• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Zamarznięta odma?

Nie, bo pierwszy link nie działa. Pod IE też.
....

Działa tylko Eper na tym serwerze działa specyficznie - trzeba dwa razy próbować każdy link. Zamarza nie rurka nr 13 tylko sam separator/oddzielacz/odstojnik nr 1 z tego linku:
http://eper.fiatklubpolska.pl/navi?...ID=1&SGRP_COD=1&SGS_COD=10301-030&DRW_NUM=2|0
Jest przykręcany tylko jedną śrubą, ale problemem są fabryczne opaski zaciskowe na wężykach - trzeba je ciąć i zastąpić skręcanymi

Działa tylko Eper na tym serwerze działa specyficznie - trzeba dwa razy próbować każdy link
- tak jak pisze na tym linku, serwer jest przeciązony aby wejśc kliknij na OK, wtedy serwer odłaczy użytkownika z długim czasem zalogowania.
- potem drugi raz wprowadzamy nasz link i to działa zawsze.

Działa tylko Eper na tym serwerze działa specyficznie - trzeba dwa razy próbować każdy link. Zamarza nie rurka nr 13 tylko sam separator/oddzielacz/odstojnik nr 1 z tego linku:
http://eper.fiatklubpolska.pl/navi?...ID=1&SGRP_COD=1&SGS_COD=10301-030&DRW_NUM=2|0
Jest przykręcany tylko jedną śrubą, ale problemem są fabryczne opaski zaciskowe na wężykach - trzeba je ciąć i zastąpić skręcanymi

Czyli z tego zdjęcia ...
119286d1390852434-zamarznieta_odma-odma_1.jpg

tak myślę czy takim najszybszym i tymczasowym sposobem ratującym ewentualnie sytuację nie było by po prostu na czas mrozów zdjecie opaski zaciskowej od węża wchodzącego do odstojnika od strony skrzyni korbowej? Przy normalnej pracy kiedy wszystko jest drożne nie ma tam chyba aż takiego ciśnienia żeby wąż zeskoczył natomiast w sytuacji kiedy odstojnik by zamarzł i wzrosło by ciśnienie to najwyżej wywaliło by tego węża przy odstojniku tzn po prostu by sobie zeskoczył, chyba było by to lepsze wyjscie niż uwalenie przez ciśnienie uszczelniaczy zimmeringów itp ?

Pompa wody powinna byc wymieniana rowniez z tego co wiem...ja wymienialem bo to niby w komplecie bylo...

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Odkopię temat ,dzisiaj w ramach walki z nudą zajrzałem do odmy i była zasyfiona całkowicie.

A czyściłem ją w wakacje

Popularny majonez, choć i leciała sama woda.Nie jeżdziłem Julká kilka miesięcy a moja ślubna to bardziej eco jazdę uprawia.

Wczoraj byłem w ASO z tego samego powodu. Nie czytalem tego watku wczesniej i sie toche przestraszylem, zalalo mi gniazda swiec i oslone termiczna turbo olejem, przez co malo nie zagazowaly mnie spaliny oleju w aucie. Po wyczyszczeniu odmy wszystko wrocilo do normy. Pokazywali mi zdjecia po demontazu.. odma zapchana maslem..

Co jaki czas czyścić odmę?

Myślę że przed zimą będzie ok

Zapychanie odmy to nie jest przypadkiem skutek miejskiej jazdy na krótkich dystansach? Raczej jeśli silnik ma dobrą temperaturę i długo pracuje nic takiego nie powinno mieć miejsca - czyż nie?

Wczoraj byłem w ASO z tego samego powodu. Nie czytalem tego watku wczesniej i sie toche przestraszylem, zalalo mi gniazda swiec i oslone termiczna turbo olejem, przez co malo nie zagazowaly mnie spaliny oleju w aucie. Po wyczyszczeniu odmy wszystko wrocilo do normy. Pokazywali mi zdjecia po demontazu.. odma zapchana maslem..

W którym dokładnie miejscu się to zapycha, separator czy jakaś rurka gumowa ? Jeżdzę głownie po mieście i na krótkich dystansach dlatego raz w roku rozbieram separator oleju na czynniki pierwsze i go dokładnie czyszczę, zawsze jest tam sporo syfu i żółtego masła. Przewodów gumowych nigdy nie czyściłem chociaż może dobrze by było to zrobić . Pytanie czy u Ciebie czyścili separator czy przewody ? Jakoś mi się nie chce wierzyć żeby go u Ciebie rozbierali , pewnie woleli by go wymienić ;)

W którym dokładnie miejscu się to zapycha, separator czy jakaś rurka gumowa ? Jeżdzę głownie po mieście i na krótkich dystansach dlatego raz w roku rozbieram separator oleju na czynniki pierwsze i go dokładnie czyszczę, zawsze jest tam sporo syfu i żółtego masła. Przewodów gumowych nigdy nie czyściłem chociaż może dobrze by było to zrobić . Pytanie czy u Ciebie czyścili separator czy przewody ? Jakoś mi się nie chce wierzyć żeby go u Ciebie rozbierali , pewnie woleli by go wymienić ;)
Nie wiem co robili, ważne ze w ramach gwarancji. Czyścić teraz będę sam, bo juz wiem z czym to się je.

Czyli przedlift, polift, nic się nie zmienia... Fajnie.

A jakie są minusy usunięcia separatora w Giuliettcie- czyli zaślepienie dolotu w miejscu gdzie wchodzi rurka z separatora i puszczenie wylotu rurki ze skrzyni korbowej w eter (z jakimś filterkiem żeby do silnika nic nie wpadło)?

To był kiedyś dość popularny mod (zwłaszcza w autach gdzie nie ma separatora oleju - tylko po prostu połączenie odpowietrzenia skrzyni korbowej z dolotem), nie brudziły się przepływomierze, powietrze było bardziej zimne - same plusy.

Ktoś w końcu napisze w którym konkretnie miejscu się ta odma zatyka? Bo jak na razie wiadomo tyle co nic , żadnych konkretów- nie ma więc pewności czy wystarczy czyścić separator czy coś więcej bo nikt nie podał szczegółów

Ktoś w końcu napisze w którym konkretnie miejscu się ta odma zatyka? Bo jak na razie wiadomo tyle co nic , żadnych konkretów- nie ma więc pewności czy wystarczy czyścić separator czy coś więcej bo nikt nie podał szczegółów
Jest caly watek o czyszczeniu odmy przyklejony u gory forum. U mnie zatkany byl separator.

Amortyzatory
Powrót