Zawieszenie przód, tył - zebranie informacji

• Autor wątku Autor wątku Mata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Też tak dobrze " wychyla szklanice" ? hehe
Pierwsza szklanka ex aequo z wujem MArianem w rodzinie:sarcastic: w sumie ja nie lepszy:sarcastic:

Na każdym weselu jest jakiś 60 letni wujaszek w koszuli na krótki rękaw, z wąsem i rozpiętym krawatem , który odpada z gry przed rosołem. To właśnie jest wuja Tadziu.

No co ty - dlatego pisze bo gumolcowi nie ufam :) Chociaż teścia mam Tadzia i chłop z niego spoko :D

Chodzi o to własnie, że Gepard napisał , iż prawidłowa tuleja banana to 25903 - a nie jest to prawda.
Tylko o to mi się rozchodzi aktualnie. 25903 to pływak który niemal na pewno w ogóle nie wystepuje w Alfie 166.

Kolega Masa625 pokazał ten wahacz i muszę przyznać że zwątpiłem z tą tueją pływająca w bananie, bardzo możliwe że my tak ją oznaczyliśmy (mówię o tej 25903) sugerując się danymi Ted-guma właśnie już kilka lat temu, i tak mi zostało w głowie ;)
Takze przepraszam za wprowadzenie w błąd że to jest tuleja pływająca
Swoją drogą może były takie i takie ?

W każdym razie ta tuleja na pewno nie powinna być z numerem 8 na schemacie

W każdym razie ta tuleja na pewno nie powinna być z numerem 8 na schemacie

Dokładnie. Tuleja 8 ( ta druga , zdublowana ) po prostu nie istnieje w Alfie 166
A w bananie Tadzik podaje zapewne dobrze tą 5 ( o tą:- 00021406 TULEJA DRĄŻKA TYLNEGO POPRZECZNEGO GÓRNEGO (WEWN.)

Cały schemat Tadzika sie zgadza oprocz tej jednej , zdublowanej tulei 8.

Pierwsza szklanka ex aequo z wujem MArianem w rodzinie:sarcastic: w sumie ja nie lepszy:sarcastic:
.

I za to wypiję! hehe ( przy babraniu sie z zawieszeniem)

Ostatnia edycja:
Dokładnie. Tuleja 8 ( ta druga , zdublowana ) po prostu nie istnieje w Alfie 166
A w bananie Tadzik podaje zapewne dobrze tą 5 ( o tą:- 00021406 TULEJA DRĄŻKA TYLNEGO POPRZECZNEGO GÓRNEGO (WEWN.)

Cały schemat Tadzika sie zgadza oprocz tej jednej , zdublowanej tulei 8.

No i quiz rozwiązany :)

Tak informacyjnie jakby ktoś szukał informacji.

Wymieniłem oba dolne wahacze na części marki Master Sport. Cena w porządku 270zł sztuka. Organoleptycznie wahacze sprawiają dobre wrażenie.
Po zamontowaniu nie było problemu z ustawieniem geometrii. Auto jedzie prosto i co najważniejsze dla mnie udało się bez problemu ustawić prosto kierownicę.

Był problem z doborem części. Tzn Master Sport miał/ma jakieś błędy w katalogu i pomimo zamówienia lewego i prawego przyszły dwa prawe (pod różnymi numerami).
Finalnie doszedł lewy, ale nie miał tej małej dziurki. Nie pamiętam do czego ona jest.

O wytrzymałości na razie nic nie powiem..

Najprawdopodobniej chodzi Ci o otwór na mocowanie czujnika poziomowania ksenonów.
Masz rację o ten otwór chodzi. Więc trzeba było wiercić.
Co najlepsze, w tym prawym wahaczu (R) co w katalogu był oznaczony jako lewy, to ta dziurka była. Bo w prawym, który był oznaczony jako prawy (R) jej nie było :D
A w tym co przyszedł na wymianę jako lewy (L) jej nie ma..

No to pogadali...

Panie i Panowie, jeśli ktoś jeszcze nie wie, to Olkusz produkuje już poliuretanowe zamienniki dla dolnych gum mocowań amorów: https://poliuretany.olkusz.pl/pl/p/Gorne-podkladki-tylnych-sprezyn-ALFA-ROMEO-LANCIA-2szt./23111671.

Właśnie zastanawiałem się co to za ustrojstwo i chciałem do nich zadzwonić aby dopytać, ale to przecież nie jest guma mocowania amortyzatora tylko podkładka pod sprężynę, wkładana na amortyzator (?) żeby jeszcze utwardzić tylny zawias? Ja to tak rozumiem przynajmniej.

Właśnie zastanawiałem się co to za ustrojstwo i chciałem do nich zadzwonić aby dopytać, ale to przecież nie jest guma mocowania amortyzatora tylko podkładka pod sprężynę, wkładana na amortyzator (?) żeby jeszcze utwardzić tylny zawias? Ja to tak rozumiem przynajmniej.
Między tylną sprężyną a górnym mocowaniem jest właśnie taki pierścień tylko gumowy a oni robią z poliuretanu. Jest to element konstrukcyjny a nie żeby utwardzić zawieszenie.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Do poduszek tylko jeden krok w górę, chociaż tam sprawa wydaje się być trochę bardziej skomplikowana ze względu na metalową obudowę :)

Między tylną sprężyną a górnym mocowaniem jest właśnie taki pierścień tylko gumowy a oni robią z poliuretanu. Jest to element konstrukcyjny a nie żeby utwardzić zawieszenie.

Dokładnie!

Do poduszek tylko jeden krok w górę, chociaż tam sprawa wydaje się być trochę bardziej skomplikowana ze względu na metalową obudowę :)

Metalowa obudowa (talerze) nie są dużym problemem. Tutaj rozchodzi się o to, co wewnątrz; gumowy element (zgrzany?), przez który przechodzi amor. Jest ktoś, kto dysponuje takim elementem lub poświęci poduszkę na testy? No właśnie... :(.

Trzeba by było ją przeciąć na pół do zbadania. Guma zapewne jest zwulkanizowana. Ale może ...... można by było zalać PU :)

Mi też się wydaje, że nie jest zgrzana, ale:

1. muszę ją mieć;

2. na wierzchu,

żeby podjąć jakieś kroki :D.

Czyli gumowy wafel jest po prostu włożony między blachy i ściśnięty żeby się nie ruszał?

Zgadywać możemy :) Trzeba rozciąć :)

Amortyzatory
Powrót