Zakup elementów kutych do 2.0 V6 TB

Chyba zrobil sie OT :D 5w,10w kazdy olej jest dobry ale jesli jest dobrany pod zakres pracy silnika... a lanie syntetyka to nie ego... ;]

Co z Alfą? Zrobiłeś ją?

możesz rozwinąć temat na PW. jakiś link ewentualnie.
Temat skrzyń w BMW e39 w trzylitrowym dieslu jest doskonale rozwinięty na forum BMW Klub Polska ;) Ta skrzynia nie wytrzymuje mocy po chipie silnika... A BMW mojego znajomego nie dość że było po chipie, to jeszcze olej w skrzyni był z czarną nalepką - long life niby nie wymienialny ;) ...A to że skrzynie padają w tych dieslach to raczej żadna nowość...

Sorry za :offtopic:

Kolego misiek213 to niby co się dzieje z tąskrzynią? że nie daje rady i w jaki sposób ma dawac radę? Czytając forum bmw nie ujmując nikomu tam bardziej brakuje mózgu niż mocy np. chip silnika a potem pi....a żeby się rozsypał. I masz odpowiedź czemu skrzynia umarła, kolega naklejke sobie wziął do serca....... kto jeździ 200km z butem w podłodze. Chyba że masz prosiaka lub ferrari lub inny samolot. Takie tematy nie mają sensu......i ma to się nijak to problemu kolegi....

Dziękuję wam za wypowiedź o olejach ale wrócę do mojego problemu.Na razie silnika nie znalazłem godnego uwagi, u mnie przekręciła się panewka ale nie mam czasu rozebrać go i sprawdzić czy coś nadaje się do odzysku ja siedzę w hamburgu a silnik mam w polsce jestem w domu na weekend raz na 3 tyg i nie mam kiedy robić. Jeszcze mam namiar do Kiesow zadzwonie w poniedziałek jak nie będą mieli zacznę myśleć nad założeniem 3.0 24v i włożeniem turbo z poprzedniej tylko przydał by mi się ktoś kto by to wszystko zestroił.Może wypowiecie się co sądzicie o takiej przeróbce i czy warto się w to bawić.

Jak chcesz robic 3.0 TB to pomyśl o silniku 3.0 12v z alfy 164 ;) Przynajmniej głowica Ci podpasuje ;) A temat skrzyń odpuszczam... bo dyskusja będzie się toczyc na poziomie zwolenników diesla vs. lpg. Każdy ma to co lubi. Ale moja opinia jest taka... Automat tylko w nowym samochodzie! Bo jest to najdelikatniejsza częśc samochodu. A żeby wysypac skrzynię manualną, tym bardziej w alfie która jest przystosowana do obciążen... to naprawdę trzeba byc idiotą. Ale wracając do tematu...

Gdzieś (chyba na alfa clubie) czytałem że 3.0 12v + głowica z 2.0 12v turbo = 2.7 -2.8 turbo ...Ale jak dla mnie to jakaś głupota, choc na tyle moja wiedza daleko nie sięga. Ale pewnien jestem natomiast tego że ani wtryski od 2.0 TB ani od 3.0 12v nie wydolą. Może jakbyś wtryski od GTA trafił... Albo przynajmniej 3.0 tej 226km...

Ostatnia edycja:
A jak by założył 3.0 24v przerobił kolektor żeby pasował do turbiny i założył wtryski od 3.2 250KM tej po fl

Nie chodziło mi nie o GTA tylko o alfe 166 fl w których były silniki 3.2 litra

Nie było ani przed ani po.
W 166 nie ma wersji GTA.
Po jest silnik 3.2 240km

Jedyne 166 takie bardziej sportowe to chyba Turismo Internationale było... Ale zmiany raczej silnika nie dotyczyły....

A jak by założył 3.0 24v przerobił kolektor żeby pasował do turbiny i założył wtryski od 3.2 250KM tej po
fl

Nie wiem czy głowica pasuje tak plug&play... A do starego 3.0 12v głowice szły identyczne praktycznie jak do 2.0 turbo :)

Zamiast pytać się ludzi co nie mają bladego pojęcia idz na http://www.racingforum.pl/Projekty-i-modyfikacje-aut-f30.html i poczytaj jak to się robi bo tu nic się nie dowiesz

Zgadzam się ;) Albo zgadaj się z użytkownikiem PABLO ;)

Już po problemie mam drugą alfinę taką samą będę przekładał silnik.:) Jak toś będzie coś potrzebował do alfy to niebawem będę miał części

A więc tak 166 2.0 v6 turbo przebieg 141tyś. silnik był zakupiony w serwisie alfy w 2011roku z przebiegiem 65tyś. Mam wszystkie faktury (autko jest od prywaciarza)
wyposażenie to:
-centralny z pilotem który otwiera bagażnik.
-drewniana kierownica i panel
-wnętrze czarna skóra w pełni elektrycznie regulowane fotele z pamięcią
-szyberdach
-5x alusy 16cali z nowymi oponami zakupionymi w styczniu tego roku
-telefon
-navi
To by było chyba wszystko po za wyposażeniem standardowym które miały alfy166 a którego nie będę wymieniał bo każdy zna więc nie ma sęsu.
Teraz wady: autko dostało strzała w tył i prawy bok.
-nie działa klima (brak współczynnika)
-nie działa navi tzn. nie reaguje na kod, wpisuje kod i po wciśnięciu ok nic się nie zmienia dalej mam wpisać kod i mogę tak robić cały dzień
Na razie autko mam w Hamburgu kiedy będę w Polsce nie wiem ale nie prędko dostanę urlop aby ją zabrać i przełożyć silnik i kilka drobiazgów.
P.S. jak ktoś wie co jest z tym navi proszę o pomoc, chciałem sobie przełożyć ics bo u mnie nie działał telefon i teraz nie wiem co wykombinować aby u mnie wszystko działało.

A myślisz że navi z tak starego auta i to bez polski na coś Ci się przyda? Pewnie nawet połowy niemieckich autostrad jeszcze tam nie ma....

Płytę mam jedną z 2000r a drugą z 2009r więc chyba autostrady tam są, a poza tym jak coś w samochodzie jest to musi działać no chyba że przyrobię sobie na dvd ale strasznie dużo z tym zabawy.

Amortyzatory
Powrót