Zaufany warsztat w Poznaniu

W tym tygodniu kontakotwalem sie Kotowiczem w sprawie bledu P0091 - czujnik cisnienia paliwa. Check engine na desce.
Nawet udzielil informacji co moze byc potencjalna przyczyna (regulator cisnienia paliwa na listwie lub pompa wys. cisnienia), ale tez najpierw trzeba sie przejechac z podpietym kompem i zobaczec jak sie zachowuja parametry. Zawolal za to 200zl (+Vat w moim przypadku), a ze MESa mam i logi tez to narazie odpuszczam taki wydatek i pytam czy ktos bylby w stanie na podstawie logu ocenic potencjalna przyczyne i 1go podejrzanego.

Blad mi wyskaczyl w sumie 4 razy, z czego dwa ostatnie sam specjalnie wywolalem. Dodam, ze nastapilo to po strojeniu przez TuneForce w ub. tygodniu. Niestety nie wylapali tego na hamowni po modzie.

Temat poruszam tutaj, sa tez wykresy z hamowni

http://www.forum.alfaholicy.org/tun..._p0091_po_modzie_2_0_136_km_.html#post1996600

TuneForce wgra serie i za dwa tygodnie ponowne podejscie do strojenia.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

cześć, mam problem z falującymi obrotami na 2. i 3. biegu w zakresie 1500 - 2000 rpm. W Lesznie temat nie do ogarnięcia IMO więc może ktoś z Poznania godny polecenia?

Przy okazji do sprawdzenia turbina, bo dwa razy 'zawiesiła' mi się przy ostrym przyspieszaniu (wejście w tryb awaryjny i spadek ciśnienia).

To poczytaj ostatnie 7 stron

Ten Maruniak, o którym piszecie to na ul. Lęborskiej?

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Kotowicza bym sobie odpuścił. Ewentualnie jeszcze w Łęczycy Nagorski.

Kotowicza bym sobie odpuścił. Ewentualnie jeszcze w Łęczycy Nagórski.

Powiem tak, popieram przedmówcę, u Kotowicza byłem w 2015 roku w momencie kiedy mój spider (silnik: TS) przestał ochoczo wkręcać się na obroty powyżej 4 tyś. (łapał zadyszkę), a że zbliżał się już czas na zmianę rozrządu, itd, to uznałem,że trzeba wszystko ogarnąć za jednym razem - wybór Padł na Pana Kotowicza, bo mam do niego dość blisko.

Także podczas serwisowania się u niego wymieniałem rozrząd, wahacze przednie, filtr paliwa i ustawiałem geometrie.

Co do rozrządu - został dobrze założony, ale Pan Kotowicz bez informowania mnie dokupił nową osłonę rozrządu, która została krzywo zamocowana (dodatkowe 110 zł),

Wahacze przednie (miałem nowe, wcześniej zakupione TRW)- Niby wszystko okej, ale podczas ostatniego przeglądu u Nagórskiego, okazało się, że zostały za słabo przykręcone (a może przez półtora roku się poluźniły - kto wie),

Filtr paliwa - błędna diagnoza Pana Kotowicza, winowajcą braku chęci wkręcania się na obroty była pompa paliwa w której pokruszyła się uszczelka i zatkała częściowo zawór zassysający paliwo - moja wina (jeździłem zazwyczaj z połową zbiornika). Pompę wymieniłem sam korzystając z rad kolegi mającego 156- zajęło mi to 30 minut,

Geometria- zrobiona jak należy, ale podczas zakładania pręta uniemożliwiającego ruch kierownicy, Pan Kotowicz zaczepił go o mały głośnik w drzwiach kierowcy, co spowodowało,że podczas ustawiania geometrii zaczepy głośnika pękły i przy wyjeżdżaniu z warsztatu obudowa głośnika (maskownica) zleciała na dywanik.

Czas wykonywania prac przedłużył się względem umówionego o dwa dni, za materiały i robociznę (rozrząd: cały zestaw+robocizna, filtr paliwa+jego zamontowanie, wymiana wahaczy + geometria).
Kosztowało mnie to 3100 zł.,a przez serwisem deklarowana była natomiast kwota 2500-2600 zł.

