• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Zaślepienie EGR

przy czyszczeniu kolektora nic nie było widać z klapami?? jeśli masz kolektor plastikowy to mechanizm klap wirowych masz od spodu, trudniej do nich się dostać żeby sprawdzić czy chodzą. jeśli masz alu, to masz na górze. Przy przyspieszaniu widzisz czy któaś klapka nie chodzi. a uszczelkę pod kolektor wymieniałeś na nową?? u mnie poszła nowa i dodatkowo pasta uszczelniająca.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Jak przyjdzie zaślepka, wyczyszcze wszystko raz jeszcze, mam nadzieje że pomoże, póki co dzięki za pomoc, jak nie dam rady sobie z tym poradzić będe się odzywał. Dzieki !

ok. pozdrawiam i powodzenia. U mnie szczęście w nieszczęściu nie miałem klap wirowych. ok. mam nadzieje że będzie ok.

W silnikach wysokoprężnych zawór EGR jest otwarty na biegu jałowym i może dostarczać spaliny stanowiące nawet 50 % objętości zasysanego powietrza. W miarę wzrostu obciążenia silnika domieszka spalin zmniejsza się, aż do całkowitego zamknięcia zaworu. Recyrkulacja jest wyłączana podczas rozruchu i nagrzewania silnika, a także podczas jego pracy przy bardzo niskich ciśnieniach atmosferycznych. Czyli tutaj masz poprawną odpowiedź. wg mnie przy przysieszaniu jeśli masz 1 % to ok. Gorzej w sytuacji na biegu jałowym.

To jest jakiś przeklejony tekst z ogólnego opisu działania EGR-a.
Już w samej rodzinie Alf z EDC16 EGR-y działają różnie. I w tym przypadku (GT z EDC16C39) prawdą jest tylko część mówiąca "W miarę wzrostu obciążenia silnika domieszka spalin zmniejsza się, aż do całkowitego zamknięcia zaworu." Reszta to "G" prawda ;)

Dodano po 7 minutes:

xrobcio, jeszcze nie czyściłem, ale słyszałem że czasami używa się jakichś past do polerowania ale nie wiem jeszcze na jakim etapie czyszczenia. polecam najpierw sprawdzanie dookoła innych rzeczy. z turbiną na później gdyż chyba najdroższa w robieniu.

Jeśli w zmiennej geometrii narobicie rys, zmatowicie powierzchnie, które muszą i pewno dalej są gładkie (pierścień, tarcza itd.) itp. to po całkiem niedługim czasie będziecie mieli ją znowu do czyszczenia.
Tutaj na zdjęciach widać, które to powierzchnie - http://www.conmir.pl/czyszczenie-kierownic-turbiny/

Ostatnia edycja:
Dlatego czytałem ze są specjalne pasty polerskie. Ale jasne ze szczególną ostrożnością czyścić.

Myślę, że żadna pasta nie będzie potrzebna. Jeśli już na tych elementach pokażą się wżery, to jest do wymiany. Bo osady nie zagnieżdżają się na tych elementach ale na obudowie i skutecznie te elementy blokują

164.jpg

dzięki za podpowiedź. pozdrawiam :-)

Dlatego czytałem ze są specjalne pasty polerskie. Ale jasne ze szczególną ostrożnością czyścić.

Są specjalne.... ktoś sprzedaje zwykłą pastę polerską jako specjalistyczną polerską do turbin. Znajduje nabywców i kosi kasę na niewiedzy frajerów ;)
Wystarczy kupił wełnę polerską np. w Bricomanie i wnętrze jak nowe. Część żeliwną można delkatniutko oskrobać kamieniem na dremlu.

Jeśli nie narobi rys i nie zmatowi powierzchni. Tylko zastanawiam się czy nie jest to czymś pokryte. Jakaś warstwą metaliczną zabezpieczającą przed działaniem czynników znajdujących się w spalinach.

Pisałem, usuwasz z mapy to jakby go nie było coś na zasadzie jakbyś wtyczke odlaczyl. Tam jest sprezyna co go odpycha żeby był w pozycji zamkniętej, dopóki tam nie zajrzysz nie będziesz pewien cZy jest zamknięty w 100%, druga sprawa jakby po usunięciu był otwarty to raczej nie dało by się jeździć, a tak jak pisałem kolega wyżej jeździ. I trzecia sprawa jak nie dasz blachy to już naprawdę musi być nowy zawór żeby był szczelny, co do ciśnienia spalin na pewno go nie otworzą tam jest dosyć mocna sprezyna. Bez blachy gwarancji nie ma szczelinka pół mm i jja nie będzie to. Ale wyłączony to pozycja zamknięta.

