• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Żarząca się kontrolka oleju

Dzisiaj byłem sprawdzić dokładnie te przyłącza. Podpięcie na krótko nie przyniosło efektu w dalszym ciągu się żarzy. Po podłączeniu kabelka do masy kontrolka pali się jaśniej, po wyciągnięciu kabelka z kostki kontrolka dalej się żarzy. Być może, że to rzeczywiście wina licznika. Mam pytanie czy licznik dostaje informacje o ciśnieniu oleju z innego źródła niż czujnik ciśnienia oleju?

Ostatnia edycja:
Szkoda kasy na czujnik - takie żarzenie to informacja o początku końca panewek. Dla potwierdzenia konieczna kontrola cisnienia w magistrali manometrem, a potem szlif wału i wymiana panewek. I lepiej nie odpalaj silnika, bo jak się obróci panewka to bedziesz jeszcze musiał zainwestowac w wał.

Zrobiłeś jak Maciek napisał? Sprawdziłeś ciśnienie oleju manometrem?Takie rzeczy sprawdza się w pierwszej kolejności a nie szuka przyczyny w elektryce.

Kolego czytaj dokladnie jezdze rok juz na tej kontrolce przejechalem 15 tyś km i nic sie nie dzieje cisnienie bylo sprawdzane juz i wszystko ok.

Ok zapomniało mi się że przejeździłeś już rok,ale nie napisałeś,że ciśnienie było sprawdzane tylko,że wszystko jest ok:)

W sumie mogło mi się też zapomnieć napisać :D czyli i tak jesteśmy w doopie:D

Licznik bierze informacje o ciśnieniu tylko z tego czujnika i powinien mieć stan 0 - 1. Gdzie podpinałeś te kable i do której kostki. Wepnij się bezpośrednio na licznik. Jeśli kontrolka dalej będzie się jarzyć pomimo zmiany stanu sygnału (podanie masy lub nie) to uwalony jest definitywnie licznik.

Wpiąłem sie na licznik bezposednio tzn pociagnąłem kabel od czujnika do kostki pin nr 13 i dalej sie zarzy.

No to niestety zegary szaleją
EDIT:
Zapomniałem zapytać. Tą wtyczkę z licznika miałeś całkowicie wypiętą i i wtedy sterowałeś ten pin 13, miałeś wpiętą i dokładałeś do pinu 13, czy wypiąłeś pin 13 z wtyczki i podłożyłeś drugi kabel. Chodzi o to czy czasem nie dołożyłeś równolegle drugiego kabla do tego już istniejącego bo to oszuka wyniki.

Ostatnia edycja:
Not o w tym przypadku niestety potwierdziło się uszkodzenie licznika.

Zakupiłem dzisiaj licznik od Naszego kolegi Alfaholika. Dojdzie to sprawdze co i jak oby to było to...

Witam ponownie kupiłem nowy licznik, po wymianie kontrolka oleju gaśnie tak jak powinna ale za to się zapalają kontrolki od ABS-u i hamulca ręcznego i w dodatku dochodzi do tego kontrolka z kołem w którym osadzony jest trójkąt.Kontrolka ta mieści się między zegarami. Co to może być? czy słaby akumulator? Akumulator wiem ze jest slaby ale to byłoby powodem?

Blad systemu ABS podłącz pod kompa to się dowiesz który czujnik.

Gdy to się dzieje to zapala się lampka 'asr' obok lewarka biegów ?
--
aku prawdopodobnie tez może powodować takie błędy.

Podlacze sie pod temat, mianowicie dzisiaj przy gwaltownym przyspieszaniu na dwójce zapalila mi sie na chwile kontrolka oleju, po odpuszczeniu pedalu zgasla, za chwile przy ponownym gwaltownym wcisnieciu gazu na dwojce ponownie sie zapalila i zgasla. Zatrzymalem sie, odczekalem kilka minut i sprawdzilem poziom oleju na bagnecie i byl prawidlowy. Co moglo byc przyczyna zapalenia sie tej kontrolki?

kolego poziom oleju najlepiej sprawdzić na zimnym silniku , podłącz pod kompa i sprawdź błędy jakie wyświetli.

Wszystko sprawdzone kolego, na liczniku był zimny lut w jednym miejscu. Elektryk wszystko naprawił.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót