• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[MiTo] Zakup używanej Mito - pomoc

Cześć, jadę dziś oglądać Mito, ID z otomoto: 6089388713.
Sprzedawca podaje, że jest to silnik 1.4 MultiAir 105 KM. Po weryfikacji VIN: ZAR95500001119030 wychodzi mi, że jest to 1.4 T-Jet 120KM. Czy ktoś z Was ma możliwość sprawdzenia historii auta i jaki to jest silnik? Auto sprowadzone z Austrii.

Pozdrawiam,
Mateusz.

Cześć, jadę dziś oglądać Mito, ID z otomoto: 6089388713.
Sprzedawca podaje, że jest to silnik 1.4 MultiAir 105 KM. Po weryfikacji VIN: ZAR95500001119030 wychodzi mi, że jest to 1.4 T-Jet 120KM. Czy ktoś z Was ma możliwość sprawdzenia historii auta i jaki to jest silnik? Auto sprowadzone z Austrii.

Pozdrawiam,
Mateusz.

VIN jest od białej z Włoch.

Ostatnia edycja:
Szanowni koledzy,
co myslicie o tym autku? Nakrecilem sie na wersje SBK ale wiem ze ta byla po szkodzie. Niby nic powaznego i zostalo zrobione prawidlowo ale mam jakies obawy ze sie wladuje na mine.

otomoto.pl ID: 6090113307

Powiedzcie co sadzicie. Sprawdzilem po VIN ze niby autentyk. Powinienem sprawdzic cos szczegolnego?
Pozdrawiam,
Michal

Szanowni koledzy,
co myslicie o tym autku? Nakrecilem sie na wersje SBK ale wiem ze ta byla po szkodzie. Niby nic powaznego i zostalo zrobione prawidlowo ale mam jakies obawy ze sie wladuje na mine.

otomoto.pl ID: 6090113307

Powiedzcie co sadzicie. Sprawdzilem po VIN ze niby autentyk. Powinienem sprawdzic cos szczegolnego?
Pozdrawiam,
Michal

Podaj VIN.

Widziałeś zdjęcia ze szwajcarskiej aukcji?

Widzialem ale nie jestem ekspertem i nie wiem czy to powazne uszkodzenie bylo. Zapewniono mnie ze naprawa byla przeprowadzona zgodnie ze sztuka. Jestem swiadomy ze wiekszosc aut z drugiej reki, szczegolnie te ze sportowym zacieciem, bedzie mialo jakas historie. Sadzisz ze to dyskredytuje ten samochod? Szukam dla siebie fun cara i ten mi sie spodobal ale jesli mialby sprawiac klopoty i nie byc calkowicie bezpieczny to sobie odpuszczam.

P.S.
Przepraszam najmocniej za brak polskich znakow. To nie z braku checi ale z braku mozliwosci ;/

Ostatnia edycja:
Witam, przymierzam się do zakupu swojej pierwszej Mito, chcę koniecznie ten silnik (0,9 TA) bo miałam taki w fiaciku i znalazłam w okolicy fajny egzemplarz. Sprzedający raczej sumiennie opowiadał o wszystkich wadach, wiem już że było bite, to mi nie przeszkadza, ale niestety nie ma zdjęć przed naprawą, taką już kupił. W książce jeden wpis przy ok 20kkm, kupił z przebiegiem 35kkm więc prawdopodobne jest że drugi raz w serwisie nie była. Jakby ktoś był w stanie sprawdzić po vinie może gdzieś jest jakieś info albo zdjęcia z ubezpieczalni (nie wiem czy tak się da w ogóle). ZAR9550000X025178
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam Magda

Cześć, zastanawiamy się z narzeczoną nad zakupem auta dla niej na dojazdy do pracy (około 25-30 km w jedną stronę). Z założenia ma to być małe, miejskie auto i przy tym oszczędne. MiTo benzynowe chyba nie bardzo do takich należą, dlatego rozważam diesla. Czy możecie się pochwalić swoimi doświadczeniami, jeśli chodzi o te silniki w tym autku?
Z góry dziękuję :)

Pytanie o Alfa Romeo Mito 2010 1.4

Witam wszystkich, jestem tu nowy i chciałem zadać pytanie do doświadczonych alfiarzy.
Zastanawiam się nad kupnem pierwszego samochodu i wpadła mi w oko Alfa Romeo Mito z 2010 roku - silnik 1.4 z drugiej ręki (interesuje mnie przebieg max. 120 000). Na co mam zwrócić uwagę przy wybieraniu takiego autka z drugiej ręki i czy rzeczywiście jak to niektórzy mówią - będę zbijał pione z mechanikiem co tydzień? Czy Mito to warty polecenia samochód dla początkującego kierowcy?
Pozdrawiam