Trochę odgrzebaniec, ale... rozmawiałem dziś z Cinkiem i powiedział, że przy programowym wyłączeniu EGR należy go zaślepić.

Prawidłowe słowo to "powinno" się go zaślepić. Obowiązku nie ma i przy sprawnym zaworze nie wpływa to na sprawność układu dolotowego.
Ja zawsze polecam zaślepienie ale przymusu nie ma

No wiec cinek uważa, że trzeba, a nie że powinno się (nie dociekałem dlaczego).

Jeśli jest sprawny, to nie jest to potrzebne.
Problem pokazuje się wtedy gdy zastany w pozycji zamkniętej EGR ktoś "poruszy" za pomocą np. testu w MES. Wtedy z dużym prawdopodobieństwem zostanie on w pozycji otwartej i będzie trzeba go domykać ręcznie. Lub gdy jest on uszkodzony w pozycji otwartej.
Więc maly_777 ma racje, że "powinno" się.

Różnice mogą wynikać w sposobie wycinania. On robił to ustawiając mapy powietrza na max (żądana dawka powietrza w MES/FES 1200mg/w w całym zakresie obrotów/dawki paliwa). Nie jest to najlepszy sposób i może generuje on problemy. Nie wiem, ja tak nie robię.
Zaślepiać warto, zwykle to tylko 4 śrubki.

Ale jakie znaczenie dla konieczności założenia zaślepki może mieć sposób modyfikacji map?
Ja nie mam ustawione na stałe 1200 w całym zakresie obrotów, mam natomiast problem z masami powietrza, bo mimo wymiany przepływomierza i skrupulatnego sprawdzenia dolotu miedzy przepływką a trubiną wciąż mam problem z masami powietrza a turbina raczej nie ma problemów z nabiciem ciśnienia. Szukam zatem przyczyn i muszę sprawdzić zawór, może jest jakaś mała na nim nieszczelność którą dostaje się lewe powietrze. Założenie pełnej zaślepki pomoże to wykluczyć lub rozwiąże problem.

Soft w alfach jest niedopracowany jeżeli chodzi o masy powietrza.. Może walczysz z czymś co nie jest usterką? Masz jakieś logi to je wstaw tylko nie tu żeby bajzlu nie robić :)

Ale jakie znaczenie dla konieczności założenia zaślepki może mieć sposób modyfikacji map?

Zaślepkę można założyć nawet be jakiejkolwiek modyfikacji ;) Konieczności nie ma żadnej o ile zawór sam się zamyka i nie dostaje rozkazu otwarcia.
Natomiast odnośnie samej modyfikacji, to powinna odbyć się albo switchem w starszych sterownikach albo w nowszych histerezami, które znajdują się w sekcji "Exhaust gas recirculation - monitoring and shutoff" zamiast statycznymi wartościami bazowymi znajdującymi się w sekcji setpoint formation. Gdzie znajdują się zależności względem temperatury cieczy, prędkości, paliwa itd. I teraz loteria. Czy aby w sprzyjających warunkach nie pokaże się jakiś problem (np. niezgodność mas ? ).

Ostatnia edycja:
A jeszcze dopytam. Czy należy założyć tylko tą uszczelkę-zaślepkę z czterema otworami pomiędzy EGR a przepustnicą, czy też dodatkowo zaślepkę z otworami na wejściu do EGR?

pomiędzy kolektorem ssącym a egr. 4 dziury. Ja tak mam. 1,9 16v. w 8v może być inaczej.

pomiędzy kolektorem ssącym a egr. 4 dziury. Ja tak mam. 1,9 16v. w 8v może być inaczej.

Interesuje mnie ten silnik jaki Ty masz.
Bo widzę, że są do kupienia same uszczelki pomiędzy EGR i przepustnicę albo zestawy z dodatkową uszczelką pod EGR na rurkę ze spalinami i nie wiedziałem co kupić.

Amortyzatory
Powrót