[159] Zawieszenie / sprężyny

policz sam na spokojnie, ale pamiętaj, że oś koła jest w jego środku :)
więcej nie podpowiem ;)

O ile wiem, zmieniając rozmiar felgi nie zmieniam rozmiaru całego koła tylko zmniejszam wysokość opony (patrz obrazek).

W wypadku Alfa Romeo 159 dedykowany rozmiar 16" i 17" nie są dobrane idealnie, tzn. koło z oponą 205/55/16 czy 215/55/16 jest wyraźnie niższe od koła z oponą 225/50/17. W innych markach zwykle rozmiary opon w kołach 16", 17" i 18" są dobrane tak, że wysokość całego koła jest bardzo podobna do siebie.

I jak słusznie zauważyłeś 225/50/17 ma około 12 mm większy promień od 205/55/16 i o tyle podniesiesz samochód. Wbrew pozorom to dość dużo.

policz sam na spokojnie, ale pamiętaj, że oś koła jest w jego środku :)
więcej nie podpowiem ;)

Policzyłem:
Opona 205/55 R16 z felgą ma 51,91 cm. Opona 225/50 R17 z felga ma 54,43 cm. Reasumując zyskam 2,52 cm, więc podniesie go ok. 1,26 cm. Może nie dużo ale macie rację, trochę to pomoże.
Ale wracając do mojego poprzedniego posta o prześwicie, ciekawi mnie jakie mam zamontowane sprężyny.

jak czarne to pewnie zwykłe

Wymienilem niedawno sprezyny z tylu. Kupilem Monroe. Po tym zabiegu auto troche sie podnioslo bo jednak stare sprezyny z biegiem lat troch siadly. Teraz gdybym wymienial chyba zastanowilbym sie jednak nad obnizonymi.

Rozumiem ze sprezyny obnizone tez jeszcze bardziej usiada z biegiem lat?

Rozumiem ze sprezyny obnizone tez jeszcze bardziej usiada z biegiem lat?

Nie wiem,jak w przypadku innch producentów.Eibach niby zapewnia ,że auto usiądzie tyle ile ma usiąsć bez względu na okres użytkowania. Sam nie miał bym nic przeciwko,by jeszcze przysiadły 0,5cm.

Już wiem, że mam zamontowane oryginalne sprężyny. Kupiłem nowe i porównałem z swoimi. Nowe miały bodajże 350mm a moje niecałe 348. Zostaje kombinować z felgami i oponami, żeby samochód nieco podnieść :/

W mojej 159 zadek wysoko wystrzelony w kosmos więc: Kupie nowe/ używane Eibach pro kit , sedan. Info wiadomość PW :)

wymieniłem niedawno komplet 4 sprężyn(kayaba) gdyż jedna z przodu i jedna z tyłu była pęknięta. Po wymianie auto bardzo nieznacznie się podniosło. Swoją drogą podziwiam ludzi chcących obniżać 159 która w moim odczuciu i tak jest bardzo niska i łatwo otrzeć podwoziem czy zderzakiem o nierównosći:)

tak kolego, ale nie przy 19calowym felunku :), bez obniżenia auto jest i wygląda śmiesznie wysoko

co racja to racja, po zmianie na 17* zauważyłem ze jest nieco wyżej:) na 19 faktycznie musi się podnieść:) sorki, nie wziąłem tego pod uwagę:)

wcale nie musi...przecież można nawet obniżyć auto dając oponę o niższym profilu...moje 16. są wyższe od 17.

bardziej tu chodzi o wygląd i wypełnienie nadkola moim zdaniem, choć i na pewno przysiad do gleby. Mniejszy profil? Z czego jeszcze ujmować? Przy 19' raczej tylko profil 40 lub 35 co już na polskie warunki jest ryzykowne.

Ostatnia edycja:
Potrzebuję sprężynę - przód 2,4 JTDm sedan.
Jeśli ktoś może wymieniał w swojej na inne np. sportowe a zostały mu oryginały (może być 1-szt)

Witam
Mam swiezo kupiona alfe 159 i po przejachaniu ok 100Km. pojawilo sie jakies skrzypienie przy skrecaniu glownie, ale i nie tylko wiec listwa kierownicza moim zdanue odpada... moga to byc sprezyny ruszajace sie w kielichach? mial moze ktos podobne obiawy? i pozaty mimo ze auto sie pieknie prowadzi nie sciaga to zcina mi opony tylne od wewnatrz.
Prosze o pomoc, z gory dzieki!

Amortyzatory
Powrót