• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zakup Alfy Romeo GT

Witam.
Może posiada ktoś informacje na temat sprawdzonej Gt 3.2 w przyzwoitym stanie na sprzedaż?
Pozdrawiam.

Jeśli masz zarezerwowane powyżej 30k to możemy rozmawiać. Subiektywną ocenę może podać kolega MEchan, chociaż nie on oglądał auto, a jego znajomy. Zawieszenie które było zarówno w jego jak i mojej ocenie jedynym mankamentem zostało wymienione, bez półśrodków typu "Fast", tylko TRW i Febi.

z racji ze akurat jestem w PL w Gdańsku, udało mi się zobaczyć jedna GT 3.2 wystawiona wczoraj na otomoto (ID: 6013925917).
Nie spodziewałem się cudów, ale po obejrzeniu ten egzemplarz sobie odpuściłem...

Jeśli ktoś planował ja zobaczyć, to krótkie podsumowanie moich oględzin:
+ silnik elegancko pracuje, nie faluje, wszystko wydaje się być OK
+ zawieszenie bez żadnego problemu (nie licząc bardzo słabiutkich amortyzatorów)
+ dość zadbane wnętrze
+ silnik/skrzynia bez widocznych wycieków
- auto ma więcej szpachli niż ściany w mojej sypialni...
- nieumiejętne malowanie i naprawa nadwozia
- kompletnie skorodowany silnik
- prawy próg pogięty i spod lakieru nie co innego jak szpachla :P
- tytrytki gdzie się tylko da
- lewa listwa progowa: "czarny plastik, prawa: "aluminiowa"
- popękane plastikowe obicie lewych drzwi
- wiązki kabli pokombinowane pod kierownica
- i jeszcze kilka innych "pierdółek"
- lewa półoś chlapie olejem (jakaś nieszczelność)

Podsumowując: szukamy dalej :)

Witam.

Jeśli masz zarezerwowane powyżej 30k to możemy rozmawiać. Subiektywną ocenę może podać kolega MEchan, chociaż nie on oglądał auto, a jego znajomy. Zawieszenie które było zarówno w jego jak i mojej ocenie jedynym mankamentem zostało wymienione, bez półśrodków typu "Fast", tylko TRW i Febi.

Dzięki za info (widziałem już na forum Twojego posta, że będziesz sprzedawać ) niestety jednak 30k+ przekracza mój budżet, nie wątpie, że Twoja Gt piękność jest warta swojej ceny więc nawet nie zawracałem głowy negocjacjami. Może jak nie uda mi sie znaleźć nic przyzwoitego a dozbieram coś grosza to wtedy się odezwę (może jeszcze będziesz miał...). Natomiast napewno nie odpuszcze sobie zakupu Gt 3.2 - robi na mnie takie wrażenie, że obecnie jest to jeden z moich życiowych celów.
Pozdrawiam

Spora lista serwisowa
Aż za długa, zresztą większość to pierdoły które w takim samochodzie robi się co chwilę. Zawsze zapala mi się lampka jak widzę tyle "prezentów", sytuacje życiową itp.
Zresztą w GT 3.2 inne rzeczy powodują zawał finansowy a o tym ani słowa. Ale życzę aby to naprawdę była "perełka" bo wiele takich wiezie się tylko na opinii przyszłego yountimera i małej dostępności.
Powodzenia w poszukiwaniach.

Spokojnie nie spieszę się z zakupem.
Ostatnio bardziej rozglądałem się za terenowymi, ale na hondę tez już przyszła pora - brak jej elegancji i klimy :D

Witam.

Dzięki za info (widziałem już na forum Twojego posta, że będziesz sprzedawać ) niestety jednak 30k+ przekracza mój budżet, nie wątpie, że Twoja Gt piękność jest warta swojej ceny więc nawet nie zawracałem głowy negocjacjami. Może jak nie uda mi sie znaleźć nic przyzwoitego a dozbieram coś grosza to wtedy się odezwę (może jeszcze będziesz miał...). Natomiast napewno nie odpuszcze sobie zakupu Gt 3.2 - robi na mnie takie wrażenie, że obecnie jest to jeden z moich życiowych celów.
Pozdrawiam

No nie wiem czy tak to wygląda, ja teraz już dozbierałem te 30k i za to mogę mieć Brere :D także wtedy wybór też nie jest łatwy :P Jest to spora kwota i tak jak Arkadiusz G. sprzedawał swoją znaną już białą GT 3.2 wspomniał mi - może 2 osoby zadzwoniły. Mało osób decyduje się na samochód za 30k z 2005 roku, w którym remont silnika zaczyna się od 1/3 wartości.

