• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zamontowanie tempomatu

Wystarczy tylko manetka od tempomatu ale od 156 a nie 147 czy GT.

Wysyłane z mojego MB860 za pomocą Tapatalk 2

Witam.
Tak czytając temat planuje spróbować podłączyć to u siebie w 156 1,9JTD 105KM z 99r.
Ale mam pytanie szukając przełącznika tempomatu znajduje tylko do 156 po FL. Czy przełączniki po FL pasują bezproblemowo do wersji przed FL?
pzdr
krzyzie

Mam problem.. niewiem co jest.. :/

Wszystko podłączyć się udało.. FES to potwierdza.. a w czasie jazdy tempomat nie chce zadziałać.. czy kontrolka na zegarach której nie mam jest obowiązkowa ?

To moje odczyty z FES'a:

feskompsilnika.png

Wszystkie odczyty od tempomatu na postoju działają odpowiednio.. OFF/ON, NOT REQUESTED/REQUESTED itd.. od pedałów sprzęgła i hamulca też uwalnia się i załącza przy naciśnięciu..

Raz wyskoczył błąd czujnika hamulca.. ale miałem drugi więc wymieniłem i błąd zniknął.. warto dodać że czujniki miałem ok do tempomatu.. 2 pinowy przy sprzęgle i 4 pinowy przy hamulcu.. musiałem jedynie zrobić te kable do manetki od ECU.. więc przy pedałach powinno być normalnie ok wszystko..

A mimo to nie działa :/

Cuoreventi masz jakiś pomysł o co kaman ?

Mały OT: Jakimś cudem mam przebieg w FES i na zegarach niezgodny o 10 000km około :P a dalsze parametry FES'a twierdzą że przebieg nie był zmieniany (ODOMETER AT LAST PROGRAMING)

Fakt, pamiętam że miałeś ubogą wersje.
Osobna kontrolka tempomatu na zegarach była dopiero w poliftach.
W przedliftach była wyświetlana na wyświetlaczu głównym.
Filmik znaleziony na szybko który to pokazuje

Dobrze wiedzieć że zegarów nie muszę zmieniać :)

Ale kurde dlaczego to nie działa.. jak w Fesie odczyty są ok.. czujniki w pedałach były fabrycznie odpowiednie.. a mimo to nie działa to.. nawet instrukcje przeczytałem :P ale nie działa..

Czy od razu jak włącze na "ON" to powinno już trzymać prędkość? i rozumiem że nie mogę trzymać w tym czasie nogi na sprzęgle ani na hamulcu.. tylko na gazie..

U mnie tempomat najpierw włączasz na manetce a potem przy aktualnej prędkości naciskam + i ustawiona jest prędkość. Jak zahamujesz bądź wysprzęglisz to potem przyciskiem CLR włączasz ostatnio ustawioną prędkość.

Kuba, niby czytałeś instrukcje, a jednak nie doczytałeś :P
Tempomat działa od pewnej prędkości. Nie chce strzelać czy to 20, 30 czy 40kmh.
Włączasz tempomat i powinna pojawić się kontrolka na zegarach, wtedy jadąc stałą prędkością wciskasz + lub - ;puszczasz gaz i dopiero wtedy tempomat zaczyna utrzymywać prędkość.
Masz tą kontrolkę na zegarach?

Ogółem to chyba muszę kupić pełnego FES'a i zrobić proxy.. to może komp załapie że ma tempomat i reszte.. bo póki co moje dni zabawy z kabelkami nie dały efektu :P poza tym że klakson, poduszka i podświetlenie przycisków na kierownicy działa.. to poza tym nadal nie ma tempomatu i sterowania z kiery :P co do tempomatu się dziwie bo FES jak mówie pokazuje że wszystko działa.. więc muszę potestować.. a sterowanie to podejrzewam że adapter pod JVC muszę dokładniej obejrzeć.. bo niby instrukcja mówi że wszystko jest przygotowane i wystarczy podpiąć.. ale tak jak oglądałem to sporo kabli w adapterze nie miało dalszego ciągu we wtyczce ISO auta.. i może dlatego nie działa..

Sterowanie z kiery sprawdzaj na zwykłym radiu. Dopiero wtedy z adapterem.
Proxy nie jest potrzebne do zaskoczenia tempomatu. Bynajmniej nie w 147, bo w 159 już tak.
Załącz tą manetkę i jedź w miasto. Jak nie zaskoczy kontrolka to próbuj na każdych światłach ON/OFF.

Dobra miałem przygodę pod tytułem wypadnięty pin z czujnika od hamulca.. i brakowało mi świateł stop.. podpiąłem ten pin z powrotem.. i problem zniknął.. ale powrócił mi problem w FES.. Brake Pedal = Pressed.. cały czas.. kiedy ten pin był wypadnięty to czujnik pracował jak trzeba było Relased/Pressed.. a kiedy pin jest na miejscu to czujnik jest na stałe Pressed..

Co to kurde może być ?

Mam dwa takie czujniki podmieniałem je.. i na obu jest na stałe Pressed.. mam kupować nowy bo te używki popsute ? czy to inna sprawa ?

Jak to sprawdzić ? bo składałem wszystko zgodnie z eLearnem.. i kurcze ciężko mi uwierzyć że to możliwe..

Sprawdź oznaczenie PINÓW na wtyczce (który to sygnał wciśniętego pedału) no i miernikiem sprawdź rezystancje bądź przejście (pikawka) między nimi.

Ze schematu wynika że to pin nr 3 w kostce tempomatu. Obwód zabezpieczony bezpiecznikiem F1 10A

Wszystko w takim razie podłączyłem i nic. jeszcze mnie tylko zastanawia bo mam we wtyczce ecu wolny pin 54( na obrazku 80) gdzie od wtyczki hamulca powinnien iść kabel. Czy oznacza to że muszę go poprowadzić jeszcze i wtedy wszystko powinno działać?

Amortyzatory
Powrót