Zakup Alfy 166

• Autor wątku Autor wątku tomasz25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    zakup
Ja tak nie robie bo jeszcze dzialalnosci nie mam ale wiem ze tak robia i tyle.
A co do slow kolegi to jak niby ma ktos udowodnic ze bierze paliwo do osobowki na paragon? Monitoring ze stacji ma brac czy co? Przeciez jak ja biore paliwo to paragonu nawet nie biore z lady :)

Generalnie to sie to odbywa w dosc zawily sposob. To nie jest tak ze dwie panie albo panowie wpadaja z biegu. Moglbym wytlumaczyc ale to nic nie zmieni. Pojazd powinien miec ksiazke z rospisanymi km paliwem itd. Jesli ktos tankuje na 3 samochody to nie jest ciezko wyliczyc ze jedno auto nie spala 25l na 100km;) Juz to jest podstawa do wszczecia szczegolowej kontroli. A paragony trzeba zbierać niestety zeby miec dowod. Oczywiscie przy tym wszystkim jest masa papierkowej roboty dla urzednika a kazda kontrole wraz z raportem zatwierdza naczelnik. Przy czym czasem odbywa sie to w taki sposob ze "macie cos znaledz bo jak nie to za kare miesiac na PITach i po premi"

Sent from my C6603 using Tapatalk

się Panowie rozpisali o US a to za bardzo nie o tym temat ;)
co innego mieć jedno auto na firmę a tankować pięć a co innego raz na miesiąc zatankować kocioł extra.
Diesel dla mnie nie jest priorytetem - bardziej zwracam uwagę na stan samochodu i jak pisałem wcześniej jakimś V6 z gazem też bym nie pogardził. Zawsze słyszałem dobre opinie o silnikach JTD dla tego też nie wykluczyłem tego silnika.

Witam , jeżeli interesuje ci silnik V6 to polecam.. świetny silnik i samochód jako cało kształt... jezeli był byś był zainteresowany kupnem a nie marudzenim typu a ja takie widziałem za 8tyś itp.itd. to zapraszam na priv .. nie ma parcia na sprzedaż ale zastanawiam sie nad kupnem 159 w kombi bo niedługo bedzie mi potrzebne:)

Witam , jeżeli interesuje ci silnik V6 to polecam.. świetny silnik i samochód jako cało kształt... jezeli był byś był zainteresowany kupnem a nie marudzenim typu a ja takie widziałem za 8tyś itp.itd. to zapraszam na priv .. nie ma parcia na sprzedaż ale zastanawiam sie nad kupnem 159 w kombi bo niedługo bedzie mi potrzebne:)
To długo się nie nacieszyłeś..... Nie sprzedawaj 166, dokup 159 bo ona Ci nie zastąpi 166 :)

ale ja sie nadal ciesze , tak jak pisałem nie mam parcie na sprzedaż ale jak trafi sie konkretny gośc który wie czego chce to w tedy tak, a co do dokupienia to chyba mnie nie będzie stać, tez nie chce zmieniać już marki bo sie przekonałem a kolega kupił sobie taka w kombiaku i jest powiem ze fajna nie lepsza :) ale fajna a za kilka miesiecy mi sie kombi przyda :)

My z żoną i 3 letnią córą bez problemu mieścimy sie do mojego sedana:D Wózek głeboki też wejdzie bez problemu. Myślę, że w 159sw nie będzie rewelacji i w kabinie jest ciaśniej...

My z żoną i 3 letnią córą bez problemu mieścimy sie do mojego sedana:D Wózek głeboki też wejdzie bez problemu. Myślę, że w 159sw nie będzie rewelacji i w kabinie jest ciaśniej...
Nawet powiem więcej. Bagażnik jest mniejszy :)

dzienki tomaz dzienki ... ba i to nie jest glówny powod dla ktorego bym sprzedal moją AR bo wiem ze sie miesci i to duzo bo mam siostre z malym dzieckiem i tez wozek i inne graty wkladam i mam oponę zapasową bo mam lpg :)... i tak jak mowilem nie mam parcie zostanie to i lepiej ... są inne czyniki ale tlumaczyc sie nie będę:victory:.

