• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Żarówki D3S LED Osram

Z ciekawości poczytałem opis tych Ledów:
...Te produkty nie mają homologacji ECE i nie mogą być używane na drogach publicznych w żadnym zastosowaniu zewnętrznym...

W polskim postępowym stanie prawnym - pewnie jeszcze żadne.

Strumień świetlny to mają fajny :)
Ale w przypadku jakiegokolwiek zdarzenia i sprawdzania lamp, będzie od razu widać że to zamiennik i najprawdopodobniej bez homologacji (w każdym kraju UE?).
Znam takich którzy używają off roadowych DS3 i świecą one rewelacyjnie, ze zdecydowanie lepszym strumieniem świetlnym i barwą od standardowych ksenonów. I na żadnym przeglądzie diagnosta się nie przyczepił, a sprawdzali za każdym razem światła.

Gdzieś czytałem, że Niemcy podobno dopuścili do używania jakieś pierwsze modele jako zamienne do zwykłych.
Ale to jakoś na podstawie regulacji krajowych a nie ogólno-EU.

A jak z błędami CAN? Generują?
Może zadam pytanie inaczej: czy w Giulia 2017 z Xenon żarówki te są objęte monitoringiem przez sieć CAN? Gdy żarówka Xenon przepali się jest informacja na desce?

Jeszcze nie. Wydać ponad pięć paczek i męczyć się z CAN.

Umnie zamontowane ledy Osram i sa bledy w can na tablicy jest blad ikonka ( lampa z dwiema strzalkmi ) sie swieci jutro trzeba wrucic do xenona w tym wypadku

OSRAM XENARC COOL BLUE INTENSE D3S​

No i powyżej mamy odpowiedź. Dziękuję.
Dam sobie spokój.

Ja eksperymentowałem z tymi LEDowymi zamiennikami, z tym że na D5S (co teoretycznie powinno działać jeszcze bardziej na ich korzyść :)) Oraz na D1S (Giulietta).
No i wniosek taki; nie warto. Rozkład światła to porażka, hotspot jest w innym miejscu niż na oryginalnym palniku przez co zasięg świateł kuleje. Na blisko jest petarda, poza tym że powstaje ciemna plama przed autem, ale to aż tak nie przeszkadza. Każdy wsadza te LEDy stojąc przed ścianą i na ścianie widać że jest efekt na plus. Ale jak się oddalicie na ~15m od ściany to zobaczycie że ten LED świeci gorzej niż stary wypalony żarnik xenon....
To odnośnie ledów które mają taki układ że są diody po prawej i lewej, jeszcze nie testowałem takich co są 360 ale też bym się cudów nie spodziewał. Na D5S jeszcze można te LEDy uzasadnić tym że porządne żarniki kosztują kupe kasy. Ale na D3S jest dobry wybór porządnych żarników.

Amortyzatory
Powrót