Zaślepienie EGR

Witam poszukuje pomocy od osoby która wie co i jak
Moja Alfa 1.9JTD 98rok 77KW 105KM chciałbym zaślepić to EGR czy może ktoś dać fotki gdzie to zrobić dokładnie bo z pierwszej strony nie pokazują się już zdjęcia. Czy po zaślepieniu komp w samochodzie będzie pokazywać błąd czy wszystko będzie w normie. Kupić dwie zaślepki czy w jednym miejscu wystarczy. i ostanie co tak na prawdę da mi zaślepienie EGR fajnie by było jak ktoś kto posiada z tym silnikiem i to zaślepił by się wypowiedział :)
Poniżej jest link z pierwszej strony posta do podkładek czy to będą te dokładnie ?
http://allegro.pl/43-zestaw-zaslepek-do-usun-egr-jtd-cdti-8v-10v-i4819540950.html
Jeśli te zaślepki są nie takie jak powinny być bardzo proszę o linka które najlepiej kupić
Pozdrawiam

zgadza się wczoraj posiedziałem dosyć długo na forum i udało mi się znaleźć dużo potrzebnych informacji dzieki

Nie ma żadnego problemu z zaślepieniem w tym motorze komp nie łapie żadnego problemu wejdź na mój profil zobaczysz gdzie co i jak alfa po zaślepieniu śmiga aż miło mamy najsłabsze motory ale najmniej kłopotliwe :) jak coś pisz na priv

Hej.

Mam pytanie czy po wyczyszczeniu zaworu EGR jeżeli wlewam benzynę ekstrakcyjna od strony wydechu do pełna ( oczywiście przy wyjętym zaworze) i potrzeba jest jakieś 20 min aby ubyło jej do połowy zaworu to można stwierdzić że zawór jest nieszczelny? Czy nigdy egr nie będzie się charakteryzował super szczelnością?

Pytam bo mam problem ze zmierzoną masą powietrza ( zaniżona wartość do oczekiwanej przy przyśpieszaniu) i po kolei chcę eliminować przyczyny?

Czy jak zaślepię całkowicie EGR to masy powietrza podczas przyśpieszania przy nieszczelnym wcześniej zaworze egr się pokryją?

Benzynka Ci odparowuje a nie przelewa się :)

Zastosuj inny płyn.

No możliwe no ale załóżmy że nie odparowywuje to zawór można uznać za nieszczelny czy jest ok? A jak będzie z tymi masami powietrza po zaślepieniu podczas przyśpieszania ? Bo podczas przyśpieszania EGR się powinien zamknąć wiec powinny się pokryć ?

Kolego zaslep na próbę egr..zmierz masę powietrza.przejedz sie sprawdz czy jest jakas różnica. blaszka kosztuje grosze założysz bedziesz wiedzial czy dalej działać w tym kierunku...pozdrawiam

Wystukano na Commodore c64

No własnie tak chce zrobić i chcę się upewnić czy jak zaślepię ( w założeniu przy nieszczelnym egr ) to podczas przyśpieszania masy powinny się zrównać, bo z tego co wyczytałem to na jałowym masa mierzona będzie większa od oczekiwanej, ale nie to chcę sprawdzić

Koledzy sory że pytam pewnie o coś co już było poruszone ale potrzebuje dać odpowiedź mechanikowi na jutro rano i nie mam kiedy przeszukać te 140 stron ;P szybkie pytanie Alfa 147 2007r silnik 1,9 JTDm 150km czy jeśli kupię blaszkę do całkowitego zaślepienia EGR to mój silnik i tym samym komputer pokładowy zwariuje i zacznie świecić kontrolkami na konsoli (czego chce uniknąć) i konieczny jest specjalny program wgrać do silnika czy tylko błąd i komunikat będzie mi wyświetlać po podłączeniu autka do komputera przez SD (błąd zaworu EGR czy coś podobnego) i powiedzmy że kosztowny specjalny program omijam i załatwiam to po kosztach? chyba że uważacie za lepsze wyjście tą częściową zaślepkę która ogranicza dopływ tych wrednych spalin? Auto już wyraźnie cierpi na EGR bo do 2,5 tys się odpycha a powyżej chce mi głowę urwać jak dostanie strzał :P Proszę o szybką odpowiedź i wyrozumiałość dzięki ;)

Na desce będzie świecić kontrolka silnika i to wszystko? nie wyłączę jej w żaden sposób z poziomu komputera diagnostycznego muszę wgrywać ten kosztowny program dobrze to rozumiem? a w wypadku tej niepełnej zaślepki co mi się wydarzy wtedy jest w ogóle jej sens czy jak już to całkowitą i program? Aha i jaki koszt ewentualnie jest takie programu do tego silnika i modelu?

Ostatnia edycja:
Jeszcze jedno jeśli ktoś mógł by mi tak prosto wytłumaczyć EGR mam zaślepić przed za pod zaworem? :) między wydechem a zaworem czy między zaworem a silnikiem?

Witam. Czy ważne jest odpowiednie ustawienie podkładki która jest między elektromagnesem a mechanizmem egr-u?. Chodzi mi o to że ta podkładka ma 2 wycięcia a na elektromagnesie też znajdują się dwa wcięcia.

Z tego co czytam to.wydaje mi się znam odpowiedź ale chciałbym konkret. Samochód Alfa 145, silnik 1.9JTD. Zaslepiac całkowicie czy częściowo?? Dzieki

Zacząłem czytać cały temat od początku i zglupialem całkowicie. EGR mam zaslepic całkowicie. Ok, potwierdzone. Teraz pomóżcie w którym miejscu i jak da radę to jakiś link do tej zaślepki jak mogę prosić? Bo w moim przypadku od Fiata nie dostanę, prawda?

Dodano po 17 minutes:

Dobra. Sorry. Gdzie kupić i co kupić wiem. Ale dać dwie zaślepki czy jedna niezależnie w które z tych miejsc zaznaczonych w temacie zrób to sam?

Ostatnia edycja:
Podobno po zaślepieniu EGRu silnik się wolniej zagrzewa. W stosunku do podobnych zeszłorocznych temperatur, kiedy nie było zaślepki to w tym nie zauważyłem żadnej różnicy (po całkowitym zaślepieniu).

Amortyzatory
Powrót