Zakup pierwszej w życiu Alfy

chyba nie przesade jak napisze że 75% GT to padliny ...

trzeba szukac i sprawdzac i tyle

no nie chciałem zniechęcać ...

Witam, jest to mój pierwszy post, ale nie chcę zakładać odrębnego tematu, skoro moje pytanie tyczy się tego samego. Przymierzam się do zakupu pierwszej Alfy, wybór padł na GT, jednak szukam wersji w Q2 1.9 170km, 2007-2008 rok. Ile według Was powinna kosztować taka zabawka? Na allegro itp nie ma zbyt wiele takich perełek.. Co sądzicie o niej? otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-gt-q2-klima-8xair-bag-navi-alu18-skora-tempomat-ID6yU8HT.html

na zachodzie z małym (max 50kkm) przebiegiem jakieś 12 do 15 tysięcy euro
w PL takiego auta nie znajdziesz czyli zostają takie z przebiegiem jak w ogłoszeniu które podałeś
- zupełnie normalna cena
jesteś pewien że to fabryczne 170KM z czerwonym przyciskiem "sport"?

Ile według Was powinna kosztować taka zabawka? Na allegro itp nie ma zbyt wiele takich perełek..
W ciągu ostatniego roku, w Polsce GT z fabrycznymi 170 KM było wystawionych dosłownie kilka sztuk - ja kojarzę tylko trzy, od 23 do 27 tys, więc cena tej jest jak najbardziej ok. Na pewno będą to górne ceny GT z ogłoszeń.

jesteś pewien że to fabryczne 170KM z czerwonym przyciskiem "sport"?
Moje oczy widzą na zdjęciu ten przycisk, ale nie wiem czy to nie czasem fatamorgana ;)

Wywnioskowałem to z ogłoszenia, a bywają jakieś oszustwa z tym związane?(fałszywy przycisk, który daje efekt placebo, albo coś w tym stylu?) Niestety 12-15 tysięcy euro to już dwukrotność budżetu, mam zamiar wydać 23-26 tys dlatego wstawiłem akurat to ogłoszenie ponieważ jest to jedyna taka gt w tej opcji na allegro w tym momencie, a jak ostatnio była też w tej opcji, to cena była taka sama. To wyposażenie za taką cenę jest w porządku, czy jest duże prawdopodobieństwo że nie miała zbyt kolorowej przeszłości? Prosiłbym Was o opinie, ponieważ nie wiem, czy się w ogóle nastawiać na 170-konną wersję, a chciałbym mieć bezwypadkowe auto. Z góry dzięki.

Czy dana GT wyjechała z fabryki z przyciskiem (czyli miała też fabrycznie 170 KM), można sprawdzić po wyposażeniu auta - ja przed kupnem swojej sobie sprawdziłem, i u mnie jest to opcja opisana 4XD 125 KW - 170 CV.
O GT bez absolutnie żadnych przygód nie jest łatwo , ale oczywiście jak najbardziej takie bywają - jednak w około 10-letnim aucie nie ma co się wygłupiać szukając auta w całości w fabrycznym lakierze. No i wysoka cena nie musi być niestety gwarantem, że auto jest w bardzo dobrym stanie.
Sprawdź sobie to auto - najpierw cokolwiek po vinie (jakaś historia serwisowa, wyposażenie), a potem już oględziny na miejscu, jazda próbna. Jeżeli masz daleko, to pomyśl o wynajęciu kogoś do oględzin - ja tak właśnie zrobiłem, bo moja GT była na drugim końcu Polski.

Dobra! Wielkie dzięki za podpowiedzi, mam nadzieję, że jeszcze w tym roku coś znajdę.. Chyba że chcesz się pafka pozbyć swojej bieli :D

przyjrzałem się, na powiększeniu jest czerwony przycisk, w opisie też - czyli ma 170KM
przygód nie musiała mieć, na zachodzie EU auto z takim przebiegiem jest niesprzedawalne - stąd jego bardzo niska cena
tam pozwalająca na zakup i niewielki zarobek handlarza z PL

ja obrałem ponad 7 lat temu nieco inną drogę - kupiłem uszkodzone GT z przebiegiem 26kkm które dziś ma 93kkm
- wolę naprawiony samochód z małym przebiegiem (lata bezproblemowej eksploatacji)

Ostatnia edycja:
Wywnioskowałem to z ogłoszenia, a bywają jakieś oszustwa z tym związane?(fałszywy przycisk, który daje efekt placebo, albo coś w tym stylu?

No właśnie, taki przycisk czerwonej lampki zapala się przede wszystkim w głowie:).

Ale Pafka kupił ładny egzemplarz, więc wszystko jest możliwe:).

Jak nie masz presji na Q2, to szukaj GT z JTD 150KM.
Zrobisz później - jeśli Ci zależy - mapę na 180KM:).