Pierwsza myśl jaka mi się nasuwa to Twoje kryteria. Chyba ciężko będzie pogodzić przebieg 120tys i rocznik 2010?
Co do silnika 1.4 jest to już leciwa konstrukcja, która świetnie się sprawdza.
Staraj się unikać 1.4 z multiair bywają kapryśne jeżeli nie były w należyty sposób serwisowane.
Polecane są 1.4 tjet 120KM.
Osobiście użytkujemy 1.4 bez turbo 95KM. Mistrz sprintu to to nie jest ale do odpychania się po mieście wystarczy. Spalanie miasto przy bardzo krótkich odcinkach wynosi wg komputera 8.7l. W trybie Dynamic.
Nie jeżdżę na neutralu bo zwyczajnie słabo reaguje na dodanie gazu (subiektywne odczucia)
Mankamenty hmmm.... dość twarde ale to przez alufelgi 17cali.
Zwróć uwagę czy nie ma uszkodzonego czujnika kąta skrętu. Przypadłość w mito i giulietcie.
Objaw po przekręceniu zapłonu zapala się na desce żółty trójkąt wyświelta się brak abs ,hill holder, vdc.(nie zawsze) Borykam się z tym od początku jednak póki co nie mam czasu aby to wymienić. Sposobem na to jest cofnięcie kluczyka zmiana położenia koła kierownicy i ponowny zapłon. Czasem denerwuje ale są tygodnie że to nie występuje. To tyle z moich obserwacji. Silnik nie sprawia problemów jak i zawieszenie. Zapocenie na skrzyni biegów przy wybieraku to norma. We wszystkich 4 które oglądałem z 2009-2010 to występowało.
Warte zakupu, świetny designe, szyby bezramkowe, pakiet chrom, fajny kokpit w wersji z ala carbon.Z przodu dużo miejsca gorzej z tylną kanapą. Tylne kanapa występuje w wersjach 2miejscowych i 3miejscowych.Warto na to zwrócić uwagę. Jak coś sobie jeszcze przypomnę to napiszę.
Mam z 2009r z przebiegiem obecnie 172tys. W czerwonym kolorze rosso z pełnymi chromami w lampach, tylny zderzak z czarną wstawką. Fotele pół kubełkowe z wyszwanym logo marki deska drzwi ala carbon. Jak bym szukał po raz kolejny to w takiej konfiguracji.20210806_195608_HDR.jpg 20210806_201140_HDR.jpg 20210806_195544_HDR.jpg 20210806_201355_HDR.jpg

Cześć!

Powoli rozglądam się za autem dla żony i tak rozglądając się po okolicy trafiłem na wersję benzynową 1.4 95 km. Auto w zasadzie tylko do jazdy po mieście. VIN ZAR95500001096478

Nie mam w zasadzie dużego parcia i zastanawiam się czy warto? Na co ewentualnie zwrócić uwagę?

W sumie to chodzą mi te dwie po głowie i nie mam aż tak daleko żeby podejrzeć:
www otomoto pl/oferta/alfa-romeo-mito-1-4-135km-ID6EGJWn.html
www otomoto pl/oferta/alfa-romeo-mito-dnaklimatyzacjaespalu17komputer6-biegow-ID6EJyBY.html

Hmm, nie mogę linków jeszcze wrzucać, wywaliłem kropki :)

Do pierwszej ostatni wpis w ASO jest na 50446km, a w drugiej VIN podany od diesla.

Nie będę zakładał nowego tematu bo to bez sensu.

Kupiłem wczoraj żonie MiTo 1.4t 135km z przebiegiem 136 tys km.
Mam kilka pytań "startowych".

Zauważyłem że wszystkie MiTo jakie oglądałem miały strasznie zniszczone panele przycisków szyb. Da się to samemu jakoś ogarnąć czy trzeba kupić jakiś zamiennik bez tej gumy?

Tr6NEWI.jpg

Auto jest w automacie więc wybór nie był zbyt duży. Wymiana oleju w tct jest jakaś skomplikowana czy tylko spuszcza się olej, jak jest filtr to się go wymienia i leje się nowy olej?

Auto też ma strasznie brzydką antenkę, u mnie akurat zniszczoną od myjni automatycznych, zamiennik w takiej formie spełni swoje zadanie?

Screenshot_2022-06-23-22-44-21-874_com.alibaba.aliexpresshd.jpg

I może jakieś rady na początek, na co zwrócić uwagę przy pierwszym serwisie?

Dodam pełne dane auta

received_761781228164038.jpg

Cześć.
Jeżeli antena działa , to kup sam bacik , na All..ro. Są oryginalne po kilkadziesiąt złotych.

Taka płetwa jak w bmw lepiej by wyglądała, a jak mam wymieniać to bym wziął po prostu ładniejszą opcje która się nie zniszczy na myjni. Tylko najważniejsze, musi działać.

Amortyzatory
Powrót