• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Że niby Lancia...:)

To zrób tak: najpierw zapakuj torbę, e. dwie, a potem dopiero psa. :P Zobaczysz że się dostosuje. :D

Wiesz... nie mam sumienia. Tak to równie dobrze może jechać z dzieckiem na tylnej kanapie ale to nie jest humanitarne.

Inna sprawa że zależy jakie trasy jeździsz. Bo z naszą to max 2.5h w jedną stronę.

Jak pies ma mi stać to nie mam sumienia tak z nim jechać dłużej niż 15min. Akita zajmuje cały bagażnik. Zmieści się tam może wózek parasolka albo jakaś teczka. Nic więcej. Pies może wstać, obrócić się albo położyć w kłębek. Takie warunki uważam za normalne dla psa. Jak pakujesz psa razem z torbami tak że nie ma się jak ruszyć to może połóż sobie na kolanach torbę i tak jedź :sarcastic: oglądałem różne kombi (C5, mondeo) . Generalnie kupować auto dużo brzydsze tylko po to żeby weszło pół torby więcej jest bez sensu. Jak już mam zrezygnować z fajnego auta to właśnie na rzecz vana.

To już na temat dużych psów się rozpisujemy to my woziliśmy naszego czarnego teriera rosyjskiego w mondeo i mieścił się bez problemu ale w bagażniku był tylko on ;p A nie lepszy od tych trojaczków będzie S-Max lub Grand Espace ? Wiesz zawsze możesz pójść w Scudo :sarcastic:

Wiesz.... ale wygląd nadal jest istotny :) dlatego faworytem jest s-max. Bardzo duży i świetnie wygląda jak na van`a. Choć na pewno sprawdzę ile więksi są liderzy (grand voyager, grand espace). Jeżeli różnica będzie znaczna to wezmę je pod uwagę.
Za kombi już podziękuję. Gdyby nie to że 159 jest piękna to by szła już na handel bo po prostu jest za ciasna. Pies w bagażniku, dzieciak z tobołami na kanapie. I jak to dziecko przewinąć? TO jest istna męka..... A w takim wanie raz że pies z bagażami się mieści bez kompromisów to jeszcze na dodatek można usunąć jeden fotel z drugiego rzędu i bez wysiadania z auta (zimno) można iść na tył i przewinąć malucha w domowych warunkach.

Tylko to 12.8 do setki mnie przeraża :P

Dziś miałem okazję zmierzyć jej elastyczność na 3 biegu. 60-100 robi w 7,4 sek. W najbliższym czasie sprawdzę 80-120 na IV.

Wiesz.... ale wygląd nadal jest istotny :) dlatego faworytem jest s-max. Bardzo duży i świetnie wygląda jak na van`a. Choć na pewno sprawdzę ile więksi są liderzy (grand voyager, grand espace). Jeżeli różnica będzie znaczna to wezmę je pod uwagę.
Za kombi już podziękuję. Gdyby nie to że 159 jest piękna to by szła już na handel bo po prostu jest za ciasna. Pies w bagażniku, dzieciak z tobołami na kanapie. I jak to dziecko przewinąć? TO jest istna męka..... A w takim wanie raz że pies z bagażami się mieści bez kompromisów to jeszcze na dodatek można usunąć jeden fotel z drugiego rzędu i bez wysiadania z auta (zimno) można iść na tył i przewinąć malucha w domowych warunkach.

Ostatnie zdanie i kończymy OT. W S-maxie z 3 rzędem siedzeń bez problemu wyżeł niemiecki się mieści ;p

W najbliższym czasie sprawdzę 80-120 na IV.

To jest najbardziej miarodajne przy wyprzedzaniu wolnojazdów na trasie, ale lepiej chyba zrobić test "najszybciej 80-120" niż tylko na IV biegu. W realnych warunkach redukujesz przecież jak potrzeba :)

Inna sprawa, że czas do setki może być mylący bo jest pochodną zestopniowania skrzyni, a realnie od 0 na trasie nie jedziesz. Natomiast wyścigi spod świateł zostawmy hot-hatchom :D

To jest najbardziej miarodajne przy wyprzedzaniu wolnojazdów na trasie, ale lepiej chyba zrobić test "najszybciej 80-120" niż tylko na IV biegu. W realnych warunkach redukujesz przecież jak potrzeba :)

Inna sprawa, że czas do setki może być mylący bo jest pochodną zestopniowania skrzyni, a realnie od 0 na trasie nie jedziesz. Natomiast wyścigi spod świateł zostawmy hot-hatchom :D

Startując z III przy 80 będzie niewiele lepiej niż z IV bo tracisz na zmianie biegu. Przy takim momencie trzeba bieg w miarę delikatnie zmieniać, żeby dwumas w tyłek nie dostawał. Jak znajdę chwilę i odpowiedni odcinek to zobaczymy co wyjdzie.

Ostatnie zdanie z mojej strony nt. piesełów: niufa ma miejsce żeby sobie stała, siedziała albo leżała. :D Raz nawet goniła swój ogon na tej połowie bagażnika... Żeśmy skakali z boku na bok :D

Mój pies jak stoi zajmuje całe auto w poprzek. No może dzieciak przyklejony do drzwi by się zmieścił. Więc bagażniku nie ma szans żeby biegał :lol:
Ciekaw jestem właśnie jak z powierzchnią w phedrze. Zastanawiam się czy nie pójść w tym kierunku zamiast 159.

Właśnie przed chwilą zmierzyłem bagażnik. Odległość od oparcia drugiego rzędu siedzeń jest 120-145 cm w zależności od ustawienia fotela. Szerokość między wnękami nadkoli to około 125 cm. W najszerszym miejscu tylna część bagażnika ma 145 cm. Poza tym jeszcze jest miejsca dużo między fotelami. Można je ustawić 2 obok siebie lub po bokach i możesz nawet małą szafę wsunąć:)

Dzięki! To mój piesio (na leżąco ponad 120cm długości) spokojnie położy się czy to w szerz czy w wzdłuż.

Czytałem Wasze dywagacje na temat kilku innych aut o podobnych parametrach. Ja mogę tylko tyle od siebie napisać, że za 10-11tys auta z takim wyposażeniem i z tego rocznika raczej wśród tamtych modeli nie znajdziecie:)

Wiem. To jest silny argument :)

Za ile??? Można wiedzieć ile zapłaciłeś za swoją?

o.O matko i córko to jak za darmo za takie coś w takim stanie... Nawet podliczając Twoje modyfikacje.

Amortyzatory
Powrót