a ja w przeciwieństwie do ponuraków wyżej bardzo sobie chwalę i polecam

przejechane 21k, niecałe 2 lata. śladów zużycia brak. silnik chodzi równo, ciągnie nieziemsko, ryczy jeszcze lepiej, a jak trzeba cichutki. samochód lekko zarzuca tyłem w ostrych zakrętach, co fajnie wygląda z boku

usterek nie stwierdzam (moim zdaniem z usterkami w samochodach jest jak ze wszystkim- jak są, to trąbimy w koło, jak nie ma to siedzimy cicho, bo tak ma być

) usterkowości nie da się w dzisiejszych czasach oceniać po marce- u mnie w rodzinie bmw padło 3 dni po odbiorze, za to na część z niemiec czkaliśmy tylko trzy dni...albo ma się szczęście, albo pecha i tyle
wady z mojego punktu widzenia:
-brak kamery cofania (ale teraz już jest, razem z apple carplay, tylko mi aso nie chce zainstalować, bo 'nie da się', zobaczymy za parę miesięcy, gdy skończy się gwarancja)
-wkurzający pseudokarbon na desce- po prawie dwóch latach nadal mnie wkurza, chyba jednak czymś obiję

-brak hud-a

-brak 7 biegu na autostradę
- brak schowków na konsoli środkowej
- zegary mimo że są w 'tubach' odbijają się w nocy w górnej części szyby
-po użyciu bluetooth następne odpalenie samochodu to włączenie radia- ale rozwązanie to samo, co w pkt. 1
- dezorientujące rozszerzenie tyłu- zawsze, gdy parkuję prostopadle tyłem 'na lusterka' pierwszy raz po przesiadce z innego samochodu stoję lekko krzywo, bo jeden bok ustawiam na całej długości równolegle do linii

za drugim razem zawsze bez problemu
Jak widać, same duperele, bez czegokolwiek poważnego. Co mnie zachwyca? cała reszta
jeśli chodzi o miejsce z tyłu: jeśli masz szyberdach, to i tak miejsce z tyłu tylko dla dzieci/ niskich osób, ale ku mojemu zadziwieniu po prawidłowym ustawieniu fotela pod okiem instruktora jestem prawie w stanie usiąść sam za sobą, moja żona siada za mną bez problemu, tylko głową szoruje o dach (mam 188, zona 175)
Czy kupiłbym drugi raz? na pewno.
spalanie? u mnie komputer pokazuje 12,8 od początku (bardzo dokładny, w zasadzie zawsze zgadza mi się przy dystrybutorze) większośc jazda w mieście, krótkie dystanse. przy 100km/h jakieś 7l/100km, jak jedziesz 120 po ekspresówce-8-9, 140- 9-11, powyżej 160 pojawia się wir

przy >230 pokazuje ok.17-23, ale nigdy nie jechałem wystarczająco długo, by się przekonać

swoją drogą bardzo stabilny przy wysokich prędkościach.
Teoretycznie jadąc ok. 70-80 (czyli 1500obr. na 6 biegu) można zejść do 6 i pewnie mniej, ale kto tak jeździ takim samochodem w trasie?
w skrócie: jeśli nie jeździsz w trasy, przygotuj się na wysokie spalanie, na co dzień mam 13-14.. choć moja zona ma 9-10 w tych samych warunkach
nie wiem jak teraz, ale gdy kupowałem, nie widziałem szczególnej różnicy w wykonaniu między jakimikolwiek markami w tej klasie- wszystkie kompakty miały relatywnie słabe materiały, również volvo, mercedes i bmw (choć temu akurat się za bardzo nie przyglądałem, nie podoba mi się), choć np. volvo miało o kilka klas lepsze wyciszenie (i najbardziej tandetne wnętrze, jakie widziałem

)
natomiast to, co wyróżnia veloce to stosunek ceny do mocy

najlepszy przelicznik zł/KM

może za parę lat zmienię na giulię, jak pierwotnie planowałem, ale jakoś przestało mi się śpieszyć...