego z kumplem, tzn ja siedziałem w aucie i najpierw zmieniałem biegi "sam", a potem z jego pomocą, tzn on dodatkowo ruszał cięgnami przy moich zmianach biegów. Miałem wrażenie, że jak tak rusza to jest trochę lepiej i on stwierdził, że to właśnie mogą być cięgna, że linki mogą blokować się w pancerzu. Ale, ponownie, co z tym wspólnego ma ten zgrzyt, który pojawia się TYLKO przy wrzucaniu z 2 na 3 ?

Przy normanej, spokojnej jeździe, obroty od 3 tys i zmiana biegu nie ma żadnych problemów ani zgrzytów, biegi chodzą idealnie.

...No właśnie, jeśli przy niższych prędkościach obrotowych problem nie występuje to świadczy o tym że cięgna są w porządku.
Piter nic mi do głowy nie przychodzi oprócz zużytego synchronizatora niestety. Przy wyższych prędkościach obrotowych nie jest w stanie wyrównać prędkości obrotowej wałka sprzęgłowego z wałkiem głównym...dlatego skrzynia w momencie zazębiania zgrzyta.

A blokowanie czwartego biegu..... Jeżeli analogicznie problem nie występuje przy niższych wartościach prędkości obrotowej, swiadczy to o problemach wewnątrz skrzyni biegów.....to już nie problem cięgien. Widełki, przesuwka tu niestety należy szukać przyczyny.

U brata w vectrze B był też podobny problem tylko ,że tam zgrzytała trójka tylko i wyłącznie w momencie redukcji z biegu czwatrego. Jeśli przełączał z dwójki to trójka wchodziła bez problemów.

---------- Post dodany o godzinie 09:22 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 09:01 ----------

Ok. postaram się wszystko jak najszybciej sprawdzić, a czy jeżdżenie powyżej 5tys. obrotów, gdy któraś z tych usterek była by stwierdzona prawidłowo, będzie bardzo szkodliwa dla autka ? powstrzymać się od tego, czy mogę dalej "cisnąć" ?

To jest jest praktycznie taka sama sytuacja jak u kolegi Pitera. Jeśli usterka była by potwierdzona, zajedziesz skrzynie taką jazdą (jazdą przy której zmiana biegów kończy się zgrzytem)

---------- Post dodany o godzinie 09:25 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 09:22 ----------

Jak będziecie mieli czas to przeglądnijcie jeszcze inne fora internetowe.....Z tego typu problemami borykają się również użytkownicy wielu innym marek. Może inne fora coś Wam jeszcze zasugerują.

Ostatnia edycja:
PiterR, ja mam to samo od zakupu. Identyczne objawy, ale na II biegu. W najbliższym czasie chcę się umówić na termin, by mi to w serwisie AR zrobili w BB. Jak będzie wiadomo co to jest to dam znać.

Aha, od razu po kupnie auta sie okazało, że nie ma oleju w skrzyni biegów:mad: Nie wiadomo jak długo poprzedni właściciel tak jeździł...:mad:

zgrzyt przy zmianie biegu to mogą być objawy tego, że synchronizator się wysypał i nie działa poprawnie szczególnie w górnych fazach obrotomierza, bo do 2000 to raczej powinny wchodzić gładko. jeśli tak jest to jest uszkodzony synchronizator biegu. u mnie jest tak że synchronizator 2 biegu szwankuje jak auto jest zimne ale to z powodu oleju we skrzyni jest już zużyty

Ostatnią edycję dokonał moderator:
dzięki za odpowiedź. U mnie znowu jest taki problem, jak pisałem, przy zmianie biegów nie ma problemu, ale przy trzymaniu gazu, jazdy do przodu powyżej 5tys obrotów

Jeżeli analogicznie problem nie występuje przy niższych wartościach prędkości obrotowej, swiadczy to o problemach wewnątrz skrzyni biegów

problem występuje TYLKO i WYLĄCZNIE wtedy, gdy przy zmianie z 2 na 3 będzie zgrzyt, a to i też nie zawsze, tzn. nie zawsze po zgrzycie następuje zblokowanie biegu. A inne biegi działają idealnie.