A no i dobrze byłoby wiedzieć co ciekło. ...
Pewnie tajemnicza pozycja na fakturze od mechanika (albo motodoktor żeby nie ciekło ;) )
Bardziej mnie zaintrygował "nowy sterownik silnika" którego znalezienie i kupno graniczy z cudem a cena nowego to cud połączony z kosmosem. Nie wspomnę o komplikacji z ożenieniem tego z autem.
A tu wzmianka jakby to był kapsel w feldze.
Mało osób decyduje się na samochód za 30k z 2005 roku, w którym remont silnika zaczyna się od 1/3 wartości.
Ale to nie wina auta. Nie można też zakładać remontu bo zwariować by można. A rosnąca cena? Cóż to pochodna dostępności i pewnej "kultowości" połączenia GT z busso 3.2. Amatorów wydania takiej kasy jest owszem mało ale samochodów jeszcze mniej i się kręci.
A brera? Gdyby miała busso to na GT bym nie spojrzał ;)

Ostatnia edycja:
Ale to nie wina auta. Nie można też zakładać remontu bo zwariować by można. A rosnąca cena? Cóż to pochodna dostępności i pewnej "kultowości" połączenia GT z busso 3.2. Amatorów wydania takiej kasy jest owszem mało ale samochodów jeszcze mniej i się kręci.
A brera? Gdyby miała busso to na GT bym nie spojrzał ;)
To prawda. Cenę samochodu nie wyznacza rok produkcji tylko jego unikatowość, styl, silnik itp itd oraz popyt. A brera owszem całkiem przyjemna ale np już dość popularna duzo ich jeździ no i ten silnik...
Pozdrawiam

No nie wiem czy tak to wygląda, ja teraz już dozbierałem te 30k i za to mogę mieć Brere :D także wtedy wybór też nie jest łatwy :P Jest to spora kwota i tak jak Arkadiusz G. sprzedawał swoją znaną już białą GT 3.2 wspomniał mi - może 2 osoby zadzwoniły. Mało osób decyduje się na samochód za 30k z 2005 roku, w którym remont silnika zaczyna się od 1/3 wartości.

Auto o ktorym piszesz znow jest na sprzedaz.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

GT zdecydowanie bardziej popularne, Brera zawsze będzie autem mniej spotykanym. Po pierwsze wyprodukowano jej 4 razy mniej, a po drugie jest wyraźnie droższa od GT.

Nie wyraziłem się do końca jasno mianowicie nie chodziło mi ogólnie o model Gt lecz o wersje Gt 3.2 V6 Busso (bo o tej była rozmowa). Co do popularności nie wiem jak to wygląda w skali ogólnokrajowej natomiast z obserwacji Katowic i okolic (nie jakoś drastycznie) częściej widuje brere niż gt a gt busso to widziałem raz. Co do ceny pierwsze kilka ofert na olx, 2-3 lata młodsze brera chodzą po tyle samo co gt 3.2 busso dopiero tak 4 lata młodsze i nowsze są faktycznie droższe a do tego jaki wybór (4 strony ogłoszeń). Co do różnic między nimi gt busso to piękne połączenie wyglądu i znakomitego silnika 3.2 V6 Busso - brera ma wygląd rewelacyjny ale wygląd to już kwestia gustu a takiego silnika (3.2 V6 Busso) chyba nie można nie docenić? Aczkolwiek to wszystko to tylko moje zdanie jeśli gdzieś się myślę chętnie przyjmuję sensowną wiedzę

Ostatnia edycja:
Nie wyraziłem się do końca jasno mianowicie nie chodziło mi ogólnie o model Gt lecz o wersje Gt 3.2 V6 Busso (bo o tej była rozmowa). Co do popularności nie wiem jak to wygląda w skali ogólnokrajowej natomiast z obserwacji Katowic i okolic (nie jakoś drastycznie) częściej widuje brere niż gt a gt busso to widziałem raz. Co do ceny pierwsze kilka ofert na olx, 2-3 letnie brera chodzą po tyle samo co gt 3.2 busso dopiero tak 4 letnie i nowsze są faktycznie droższe a do tego jaki wybór (4 strony ogłoszeń). Co do różnic między nimi gt busso to piękne połączenie wyglądu i znakomitego silnika 3.2 V6 Busso - brera ma wygląd rewelacyjny ale wygląd to już kwestia gustu a takiego silnika (3.2 V6 Busso) chyba nie można nie docenić? Aczkolwiek to wszystko to tylko moje zdanie jeśli gdzieś się myślę chętnie przyjmuję sensowną wiedzę
Uogólniając - tam gdzie kończą się ceny GT (czyli Busso), zaczynają się ceny Brery. Samych GT Busso faktycznie jest mniej niż wszystkich Brer, ale to, że widujesz częściej Brery, to masz farta.
Oba auta są fantastyczne, natomiast faktycznie Busso jest wielkim plusem GT.
A ztymi rocznikami to faktycznie troszkę pojechałeś. GT i Brera były produkowane praktycznie w tym samym czasie, GT w latach 2003-2010, a Brera 2005-2010.

Nie wiem czemu ale pod cytatem nie wyświetlił sie mój tekst. W każdym razie przepraszam za pomyłke, oderwałem się na chwile od pisania posta i widocznie zgubiłem wątek

Na podlasiu tez latwiej zobaczyc Brerre ni GT a w 3.2 to nigdy nie widzialem.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Co do unikatowości ja ostatnio pierwszy raz spotkałem brere w wersji kabrio czyli spider... Nawet nie wiedziałem, że takie były

Amortyzatory
Powrót