Dobra! Wielkie dzięki za podpowiedzi, mam nadzieję, że jeszcze w tym roku coś znajdę.. Chyba że chcesz się pafka pozbyć swojej bieli :D
Nie - nie ma takiej opcji. Trafiła mi się naprawdę fajna sztuka, i zdecydowanie zostaje ze mną na dłużej. Tym bardziej, że ostatnio zrobiłem sobie przegląd aut które mógłbym ewentualnie kupić po GT, i moja motoryzacyjna przyszłość nie maluje się w różowych kolorach, hehe. To co mnie interesuje, jest w jakiś chorych cenach - a co gorsze, te ceny nie tylko za bardzo nie będą spadać, ale w wielu przypadkach będą nawet rosły... Wszystko wskazuje na to, że przez najbliższe lata auta zmieniać nie będę.

Jak nie masz presji na Q2, to szukaj GT z JTD 150KM.
Zrobisz później - jeśli Ci zależy - mapę na 180KM:).

Właśnie chodzi o to że zależy mi na tej wersji 170 km i właśnie myślę że w przyszłości z niej chciałbym wycisnąć koło 195km. :P
Jednak wiem, że poszukiwania nie będą łatwe, więc zobaczymy.
A Jak to jest faktycznie z tym Q2? I jak z awaryjnością tego systemu? Na forum za bardzo nic o tym nie widziałem, więc chyba nie ma problemów? :D

A nad czym myślałeś pafka? :) Ciekawe jak będzie właśnie np za 10 - 15 lat z cenami takiej gt z q2 170, bo chyba nie ma ich zbyt wiele :D

A Jak to jest faktycznie z tym Q2? I jak z awaryjnością tego systemu? Na forum za bardzo nic o tym nie widziałem, więc chyba nie ma problemów?
Z tego co wiem, to Q2 nie jest awaryjne. Już prędzej pada standardowy mechanizm różnicowy, i potem ludzie wstawiają Q2 żeby dłużej służył.

A nad czym myślałeś pafka? :)
Brera TBi TI, GTV Spider 3,2, ... 4C, hehe. Poza Alfami też coś mi się podoba, ale cenowo również to nie wygląda akceptowalnie dla mnie (Infiniti Q60, Toyota GT86/Subaru BRZ, Peugeot RCZ, najnowsza Mazda MX-5).

Ciekawe jak będzie właśnie np za 10 - 15 lat z cenami takiej gt z q2 170, bo chyba nie ma ich zbyt wiele
Raczej klasykami takie GT nie zostaną (w przeciwieństwie do GT z Busso), ale cena rynkowa zawsze pewnie będzie wyraźnie wyższa od pozostałych GT.

Ostatnia edycja:
GT 170KM od 150KM nie różni się niczym, prócz mapami, no i tym, że ma Q2. Także nie ma problemu kupić zwykłą wersję 150KM, dołożyć Q2 i zrobić mapę na 180-200KM.

Infiniti Q60.. szczęście nie droższe od pieniędzy :D

No właśnie trochę ten temat śledziłem, czyli 170 w gt różni się tylko mapą, a w 147 są jeszcze inne wtryskiwacze w tej wersji.
Dobra to już wszystko wiem, dzięki bardzo za pomoc!

Infiniti Q60.. szczęście nie droższe od pieniędzy :D
Niestety Alfy wygórowały moje wymagania motoryzacyjne - dlatego niełatwo będzie mi kupić coś fajnego dla mnie po GT. Takie Q60 brałbym ewentualnie pod uwagę oczywiście jako auto używane, powiedzmy 5-10 letnie.

No właśnie trochę ten temat śledziłem, czyli 170 w gt różni się tylko mapą, a w 147 są jeszcze inne wtryskiwacze w tej wersji.
W GT też były różne wtryskiwacze - inne w CF3 a w CF4. 150 KM mamy w obu opcjach, a nie wiem czy 170 to już nie tylko CF4.

Ostatnia edycja:
różni się - przyciskiem w oryginale - a to za iles lat na rynku ma znaczenie (oryginalna kompletacja będzie droższa niż 150KM z mapą)

Niestety Alfy wygórowały moje wymagania motoryzacyjne - dlatego niełatwo będzie mi kupić coś fajnego dla mnie po GT. Takie Q60 brałbym ewentualnie pod uwagę oczywiście jako auto używane, powiedzmy 5-10 letnie.

Za kilka lat będziesz miał Giulię Veloce w dobrej cenie:).

Za kilka lat będziesz miał Giulię Veloce w dobrej cenie:).
Jedenaście lat temu zacząłem jeździć coupe, i uznaję tylko dwa nadwozia: coupe i roadster. Obecnie nic innego nie wchodzi w grę, i nie sądzę by w kolejnych latach coś mi się odmieniło. Jak nie będzie Giulii coupe to nie ma tematu...

Amortyzatory
Powrót