Zdechł katalizator Giulia 2021

ja8872

Nowy
Auto
Giulia Veloce Q4 280KM
Giulia 2021, 100kkm, od nowości co jakiś czas pojawiał się check engine ale po jednym dniu znikał. Sprawdziłem OBD i pokazał niewydolność katalizatora. Nigdy mi się nie udało dojechać z tym do serwisu, bo zawsze błąd znikał. A teraz nie zniknął. Pojechałem do serwisu (mam wydłużoną gwarancję) a tam powiedzieli że sorry, ale na układ wydechowy gwarancji wydłużonej nie ma. Czy to normalne że katalizator zdycha po 100kkm ? Miałem wiele różnych samochoów, potrafiłem dojeździć do 300kkm i nigdy katalizator mi nie zdechł. Giulia była jeżdżona bardzo delikatnie, żadnego palenia gum itp. Poradzili mi jeszcze wymianę świec, ale jakoś wątpię żeby to pomogło...

Może właśnie dlatego, że jeżdżona delikatnie i kat na niskich temperaturach.
Aczkolwiek i tak to chyba to średnio normalne.

Miałem kiedyś Suzuki i katalizator padł po 60kkm. A silnik z pośrednim wtryskiem, głównie trasa i noga raczej ciężka. Więc zapewne reguły nie ma.

Pytanie za ile ta używka z wymianą i z jakim przebiegiem, bo może się okazać, że będzie podwójna robota i nowy kat ostatecznie.

Ta wydłużona gwarancja to jakaś porażka 😩 też to mam ale okazuje się że to tak jakby jej nie było

Ta wydłużona gwarancja to jakaś porażka 😩 też to mam ale okazuje się że to tak jakby jej nie było
Mnie dołożyli do standardowej 2 letniej jeden rok dodatkowo. Najpierw chciałem dokupić ale jakieś chore pieniądze za 2 lata. O ile pamiętam 10kpln czy coś koło tego. Będę miał wtedy przebieg około 110-120kkm. Jakoś nie wydaje mi się, żeby przy tym przebiegu padło coś droższego niż 10kkm. I tak sobie kalkuluję, że jak przeznaczę tę kasę na częstszą wymianę oleju w silniku i skrzyni, to pewnie będzie z większą korzyścią dla samochodu i sumienia. Bo bym się chyba ugryzł gdybym dał tyle kasy a awaria (np MA) wyskoczyłaby tuż po gwarancji.

Giulia 2021, 100kkm, od nowości co jakiś czas pojawiał się check engine ale po jednym dniu znikał. Sprawdziłem OBD i pokazał niewydolność katalizatora. Nigdy mi się nie udało dojechać z tym do serwisu, bo zawsze błąd znikał. A teraz nie zniknął. Pojechałem do serwisu (mam wydłużoną gwarancję) a tam powiedzieli że sorry, ale na układ wydechowy gwarancji wydłużonej nie ma. Czy to normalne że katalizator zdycha po 100kkm ? Miałem wiele różnych samochoów, potrafiłem dojeździć do 300kkm i nigdy katalizator mi nie zdechł. Giulia była jeżdżona bardzo delikatnie, żadnego palenia gum itp. Poradzili mi jeszcze wymianę świec, ale jakoś wątpię żeby to pomogło...
Jaki błąd wyświetlał scaner OBD?

Amortyzatory
Powrót