Niedawno byłem u Nagórskiego, z mniejszym zleceniem napraw: (nieokreślone stuki przy hamowaniu i przyspieszaniu, kiepskie przyspieszania + przegląd) - diagnozę+naprawę+przegląd wyceniono na 400-450 zł. Winowajcą była zużyta poduszka łapy silnika (początkowo był problem bo łapa wraz z poduszką nie jest już dostępna i trzeba było wyciągać i wciskać nową poduszkę) i źle dokręcona poduszka skrzyni biegów, przegląd zrobiony, a brak przyspieszania spowodowany był tym, że ktoś kiedyś w moim aucie przy filtrze powietrza źle dokręcił obejmę i uszczelnił to silikonem....silikon został zdrapany i założona została nowa obejma).

Cena: 450 zł, odbiór w terminie, dodatkowo zostałem poinformowany co jest do wymiany ich zdaniem by autko jeździło lepiej.

U Maruniaka jeszcze nie byłem.

Ostatnia edycja:
Czas wykonywania prac przedłużył się względem umówionego o dwa dni, za materiały i robociznę (rozrząd: cały zestaw+robocizna, filtr paliwa+jego zamontowanie, wymiana wahaczy + geometria) kosztowały mnie 3100 zł., deklarowana była natomiast była kwota 2500-2600.

Toż to złodziejstwo w biały dzień ! nawet 2500 to złodziejstwo.

Cześć,

Zostałem posiadaczem Alfy 159, i mam w niej kilka tematów do ogarnięcia:

-wymiana wahacza prawy przód(dół)
-wymiana klocków oraz tarcz tylnych
-jest słaby ręczny po jednej stronie(pol car gdzie auto było sprawdzane stawiał 50 % szans na konieczność wymiany zacisku)

Generalnie, oprócz powyższych szukam kogoś komu regularne będę mógł zostawiać auto pod opiekę bez obaw. Tylko jakby ceny były ciut niższe niż Pol-Caru byłoby super ;)

Będę wdzięczny za podpowiedzi :)
.

A 8 ostatnich stron to o czym było jak nie o mechanikach ????

Adam Krajewski tel. 503099145 ul. Ugory
Napiszę tak - warsztat ma w garażowym stylu, ale liczy się jego doświadczenie, wiedza i uczciwość. Pracował kilkanaście lat w Pol-Carze i prywatnie posiada 156.
Swoją 159 zostawiam tylko u niego. Ceny ma bardzo niskie. Bardzo polecam.

Wstępnie dzwoniłem do Maruniaka, być może uda się się wstawić auto jeszcze w tym tygodniu. Znajomy polecał jeszcze Taurus na Obornickiej, ktoś ma z nimi jakieś doświadczenia?
Maruniak zasugerował wahacz TRW albo regenerację. Wolałbym jednak nowy, TRW to dobry pomysł?

Znacie jakiegoś mechanika, który przygarnie mnie dziś po godzinie 16 na diagnozę problemu? Coś mi świszczy w mojej alfinie, nie wiem co i czy mogę tak jeździć do czasu naprawy - a auta potrzebuję codziennie. :(

//Edit. Byłam u wspomnianego wyżej pana Adama z ul. Ugory - konkretny facet :happy:

Ostatnia edycja:
Ja najpierw robiłem na Towarowej w automobilklubie czy jak im tam, było OK. Potem tamci nie mieli terminów więc, po zmianie geometrii (gleba + dystanse), umówiłem się na Naramowickiej w Huccar, mają dobry sprzęt i są dość kumaci, wzięli na podstawę geometrię z Ti i na tym rzeźbili dalej. Wyszło że geo jest OK tylko zbieżność lekko przestawiona a że miałem zmieniać dystanse, to zaproponowali, żebym wrócił po zmianie dystansów. Auto było na podnośniku i trochę kombinowali ale nic nie skasowali za tą wizytę.

Kto w Poznaniu sprawdzi i usunie mi bledy na komputerze? Nie moge zostawic auta na pare dni, zeby to posprawdzac, najlepiej, zebym mogl podjechac po 18, znacie kogos

Każdy kto ma komputer. ;)

Jak masz blisko na Starołękę to możesz wpaść.

Amortyzatory
Powrót