• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Zamarznięta odma?

Woda, która się zbiera z filtra powietrza i wytrąca z oleju miksuje się z nim, w wyniku czego robi się masełko. Wniosek taki, że trzeba samochód raz na jakiś czas przegonić. Jak widać po moim przypadku, 70 km dziennie w dwóch ratach nie wystarcza...

Nie nastawiac nadmuchu zaraz po odpaleniu na 25stopni i full moc :-)
No tak właśnie robię :-) , minimum nadmuch lub wcale o ile szyby nie parują,dopiero jak sie trochę silnik zagrzeje to 16 stopni i lekki nadmuch. Jakby robić tak jak piszesz to w taki mróz jak dziś nie zagrzałbym silnika do 90st nawet przez pół godziny jazdy a może i dłużej ;)

Woda, która się zbiera z filtra powietrza i wytrąca z oleju miksuje się z nim, w wyniku czego robi się masełko. Wniosek taki, że trzeba samochód raz na jakiś czas przegonić. Jak widać po moim przypadku, 70 km dziennie w dwóch ratach nie wystarcza...

To warunki sporo lepsze niż u mnie bo nie rzadko zdarza się że robię 2x5 km dziennie wiec silnik nawet nie zdąży się dobrze zagrzać . Nie do końca rozumiem skąd woda w filtrze powietrza i na dodatek dostaje się stamtąd do oleju i zatyka odme? Którędy?

Ostatnia edycja:
U mnie wskazówka była na 90C co najmniej 40 minut dziennie..
Bardziej istotna jest temperatura oleju
A ta maż nie zbiera sie nagle tylko powolutku
Jak przyjdzie mróz to zrobi ładny duży korek lodowy i jesteśmy już w czarnej d....e.
Zdania są podzielone co do wpływu samego oleju na to zjawisko ale coś w tym jest

Pytanie, jak długie trasy trzeba robić, żeby nie było ryzyka. W zeszłym roku Alfa miała czasem przebieżki po 70 czy nawet 230 km i nie było żadnych problemów...

..... Podobno uszczelniacze zaworów, być może uszczelniacz wałka rozrządu, nie wiadomo, co z wałem... ....

No to się popisali - ciekawe jak to stwierdzili skoro "auto zbyt zmrożone" Rozmroża go i bedzie ok, ale do gwaranta wyslą całą listę części zamiennych, które niby wymienią...
Pytanie, jak długie trasy trzeba robić, żeby nie było ryzyka. W zeszłym roku Alfa miała czasem przebieżki po 70 czy nawet 230 km i nie było żadnych problemów...
Tu nie chodzi o długość trasy tylko o obroty silnika jakie utrzymujesz - zbyt niskie powodują zapychanie odmy. Oraz oczywiście umiejętne korzystanie z ogrzewania - tak jak pisał bocian

Ostatnia edycja:
1. Samochód niestety jest po gwarancji, więc naprawa idzie z mojej kieszeni :(.
2. Trzymam przez większość trasy 3.000 obrotów, bo dojeżdżam A2 i S11...

Dlatego chyba jedyne rozsądne wyjście to profilaktyczmie czyścić odmé

Wymiana oleju nie rozwiązuje problemu? Ten glut tam "siedzi" w tej rurce? Może ten 30 tys. interwał to rzeczywiście za długo i jak się zbliża zima i mamy nalatane z 15-20 tys. to lepiej olej zmienić?

Może ten 30 tys. interwał to rzeczywiście za długo i jak się zbliża zima i mamy nalatane z 15-20 tys. to lepiej olej zmienić?
Nie wiem co ile kto wymienia olej w Julce czy w innm samochodzie ale trzymanie się instrukcji wymiany a w szczególności tylko tej części ogólnej bez wczytywanie się w informacje dodatkowe/ przeważnie gwiazdka lub numer odnośnika/ jest mało rozsądne.
Bo konia z rzędem temu co robi te 30 tyś tylko na autostradzie w idealnych warunkach.Bez pałowania i rozruchu w minus 20 st.
Ja osobiscie mam w rzyci te ich obietnice i wymieniam 2 razy w roku / nie przekraczam 25 tyś rocznie/

Wymiana oleju nie rozwiązuje problemu? Ten glut tam "siedzi" w tej rurce? Może ten 30 tys. interwał to rzeczywiście za długo i jak się zbliża zima i mamy nalatane z 15-20 tys. to lepiej olej zmienić?

Ja zmieniałem olej przy 45 tys. km, a do 53 tys. nie zdążyłem dotrzeć - zabrakło kilkudziesięciu km...

A moze ktos kto juz to robil, napisze co wyczyscic - zarowno w Giuliettcie, jak i w MiTo. Przydalby sie taki manual, albo choc zdjecie gdzie jest odma i co zdjac.

Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka

Odstojnik z tego co widziałem pod maską ma taki okrągły dekielek na kilku zaczepach, zdjęcie tego chyba wiele by powiedziało ale czy jego da się zdjąć? Wydaje mi się że próba podważenia zaczepów skończy się ich połamaniem ,w każdym razie nie wygląda to na demontowalne ale może sie mylę i komuś udało się do tego dobrać? Ten element jest zamknięty szczelnie więc w sumie to bez jego otwarcia i tak nie będzie wiadomo tak do końca co siedzi w środku. Może jest jakiś sposób sprawdzenia drożności odstojnika bez jego demontażu ?

A moze ktos kto juz to robil, napisze co wyczyscic - zarowno w Giuliettcie, jak i w MiTo. Przydalby sie taki manual, albo choc zdjecie gdzie jest odma i co zdjac.
...

A te rys z Epera, które zamieściłem ci nie wystarczą?
...Może jest jakiś sposób sprawdzenia drożności odstojnika bez jego demontażu ?
Tak wystarczy dmuchnąć....

Odebrałem samochód. Wymieniono:
- uszczelniacz wałka rozrządu,
- uszczelniacz wału korbowego,
- oddzielacz oleju,
- pasek rozrządu,
- napinacz paska rozrządu.

Dodatkowo na fakturze mam "Ukl. zawiesz.intelige - spr". Co to jest? Jakie zawieszenie inteligentne? No i czy przy rozrządzie nie powinna być wymieniona od razu pompa wody?

Całość kosztowała niecałe 1.000 zł.

Dzieki.
To jeszcze prosba o opis, gdzie sie najczesciej zbiera woda. 13 z ostatniego rysunku juz wiadomo.

Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót