[159] Założenie tempomatu

• Autor wątku Autor wątku Pabloop
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
TEMPOMAT:
sprawdź jaki masz numer wiązki i porównaj go z Eperem. Tam są podane opcje wiązki.
Jeśli masz wiązkę obsługującą tempomat, to wystarczy wpiąć manetkę. Możesz też kupić kompletne manetki z tempomatem i je przełożyć.
Można kupić takie manetki za jakieś 150- 200 zł.

KLIMA 3- strefowa:
Również chcialem to zrobić, ale koszty mnie ostudziły. Na szybko licząc ok. 1000 zł.

Cześć. Ja kupowałem tylko manetki i obudowę. Oczywiście czytałem wszystkie te posty i zacząłem myśleć o wiązkach, pinach itd. W moim przypadku nie musiałem zdejmować nawet kierownicy. Zdjąłem dolną oprawkę, wtyczka była gdzie trzeba - wpiąłem samą manetkę. Na koniec FES, aktywacja i wszystko działa. Na włoskim forum dużo ludzi pisze że miało już wiązki. A niektórzy mają tylko między ECU a D001 - różnie to jest. Najszybsze sprawdzenie do odgięcie dywanika pasażera (na boku po prawej przy nogach) masz tam 40 pinowe złącze d001. Sprawdź czy masz przewody z jednej i drugiej strony na pinach 10,11 i dalej nie pamiętam (jest w elearn). Jak masz z dwóch stron to OK. Jak masz od strony silnika to masz połowe roboty mniej. Ja miałem z dwóch stron. Auto z 2007 roku z Niemiec.
O taką odpowiedź mi chodziło.
Dyskusję i manual na włoskim forum też znalazłem:)

Sprawdzałem jak to wygląda u mnie i niestety wiązki brak:( I teraz pytanie brzmi czy można ominąć złącze D001 i puścić wiązkę bezpośrednio do ECU?

Wystarczy pościć wiązkę z D001 do kierownicy. Wbrew pozorom nie jest to tak trudne.

Tylko że u mnie nie ma też wiązki od ECU do D001 więc też musiał bym ciągnąć i dlatego pytam czy można ominąć D001 i puścić bezpośrednio z kierownicy do ECU bo w moim przypadku była by to łatiwejsza opcja.

Ostatnia edycja:
Odświeżam kotleta. Czy ktoś może mi opisać, gdzie miałaby znajdować się luźna wtyczka pod dolną osłoną kierownicy? Zdjąłęm ją dzisiaj, ale nie mogłem dopatrzyć się żadnej luźnej wtyczki. Czy to oznacza, że nie ma u mnie odpowiedniej wiązki?

Odświeżam kotleta. Czy ktoś może mi opisać, gdzie miałaby znajdować się luźna wtyczka pod dolną osłoną kierownicy? Zdjąłęm ją dzisiaj, ale nie mogłem dopatrzyć się żadnej luźnej wtyczki. Czy to oznacza, że nie ma u mnie odpowiedniej wiązki?

Jeśli tej wiązki nie ma to musisz ją pociągnąć bezpośrednio do ECU lub D001.

Witam
Oto zdjęcie przedstawiające wtyczkę przy kierownicy H007

WP_000308.jpg
Tak wygladają wtyczki D001

1.jpg2.jpgWP_000122.jpg

Schemat podłączenia w zależności kto ma jaką wiązkę wygląda tak:

Podłączenie z komputera --- do dźwigni H007

38 --- 1 (Przycisk RES )
77 --- 4 (ON / OFF )
78 --- 5 (- )
56 --- 6 (+ )
to bezpiecznik 35 +12V ---2
pusty --- 3

Podłączenie z D001 (słupka) --- do dźwigni H007
32 --- 1 (Przycisk RES )
14 --- 4 (ON / OFF )
11 --- 5 (- )
10 --- 6 (+ )
15 ---2
pusty --- 3

Pozdrawiam.
PS. W razie w służę pomocą.

Wielkie dzięki za tak szczegółowe foty i informacje :)

Mam jeszcze ostatnie pytanie. Pod jaką nazwą szukać wtyczki H007 jeśli chciałbym ją kupić osobno? Czy do wtyku D001 można dokładać brakujące piny (blaszki wewnętrzne), a jeśli tak to również czy da radę to dokupić osobno?

Ja kupiłem wtyczkę H007 z kawałkiem przewodu razem z przełącznikiem. Natomiast co do wtyczki D001 wlutowałem sie przed wtyczką bezpośrednio w kabelki.
Proponuje szukać dźwigni razem z wtyczką. Lepiej troszkę więcej zapłacić, ale mamy oryginalną wtyczkę.

attachment.php

Witam, Panowie potrzebuje pomocy, powyżej zdjęcie mojego złącza D001, czy dobrze myślę, że jest lipa i kabel trzeba puścić prosto z ecu?

z tego co sprawdziłem z elearn'em to brakuje mi pinów 11,10 i 32, czy dobrze numeruje?
Pozdrawiam

Załączniki

• DSC_0870.jpg
    DSC_0870.jpg
    72.3 KB · Wyświetleń: 836
Ostatnia edycja:
Kilka osób już dokładało tempomat, czy nikt nic nie podpowie? czy ktoś jakieś piny dokładał do wtyczki przy ecu? którędy poprowadzić kabel? czy przez otwór od linki od maski?
Pozdrawiam

No i jestem "bogatszy" o tempomat.
Po tym jak w końcu dorwałem wtyczke do ECU z odpowiednimi długościami przewodów miałem zamiar zabrać sie za przeciaganie przewodów od D001 do ECU lecz najpierw podłączyłem manetkę celem "dopasowania" osłony kolumny kierowniczej. W miedzyczasie zdarzyła mi sie przejażdzka i okazalo się że tempomat działa!! Zapewne błednie rozpoznałem brak przewodów od D001 do ECU i nawet nie wiedziałem że wszystko mam co potrzeba (zapewne nie od tej strony piny liczyłem).
Teraz pozostało ELM podpiąć i uruchomić sygnalizację.
Jeżeli ktoś będzie potrzebował pinów do ECU to może się jakoś dogadamy :)

Dołączyłem właśnie do grona posiadających tempomat w AR159:D. W razie potrzeby służę pomocą :)

Witam, rozwikłałem sam temat, a więc może komuś to się przyda. Każda wtyczka ma po bokach numeracje pinów i jak się okazuje moja zamieszczona na zdjęciu ma już pociągnięte kabelki do D001. Można to również łatwo sprawdzić po kolorach kabelków. Kolory poszczególnych przewodów są w elearn. Pozdrawiam

Panowie, wiem, że pewnie w świetle wcześniejszych postów moje pytanie będzie denerwujące, ale te wszystkie wtyczki, piny - przerasta mnie to niestety, nie znam się, nie ogarniam ;(. Sam się z tym niestety nie uporam. Pytanie - czy jeśli kupię taki przełącznik zespolony: http://allegro.pl/alfa-159-przelaczniki-zespolony-tempomat-i4243320001.html to nie da się tego tak po prostu "przełożyć"? A jak mogę sprawdzić, czy to w ogóle pasuje, żeby spokojnie kupić i dać jakiemuś rozgarniętemu mechanikowi? Z góry dzięki.

Amortyzatory
Powrót