• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulia] Zdalne otwieranie bagażnika

Don Pedro

ZBANOWANY
Auto
Giulia
W którym miejscu jest odbiornik sygnału z pilota? Jest jeden wspólny czy może jakiś osobny z tyłu samochodu?
Otwieranie zdalne działa mi mniej więcej za co druga próbą i zawsze muszę być bliżej niż podczas otwierania samochodu, żeby zadziałało, wiec to raczej nie bateria skoro otwieranie samochodu działa.

Wydaje mi się, że jest jakiś jeden wspólny, ale ręki sobie nie dam uciąć, bo jedynie kuzyn ma takie bajery u siebie

W którym miejscu jest odbiornik sygnału z pilota? Jest jeden wspólny czy może jakiś osobny z tyłu samochodu?
Otwieranie zdalne działa mi mniej więcej za co druga próbą i zawsze muszę być bliżej niż podczas otwierania samochodu, żeby zadziałało, wiec to raczej nie bateria skoro otwieranie samochodu działa.

Wymień baterie za nim będziesz pisał i wymyślał teorie spiskowe.

Potwierdzam teorię spiskową, otwieranie z pilota działa może raz na 3 razy. Zauważyłem, że najlepiej działa jeśli odstęp czasowy pomiędzy kliknięciami jest znaczny.

I tak teoria spiskowa stała się faktem.
Dla niektórych to chyba wszystko było kiedyś teorią spiskową, zanim okazało się prawdą, bo "teoria spiskowa" brzmi tak dumnie, nowocześnie i tajemniczo.

To tak jak nadużywane ostatnio nieustannie słowo " projekt". Jeszcze jakiś czas temu "składam jakieś auto" pracuję przy tym i tym. A teraz każdy pracuje przy projekcie... [emoji23]

"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda

No bo teraz każdy kończy "uczelnię wyższą", na której oficjalnie są "projekty", to trzeba się dowartościować, że się niby brało udział w takich projektach, nawet jeśli przepisywało się wyniki z internetu.

Panowie, z techniki radiowej o której akurat sporo wiem bo się tym zajmuję zawodowo, przy słabej baterii mogą być takie efekty jak kolega marekkoczta sugeruje. Wysyłane ramki mogą mieć różne długości i różne zapotrzebowanie na energię z bateryjki. Dla krótszych ramek może jej starczać, a te od bagażnika mogą być dłuższe i jak bateryjka kucnięta to sygnał czysty niedolata ;). Zależy jak konstrukcja układowa pilota. Pomagające dłuższe przerwy w jakimś stopniu to potwierdzają, bateryjka ma chwilę na zregenerowanie i możliwość wysłania drugiego sygnału silniejszego niżby był wysłany z krótkim odstępem.

Z praktyki, dotknijcie sobie obudowę pilota do brody i wtedy ponaciskajcie. Wtedy całe ciało robi za antenę i zasięgi się niemal podwają (pomimo, że obudowa pilota plastikowa). To nie żadne opowieści z mchu i paproci, tak to działa. Jak bagarek zadziała wtedy 100/100 to bateryjka winna jak nic.

Mam od nowości podobne objawy z otwieraniem bagażnika. Auto odebrałem w maju, dostarczone do dealera w grudniu (ponoć)... Bateria powinna być OK.. ale sprawdzę w domu miernikiem..
Nie tylko bagażnik otwiera się nie za każdym razem, ale otwieranie okien z pilota działa raz na 3 próby... Jakby coś zakłócało, albo jak w starym mulącym komputerze...

Pamiętaj żeby miernikiem sprawdzać napięcie w czasie nadawania a nie spoczynkowo.
"Od nowości" nie musi oznaczać, że bateria nie jest jakaś padlina (od nowości :-) ). A nie dostałeś dwóch pilotów? Sprawdź drugi albo tak jak napisałem "numer z brodą".

I tak teoria spiskowa stała się faktem.
Dla niektórych to chyba wszystko było kiedyś teorią spiskową, zanim okazało się prawdą, bo "teoria spiskowa" brzmi tak dumnie, nowocześnie i tajemniczo.

Kup nowa baterie i wymień. Wtedy dalej będziemy rozwijali teorie spiskowe, jak twoja alfa nie lapie sygnału radiowego.

Pamiętaj żeby miernikiem sprawdzać napięcie w czasie nadawania a nie spoczynkowo.
"Od nowości" nie musi oznaczać, że bateria nie jest jakaś padlina (od nowości :-) ). A nie dostałeś dwóch pilotów? Sprawdź drugi albo tak jak napisałem "numer z brodą".

Nie znalazłem odpowiednich kabelków aby podłączyć baterię do kluczyka, tak aby pomierzyć napięcie pod obciążeniem.. Obydwa styki w kluczyku są pod baterią. Więc pomierzyłem spoczynkowe i wyszło mi 3,0V..
Czy ktoś wie ile ma nowa bateria? Gdzieś wygooglałem, że min 3,2..

Nie znalazłem odpowiednich kabelków aby podłączyć baterię do kluczyka, tak aby pomierzyć napięcie pod obciążeniem.. Obydwa styki w kluczyku są pod baterią. Więc pomierzyłem spoczynkowe i wyszło mi 3,0V..
Czy ktoś wie ile ma nowa bateria? Gdzieś wygooglałem, że min 3,2..

Nawet 3.4 kazdy miernik troche przeklamuje

Nawet 3.4 kazdy miernik troche przeklamuje

tak, błąd dyskretyzacji jest zawsze (pominę problem dokładności mierników kasy "marketowej"), mój pomiar to było dokładnie 3,02 (ostatnią cyferkę odrzuciłem - b. dykretyzacji). Czyli zakładam że nowa powinna mieć > 3,2
A więc zakupię nową bateryjkę i potestuję jak działa otwieranie..

3.02 to jeszcze niezła bateria, powinno działać na takiej spokojnie. Kluczowe, że nie wiesz jak siada podczas nadawania. Pomiar spoczynkowy może być bardzo mylący. Koszt baterii tak mały że szkoda czasu tylko wymieniaj.

3.02 to jeszcze niezła bateria, powinno działać na takiej spokojnie. Kluczowe, że nie wiesz jak siada podczas nadawania. Pomiar spoczynkowy może być bardzo mylący. Koszt baterii tak mały że szkoda czasu tylko wymieniaj.

Dokładnie tak :)

Amortyzatory
Powrót