Zestaw diagnostyczny

FrogInthe

Nowy
Auto
Giulia Veloce Q4 280 koni 2019 rok
Witam wszystkich, poproszę o potwierdzenie że dobrze skompletowałem zestaw do bezproblemowego zalogowania się do Giulia Q4 z 2019 roku
1. SGW od stuff4car
2. Vgate-vlinker-mc Plus -4-0-interfejs-bimmercode-forscan
3. Adapter -mes-multiecuscan-alfaobd-fiat-dla-elm-327
Kabel ma być szary i niebieski,tak?

Plus oczywiście AlfaOBD
Z góry dziękuję.
Wrzuciłem pytanie na grupie Facebook Alfa/stelvio,ale już 2 dni czekam na publikację postu

1. Ok
2. vLinkerMS
3. Nic jeżeli takie 2.

AlfaObd to zwykle mało żeby zrobić dobrze proxi. Jeżeli jeden soft to MES.

Dzięki za info. A jaka jest różnica pomiędzy vLinkier MS a vLinkerMC + 4.0? Jedynie to że te adaptery nie potrzeba?

Tego nie wiem, koledzy pisali tu że vLinkerMS ma wbudowany multiplexer. O MC chyba nie było żądnych dyskusji. Zapytaj sprzedawcy o różnicę (o ile handlarz będzie wiedział).
Ogólnie większość modułów na BT ma problemy z proxi. Być może ten nie i zadziała z przejściówkami. Tyle, że zabawa z kablami jest nieco upierdliwa, lepiej dołożyć stówkę i mieć to z głowy plus pewność, że działa.

Tego nie wiem, koledzy pisali tu że vLinkerMS ma wbudowany multiplexer. O MC chyba nie było żądnych dyskusji. Zapytaj sprzedawcy o różnicę (o ile handlarz będzie wiedział).
Ogólnie większość modułów na BT ma problemy z proxi. Być może ten nie i zadziała z przejściówkami. Tyle, że zabawa z kablami jest nieco upierdliwa, lepiej dołożyć stówkę i mieć to z głowy plus pewność, że działa.

Potwierdzam u mnie vLinker MS działa bez przejsciówek z MES5.4 - kilka proxi już zrobił i nie było problemu.

Aż miło, trzy godziny,trzy konkretne odpowiedzi. Dzięki ?????? teraz jeszcze zobaczę jak z tym Mes, bo byłem nastawiony na AlfaOBD, przejrzę forum

AlfaOBD jest "ładniejsza" i ma więcej opisanych opcji. W MES zrobisz także wszystko - ale jeżeli wiesz co robić (tzn które bity zmieniać w mapie firmware'u). Wszystko co istotne jest na forum opisane.
Tzn, w AlfaOBD więcej możliwości operowania na grafice a w MES na wartościach cyfrowych.
Dla mnie MES bardziej przejrzysty mimo wszystko.
Mnóstwo ludzi zgłasza problemy nie "przechodzącego" poprawnie proxi, z MES takiego problemu nie ma.
Nie mam kompletnie pojęcia jak działa AlfaOBD z vLinkerMS - musisz poszukać.

Najważniejsze że działa i z MES i AlfaOBD,, przetestuje się oba, generalnie szukam to pod mojego kumatego mechanika, więc zobaczymy ,co mu spasuje, ale z tego, co piszesz, netzmark, jemu chyba podejdzie MES

co do nieprzechodzącego proxi w alfaobd mam wrażenie że może chodzić o chińskie elmy a z dobrymi czy z vLinkerem MS pójdzie. do sprawdzenia przez zainteresowanych.

Czy sugerujesz, że MES lepiej współpracuje z chinolami niż AlfaObd? Bo wielokrotnie czytałem posty na różnych forach iż po proxi Alfą jakiś kibel (zazwyczaj miganie odo w efekcie), po czym puszczali proxi Mesem i przechodziło luks.

MES z niektórymi chinolami w niektórych wersjach to nawet pewnych tematów nigdy nie przechodzi - np wersja 4.7 padała na ABSie proxi bo używa MES jakiś innych komend ze specyfikacji ELMa z którymi luźno kompatybilne z ELM chinole sobie nie radziły. W moim przypadku z chinolem AlfaOBD zawsze padała na poduszkach przy proxi, a MES akurat przechodził, i tak, często kończyłem MESem po zabawach z AlfąOBD. Myśle że warto spróbować jak AlfaOBD radzi sobie z vLinkerem MS, bo słyszałem że z dobrymi ELMami radziła sobie i ludzie robią proxi jednak. Może jak znajdę chwilkę to sam spróbuję u siebie przepuścić tylko proxi jak jest i to zarówno z ELMem Viakena (BT) jak i z vLinkerem - sam jestem ciekaw wyników.

Vscan STN1170 USB - nigdy nie udało mi się zrobić PROXI w AlfaOBD, za to MESem zawsze działa. Z kolei odczyt/zmiany w alfaOBD idą bezproblemowo.

Chińskie ELMy w AlfaOBD jak odczyta się STATUS to się zawsze zwieszają po procedurze - trzeba wypiąć i od nowa się łączyć z modułem, a w przypadku ELMa BT Viaken-a to się nie dzieje. Nie wiem jak proxi - spróbuję kiedyś zarówno Viakena jak i vLinkera z Alfą OBD

odebralem dzisiaj osprzęt SGW stuff4car (mr. Esponix) i vLinkier MS, zobaczymy oba na MES i AlfaOBD, ale czas nie jest przychylny bo święta i żona goni do prac społecznych :D

jest oficjalny sklep vgate-a na allegro, 350zł płaciłem ze 2mce temu. kupuj MS

licencję jeśli chcesz to najtaniej i najlepiej bezpośrednio (multiecuscan.net czy alfaobd.com bo pewnie z tych programów będziesz korzystał?).

jeśli auto nowsze (produkcja 2018+ luty USA lub kwiecień EU) to polecam swój bypass na stronie shop.stuff4car.com/pl, drobny rabat na kupon Alfaholicy

Ktoś poleci pewne źródło na zakup interfejsu vLinker MS lub MC+ ?

ja kupowałem tutaj https://allegro.pl/oferta/interfejs-diagnostyczny-vgate-vlinker-ms-bluetooth-16457731369 ale wtedy był 40zł tańszy

- - - Updated - - -

jeśli auto nowsze (produkcja 2018+ luty USA lub kwiecień EU) to polecam swój bypass na stronie shop.stuff4car.com/pl, drobny rabat na kupon Alfaholicy

to polecam w 100% działa bez zarzutu :)

Dzięki panowie za szybki odzew. Epsonix pewnie po bypass jeszcze się odezwę, bo na razie nie potrzebuje. Stelvio może kiedyś zakupię :) taki jest plan ;)
Interfejs właśnie dumam czy wersja MS czy MC+. Na razie potrzebuję do Nissan Qashqai ale z myślą o wykorzystaniu w przyszłości do Stelvio

Amortyzatory
Powrót