• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Żarząca się kontrolka oleju

Niziu23

Nowy
Auto
Alfa Romeo 166 2,4 JTD 2002 rok.
Witam serdecznie chciałbym odkurzyć temat mówiący o kontrolce oleju Alfa 166 2,4 JTD, 2002 r. Mianowicie po odpaleniu silnika zapala się kontrolka oleju tak jakby się lekko żarzyła. Odebrałem w dniu dzisiejszym auto od elektryka mechanika i Bóg wie jeszcze kogo tzw człowiek orkiestra w dość renomowanym zakładzie naprawy aut ale do czego zmierzam stwierdził, iż cała instalacja jest wporządku. Czujnik ciśnienia oraz czujnik poziomu oleju niby też. Diagnoza jaką postawiono to nowy licznik czy zegary zwał jak zwał wiadomo o co chodzi i kwota 100 zł. Teraz pytanie kolejne czy kupić używany licznik za 250 zł? Czy macie inne pomysły? Liczę na Waszą pomoc koledzy...Pozdrawiam

Aby kontrolka oleju sie zapaliła to czujnik ciśnienia oleju musi podać masę na zegary. Odepnij czujnik i zobacz czy będzie się dalej jarzyć. Jeśli tak to szukaj uszkodzenia przewodu w instalacji. Jeśli nie to do wymiany czujnik.

Podłącz pod fes/mes i będziesz miał 100% pewności co jest nie tak. Jeżeli sam nie masz takiej opcji to poszukaj na forum kogoś z okolicy. Osobiście wątpię że jest to licznik.

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

na 99 procent to jednak będzie czujnik

Dziękuję jutro uderzam po czujnik ciśnienia i się okaże jakich mamy fachowców kuffa:D Pozdro

A czy jak dodasz gazu to kontrolka gaśnie?
Jak tak to sprawdź ciśnienie oleju manometrem....

wydaje mi się że kontrolka zapalona z powodu niskiego cisnienia pali się normalnie jaskarwo ,czujnik nie działa jak wskażnik ,trochę niskie to się żarzę bardzo niskie to się świecę. Albo się świeci albo nie. Oczywiście nie zaszkodzi profilaktycznie sprawdzić ciśnienia.
Ostatnio spotkałem się z przypadkiem że na biegu jałowym kontorolka się żarzyła a po dodaniu gazu gasła a i tak okazł się czujnik do wymiany.

Ostatnia edycja:
Panowie próbowałem wymienić dzisiaj czujnik ciśnienia oleju na własną rękę. Od góry jest strasznie mało miejsca i w dodatku nie mogę w ogóle ruszyć tego czujnika. Macie może jakiś sposób?

Szkoda kasy na czujnik - takie żarzenie to informacja o początku końca panewek. Dla potwierdzenia konieczna kontrola cisnienia w magistrali manometrem, a potem szlif wału i wymiana panewek. I lepiej nie odpalaj silnika, bo jak się obróci panewka to bedziesz jeszcze musiał zainwestowac w wał.

A czy po odłączeniu kabla od niego kontrolka dalej się jarzyła ?

heh... dla uściślenia zapytam, czy na pewno rozmawiamy o kontrolce ciśnienia oleju (oliwiarka) czy poziomu oleju (bagnet).

ha...wszystko jasne... zerknąłem w katalogi. Sprawdź co sie stanie jak odepniesz kabel od czujnika ciśnienia oleju i dotkniesz nim do masy. Lampka powinna zgasnąć. Jeśli zgaśnie to masz uwalony czujnik - nie rozwiera do końca.

Sprawa wygląda następująco, czujnik wymieniony bez zmian kontrolka nadal się żarzy nawet przy dodaniu gazu nie robi się jaśniejsza. Nie wiem co to może być...A gdyby to bylo cos powaznego to podejrzewam dawno by wyszlo gdyz ja juz rok czasu jezdze z tą kontrolką. Auto nie traci mocy wszystko jest ok. Nie wiem jak sprawdzic czy jakas zwara nie jest na instalacji.

Ostatnia edycja:
Musisz sprawdzić kable od czujnika do zegarów. Może masz kiepski styk na którymś złączu.

Wysyłane z mojego MB526 za pomocą Tapatalk 2

Ostatnia edycja:
A orientujesz się może, który to pin w liczniku i czy kabel idzie z czujnika bezpośrednio do licznika czy też po drodze przez jakiś komputer?
Ewentualnie mógłbym wtedy na krótko spiąć czujnik z licznikiem i sprawdził.

Amortyzatory
Powrót