Szybkie pytanie. Jaka skrzynia siedzi w 166 2.4jtd 175km (model po ostatnim lifcie). Zastanawiam się na zakupem, ale interesuje mnie jaka tam siedzi skrzynia manualna 6 biegowa. Chyba nie jest to skrzynia z opla jak w przypadku 159? Ktoś wie jaki to producent i oznaczenie owej skrzyni?

Oznaczenie skrzyni to F40, więc obstawiam, że jest właśnie z opla.

i tak jak mowilem nie mam parcie zostanie to i lepiej ...

i duzo kasiory Ci zostanie w kieszonce :D byłem ze swoja ostatnio u mechaniora i akurat 159 przyjechalo na zawias - jedna strona przodu (calosc) jakies 1,2 tys. zl :D sam wachacz gorny 7 stowek, hehe. wtedy sie dowiedzialem ze niektorzy maja jednak bardziej prz***ne niz ja :D

Oznaczenie skrzyni to F40, więc obstawiam, że jest właśnie z opla.

Zaczynam się wyłamywać powoli z owego zakupu bo jeżeli:
1. Skrzynia to F40 do najlepszych nie należy (patrz 159 z jtdm)
2. Brak w standardzie mocowania isofix na tylnej kanapie, co wydaje się być standardem, szczególnie w tak drogim aucie (jako nowe).
3........ Jak jeszcze coś wpadnie to chyba się wyłamie:P

ale póki co szukam, szukam i szukam....

- - - Updated - - -

i duzo kasiory Ci zostanie w kieszonce :D byłem ze swoja ostatnio u mechaniora i akurat 159 przyjechalo na zawias - jedna strona przodu (calosc) jakies 1,2 tys. zl :D sam wachacz gorny 7 stowek, hehe. wtedy sie dowiedzialem ze niektorzy maja jednak bardziej prz***ne niz ja :D

Pewnie robił na oryginałach lub lepszych jakościowo tajlach. Teraz odwróć tą sytuacje. Przyjeżdża 166 na remont tylniego zawieszenia (wiemy, iż to nie jest najtrwalszy element 166), mało tego jak zacznie brać opony, bo ktoś np. olał problem to 1200zł wydaje się być małą sumką w przypadku 159;)

Ale co niby się takie złego dzieje z tymi skrzyniami F40? Jedyne co wyczytałem to, że coś tam postukuje jak jest zimno przez kilka minut po odpaleniu ale nic poza tym się nie dzieje. Fakt, że biegi nie wchodzą tak precyzyjnie jak np. w moim poprzednim mitsubishi ale też nie zauważyłem jakiś większych problemów z jej użytkowaniem. Biegi wchodzą leciutko, nic nie zgrzyta itp. itd.

Prawda jest tak, że FIAT to umie zrobić dobry silnik, a skrzynie pakuje od jakiegoś OPLA.... Mogli już pokusic się o Getraga jak w przypadku 156 (skrzynia bezproblemowa, znosi znacznie większy moment).
Jest jeszcze szansa, że do Opli pakowali F40 o innym oznaczeniu, a do 166 może lepsze:) Wystarczy poczytać, ta skrzynia ideałem nie jest i troche problemów przy większych przebiegach może stwarzać.
No ale nic, szukam dalej i bardziej mnie brak isofixa martwi jak i brak możliwości składania tylnej kanapy inż F-40 (nie mylić z f-16:P)

Też posiadam tą skrzynię auto ma przebieg 207 tyś i nie wiem w czym jest problem ?? Wręcz przeciwnie słyszałem, że z tymi skrzyniami nie ma najmniejszych problemów.
Dziwią mnie te opinie, że ta skrzynia jest awaryjna. Znajomi również posiadają lub posiadali 166 w manualu nikt problemów ze skrzynią nie miał.

Też posiadam tą skrzynię auto ma przebieg 207 tyś i nie wiem w czym jest problem ?? Wręcz przeciwnie słyszałem, że z tymi skrzyniami nie ma najmniejszych problemów.
Dziwią mnie te opinie, że ta skrzynia jest awaryjna. Znajomi również posiadają lub posiadali 166 w manualu nikt problemów ze skrzynią nie miał.

Przeczytaj jeszcze raz i pomyśl dlaczego się dziwisz. Mowa o 2.4jtd 175kM po 2003r. Wymiana samych przegubów to szok dla portfela, ale alfaholik jej to wybaczy:) Więc szukam.

Amortyzatory
Powrót