Jak będzie wiadomo co to jest to dam znać.

no własnie, jakbyś coś wiedział to napisz, napewno wiele osób z tego skorzysta.

bo do 2000 to raczej powinny wchodzić gładko

no mi do 3 tysięcy spokojnie wchodzi, tylko powyzej tej wartości pojawia się zgrzyt na 3 :/

no mi do 3 tysięcy spokojnie wchodzi, tylko powyzej tej wartości pojawia się zgrzyt na 3 :/

No to to będzie synchronizator, bo on odpowiada właśnie za a naprawa to albo będzie kosztowna, bo żeby go wymienić trzeba całą skrzynie rozebrać albo po prostu kupić inną sprawną...

jeździć możesz nie ma przeszkód tylko staraj się zmieniać taki biegi żeby nie zgrzytało, bo jak się całkiem uszkodzi to nie wrzucisz wcale tego biegu. wiem to, bo u siebie w poprzedniej 145 QV próbowałem na siłę wrzucić 2 bieg i uszkodziła mi się 1 wcale nie można było jej wrzucić, a 2 wchodziła tylko do 2000 tys i tylko ze zgrzytem no i oczywiście mogłem ruszać tylko z 2 ...

przy normalnej, spokojnej jeździe nie ma żadnych zgrzytów i wszystko działa idealnie. Dzieki wielkie za pomoc! ;)

Nie ma za co. w końcu na coś moja wiedza się przydała :) Aha i jeszcze jak coś będziesz robić ze skrzynią czyli wyciągać ją i wymieniać bądź naprawiać kup od razu nowe sprzęgło i wymieć. ja u siebie tego nie zrobiłem, bo było dobre to za 2 tygodnie musiałem wszystko na nowo robić, bo sprzęgło siadło, a jeszcze było w dobrym stanie... Taka moja rada :)

póki co na pewno nie będę nic robił, bo funduszy nie ma :D

zauważyłem wczoraj bardzo dziwną rzecz :( przyspieszałem na 3, tak gdzieś do 4-5 tyś obrotów i jak chcialem zmienić na 4 to lewarek bardzo ciężko wszedł na luz a następnie na 4 bieg (już z wielkim oporem), po czym pojawiło się to, o czym pisałem, czyli ciężkie wchodzenie/wychodzenie z 4 biegu. Zadnych zgrzytów nie było. Więc to może też cięgna są do wymiany ?

A cięgna nic do tego nie mają. po prostu synchronizator się chyba coraz bardziej sypie i nie umie zgrać zębatek i wchodzą biegi coraz ciężej, ale też może być olej. sprawdź czy Ci nie ucieka, bo im mniej oleju i jeszcze do tego synchronizator uszkodzony mogą biegi wchodzić coraz ciężej. Dzieje ci się tak nie ciepłym silniku czy na zimnym?

olej był uzupełniany jakiś czas temu, ale sprawdze. A dzieję się to i na ciepłym i zimnym silniku, tzn jak działa skrzynia dobrze i zacznie się zacinać to tylko na ciepłym silniku. No ale jak już się to stanie to np po odpaleniu samochodu rano dalej są problemy. Mam nadzieję że zrozumiałeś takie tłumaczenie :D

zrozumiałem i to nie jest zależne od oleju, bo mi zgrzyta tylko na zimnym. jak się rozgrzeje to jest ok. staraj się wrzucać biegi w takim przedziale żeby nie zgrzytało, bo to dodatkowo osłabia i tak już zużyty synchronizator

zauważyłem wczoraj bardzo dziwną rzecz :( przyspieszałem na 3, tak gdzieś do 4-5 tyś obrotów i jak chcialem zmienić na 4 to lewarek bardzo ciężko wszedł na luz a następnie na 4 bieg (już z wielkim oporem), po czym pojawiło się to, o czym pisałem, czyli ciężkie wchodzenie/wychodzenie z 4 biegu. Zadnych zgrzytów nie było. Więc to może też cięgna są do wymiany ?
Standard, u mnie to samo.
Co do wymiany: wymiana synchronizatora na 3 biegu + kilka głupot które poszły przez jazdę z uszkodzonym = ok 2000zł:mad:
Wole kupić używaną skrzynie z gwarancją rozruchową za 1400-1600zł

Aha, przestrzegam przed używanymi skrzyniami za 500-800zł, to musi być niesamowity kicz za taką cenę. Mi proponują we Fiacie sprawdzoną skrzynie, ale jak widać cena wysoka... Ciort, wezmę fakturę na firme :D

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót