• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Zawór egr

Albo podmieniasz zawór
Albo zgrywasz mapę i patrzysz czy są zmiany

Rozebrałem gada jeszcze raz ,okazało się że miedzy cewką a korpusem jest dużo syfu i bolec cewki się zawiesił,rozruszałem zaskoczył , ale i tak coś jeszcze nie chętnie,jak narazie chodzi,po podłączeniu do FES'a faktycznie po dodaniu gazu otwarcie przeskoczyło nawet do 90% i pisało że włączony..Podejrzewam że za niedługo czeka mnie wymiana, jak nie już...Zamykam wątek

Raczej prędzej niż później
Bo na sprawnym zaworze 90% otwarcia nie występuje.

Po wizycie w Cinsofcie mój egr jest już historią :) ok 45 min roboty i auto lepiej rusza przy okazji spalanie średnie mam teraz na poziomie 7,7-7,8l a miałem 9,2-9,3 :) Teraz czeka mnie jeszcze wymiana termostatu, usuniecie klap no i remap :)
Polecam wizytę u Cinka !

Sent from my iPhone using Tapatalk

Po wizycie w Cinsofcie mój egr jest już historią :) ok 45 min roboty i auto lepiej rusza przy okazji spalanie średnie mam teraz na poziomie 7,7-7,8l a miałem 9,2-9,3 :) Teraz czeka mnie jeszcze wymiana termostatu, usuniecie klap no i remap :)
Polecam wizytę u Cinka !

Ja Cię błagam, usuń od razu klapy wirowe!!! ja byłem na maj umówiony na ten zabieg, a pod koniec stycznia jedna klapa mi odpadła i narobiła szkód na prawie 5 tyśięcy złotych!!!! myślełem, że spokojnie do maja dociągne i się myliłem!!! Jak nie chcesz wywalić tyle kasy w błoto to zrób to zaraz, mój przebieg to 165kkm

Ja Cię błagam, usuń od razu klapy wirowe!!! ja byłem na maj umówiony na ten zabieg, a pod koniec stycznia jedna klapa mi odpadła i narobiła szkód na prawie 5 tyśięcy złotych!!!! myślełem, że spokojnie do maja dociągne i się myliłem!!! Jak nie chcesz wywalić tyle kasy w błoto to zrób to zaraz, mój przebieg to 165kkm

Gdyby tak pieniądze rosły na drzewach :)

Njapierw termostat, bo silnik ma 70 st. a to za mało.

Polecam wizytę u Cinka !

ile płaciłeś za wywalenie EGR ?

Dodano po 8 minutes:

Polecam wizytę u Cinka !

ile płaciłeś za wywalenie EGR ?

Ostatnia edycja:
To ciekawe, bo mi nic nie wspomniał że można wysyłkowo - czyli demontaż ECU ?
To wolę już podjechać :)
Wysyłkowo czyli mailowo. Szczegóły powie Ci mechanik ale z tego co czytałem to trzeba kupić odpowiedni kabel (inny niż ELM 327) i wgrywamy sami modyfikację programu do komputera ECU. Chyba @sdero z naszego forum świadczy takie usługi. Wychodzi taniej.

Ostatnia edycja:
No i prawdopodobnie przyszła kryska na matyska i muszę gada wymienic/wywalić.Miałem straszny dół do 2300 no i myślę sobie DPF ale podpiołem pod FES'a i znowu błąd EGR, skasowałem, odpalam dalej nic nie rusza,zgasiłem , zapaliłem i odezwała się gadzina. Jak myślicie czy to może być powód tego że "wystrzela" go dopiero od 2300 obr/min? wydaje mi się że wchodzi w tryb awaryjny, wyłącza go (do skasowania błedu - co potwierdza FES ) nie otwiera się i jest przydławiony,
PS ile u cinka kosztuje wywalenie ustrojstwa?bo nie odpisuje...

Chyba klapki są 100 razy ważniejsze niż termostat :)

A ile 159- tek z forum ma usunięte klapki a ile nie ma ?
Ciekawe jak to jest procentowo ?
Termostat jest ważny bo silnik musi pracować w optymalnych warunkach.
Co do klapek jeżdzę z nimi ponad dwa lata - jasne że lepiej profilaktycznie usunąć ale to koszta remapu u Cynka a muszę jeszcze kupić zimówki.
Aha wywalenie egr to 450 zl naprawdę polecam :)

Za taką cenę można w dwóch 159-tkach EGR wyłączyć... ale co tam :)

Co do statystyk, w sumie można taki temat z sondą założyć :D

Ja właśnie zamierzam zaślepić egr, pytanie czy nie zlecić przy okazji wyczyszczenia samego zaworu i kolektora. Dużo z tym roboty? I ile takie egr out + czyszczenie może kosztować.

No kolega wyżej pisze że 450,- ale wydaje mi się to jakoś dużo?...?

i to za same zaślepienie EGR + usunięcie programowo?

Jak zaślepiasz to po co go czyścić? Przecież i tak nic przez niego nie przejdzie

A ile 159- tek z forum ma usunięte klapki a ile nie ma ?
Ciekawe jak to jest procentowo ?
Termostat jest ważny bo silnik musi pracować w optymalnych warunkach.
Co do klapek jeżdzę z nimi ponad dwa lata - jasne że lepiej profilaktycznie usunąć ale to koszta remapu u Cynka a muszę jeszcze kupić zimówki.
Aha wywalenie egr to 450 zl naprawdę polecam :)

Owszem termostat jest ważny, ale ważniejsze dla silnika jest brak ciał obcych w cylindrach :)
Zimówki? Zaraz się przeca kończy zima...

Zimówki? Zaraz się przeca kończy zima...

Gdy kilka dni temu kurier przywiózł mi nowe gumy dla 159, to pytał mnie czy to zimówki ! Zrobiłem oczy :blink: i mówię, że nie, to już na lato. A on: no bo ludzie nadal kupują zimówki :dancing2::dance3:

PS
Może wojna idzie i ludzie robią zapasy :D

Owszem. Ale jeśli są ważniejsze rzeczy do zrobienia (np wywalenie klap, zaślepienie EGR, wymiana termostatu) to zimówki zimą (bo są trochę tańsze) schodzą na dalszy plan... kolega się tłumaczy, że nie jest w stanie teraz zrobić klap, bo "kupuje zimówki" :D

Jaki problem kupić opony za 3-4 miesiące? Pewnie będą jeszcze tańsze...

Oczywiście kolega zrobi jak uważa... tylko niech używa lepszych argumentów :)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót