• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zestaw naprawczy wariatora silników Twin spark

Będę mieć niedługo wymieniany rozrząd, a wariat ma przejechanie 30tys.
Jak myślicie warto by było wymienić mu podkładkę i czy w ogóle da się profilaktycznie przedłużyć mu życie bez wyciągania wałka wariatora?
Bo już będzie trzeci raz wymieniany wariat w ciągu 35tys.km. a fajnie by było nie rozbierać rozrządu znowu bo za 10-20tys. się odezwie wariat.

Trzeba wyjąć, rozebrać i oprócz tego zestawu te niby podkładki bo to jest najważniejsze w tym wszystkim

Wysłane z mojego SM-G350 przy użyciu Tapatalka

czy w ogóle da się profilaktycznie przedłużyć mu życie bez wyciągania wałka wariatora?

Oczywiście. Wałka nie trzeba wyjmować, ani odkręcać od niego wariatora. Puszkę wariatora trzyma seger (od strony silnika). Ściskając go można ściągnąć obudowę i wymienić sprężynę i podkładkę. Przy odrobinie wprawy zajmie to 15 minut (nie liczę ustawiania rozrządu).

Oczywiście. Wałka nie trzeba wyjmować, ani odkręcać od niego wariatora. Puszkę wariatora trzyma seger (od strony silnika). Ściskając go można ściągnąć obudowę i wymienić sprężynę i podkładkę. Przy odrobinie wprawy zajmie to 15 minut (nie liczę ustawiania rozrządu).

Mówimy o tym segerze od strony koła wałka ssącego?

attachment.php

Załączniki

• 961_1.jpg
    961_1.jpg
    22.9 KB · Wyświetleń: 403
Alfa 156 2.0 TS 2000r. skrzynia selespeed, przebieg jeśli jest prawdziwy, to 65000km. Wszystko działa jak należy, jest cicho jeśli chodzi o silnik, jest moc, skrzynia mogłaby być szybsza, ale jak czytałem taka już jest, działa ok. Pytanie podstawowe, kiedy trzeba zajrzeć do wariatora, kiedy zmienić rozrząd, przy okazji kiedy i co przy skrzyni i ile poszczególne sprawy kosztują, bo tego nikt nie opisywał? Z góry wielkie dzięki ;)

Simeringi

Witam wszystkich.Czy może jest ktoś kto wie jakie są simeringi na wałkach rozrządu 2,0 TS.Marek

Witam . Może ktoś mi podpowie kto w Łodzi naprawi w mojej Alfie 156 1,6 warjator tym zestawem naprawczym .? Nie jestem mechanikiem więc sam nic nie zrobię.

Ostatnia edycja:
Ja kupiłem zestaw naprawczy za 35 złoty o ile dobrze pamiętam. Zamówiłem w sklepie....

Witam ma ktos wariator na zbyciu oczywiscie nowy ;-) Na allegro znalazlem jeden za 700zl w sklepie fiata pewnie z 1000zl zaspiewaja moze tu ktos by mial w jakiejs promocji :D Chyba ze moze ma ktos pewna uzywke po regeneracji na zbyciu?

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót