Zakup Alfy 166

• Autor wątku Autor wątku tomasz25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    zakup
Podążając Twoim tokiem rozważań można by pokusić się o tezę że lepiej zalać superol CC niż kujawski z pierwszego tłoczenia. Nie od dziś wiadomo że mobil nie jest najwyższych lotów.
Jeśli chodzi o spalanie to latam już trzecią 3.0 i żadna nie chciała być dla mnie miła pod tym względem..
Pokaż załącznik 41023

To gazu czy benzyny? :D

---------- Post added at 10:42 ---------- Previous post was at 10:40 ----------

Jezeli chodzi o olej to mysle ze priorytetem jest czestosc wymieniania. A marka (nie liczac skrajnosci) gra drugoplanowa role.

Marku, po raz kolejny stwierdzam, żeś jest gość i za Twoją wypowiedzią powinna iść skrzynka piwa :)

Bardzo mało wam palą.U mnie poniżej 20 litrów lpg nie chce zejść a w trasie poniżej 13.
Chyba muszę się rozejrzeć za nową przepływką bo tylko to mi pozostało odpowiedzialnego za za wysokie spalanie pomimo to, że mocy jej nie brakuje.

Nie szukaj przepływki, ja mam nową i spalanie też podobne :)
Generalnie w 2.5 sportronic wychodzi pewnie podobnie jak w 3.0 manual: np. wyjazd Poznań - Wrocław 13.5 - 13.7 litra LPG (instalacja Prins, korki w obu miastach + trasa), testowane kilka razy. 2-3 osoby w aucie, na trasie 100-140, z wyprzedzaniem.
Po mieście (Poznań) 16-20+, zależy jak blisko centrum.

Ekstremalnie niskie wyniki można uzyskać jadąc 80 bez wyprzedzania - tylko kto tak jeździ 166 V6? Ja po takiej trasie musiałbym zaliczyć jakąś terapię chyba :D

Pozdrawiam,
~tomaz

166 - silnik i fotele

Chcę kupić AR 166 (co prawda wszyscy mi odradzają ale ładniejszego auta nie znajdę wcenie 20 tys. ) i mam kilka pytań:

Czy szukać dieselka czy na gaz (benzyna odpada)
Myślę nad dieselkiem ale w ogólnym rozrachuku chyba taniej wychodzi jeżdżenie na gazie niżma ropie.
Nie wiem który silnik jest mniej awaryjny. - Będę wdzięczny za opinie.

2 rzecz to fotele.
Skóra to skóra ale czy jest wygodna?
Obecnie mam Voyagera w skórze i fotele są twarde. Zero miękkości a na zakrętach normalnie się zjeżdża z fotela.
Czy w AR 166 też są twarde fotele? Czy lepiej wybrać welur?

Ja mam 166 2.5 V6 na sekwencji Prinsa i smiga elegancko spalanie okolo 14l gazu nie ma co sie oszukiwac :) przynajmniej mi tyle pali :) Co do foteli mam czarna skore Momo elektryczne i podgrzewane i sa baaardzo wygodne :) Mialem wczesniej 156 bez skory i jak dla mnie skora jest wygodniejsza i przede wszystkim nie brudzi sie ;) Tyle moge sie wypowiedziec pozdrawiam ! Jazda 166 jest nie do opisania konfort,wygoda i wogole wypas ;)

No właśnie chyba skóra ale szerzej dostępna jest czarna.
Mi osobiście dużo bardziej podoba się jasna.

Czekam jeszcze na opinie.

Dzięki KwachuGSE

Witam. Również jeżdżę Alfą 166 2,5 V6 z gazem na instalacji STAG, co do awaryjności to w ciągu 2 lat nie zawiodla ani razu ale:
1. Jeśli kupować to zadbany egzemplarz (ja swojej szukałem prawie rok)
2. Serwis u sprawdzonego mechanika i nie w momencie jak już wszystko jęczy, skrzypie i puka
Reszta to już jak kolega wyżej napisał sama radość, komfort, klasa i ... ten dźwięk V6 który sprawia iż nie chce się z niej wysiadać... :)

No właśnie. Też myślę nad V6 z gazem ale po FL są praktycznie same JTD

---------- Post added at 18:49 ---------- Previous post was at 18:48 ----------

Czy alfy 166 po FL wogóle miałysilniki benzynowe??

---------- Post added at 18:51 ---------- Previous post was at 18:49 ----------

OK. mieć miały alemam problem bo szukam w automacie (koniecznie) a tu wszystkie są JTD

benzyniaki były mam 2.5 gaz BRC 40l zbiornik w trasie to 300km w mieście 240-260km silnik bez uwag

Zakup 166 z automatem

Witajcie. Jestem o krok od zakupu Aluni z takim silnikiem i skrzynią... Nie jest ona nigdzie wystawiona wiec o wizualny stan się Was nie pytam... Chodzi mi najbardziej o skrzynie... jest faktura na wymiane sprzegla, oleju i jakis serwis 2.5 tys zl... o co moge pytac sie sprzedawcy, na co powinienem zwrocic uwage? Jakie jest faktyczne spalanie z taka skrzynia (4 biegi) gaz sekwencja... duzo o tym czytalem ale jasnych, konkretnych danych nie znalazlem... moze zle szukalem poprostu...
Pozdrawiam

Przy automacie musisz przejechać się trochę i zobaczyć czy po rozgrzaniu się oleju
Wszystko pracuje prawidłowo:
1 skrzynia pracuje w trybie normalnym i nie przechodzi w tryb alarmowy
2. biegi wchodzą bez żadnych zgrzytów czy też zahaczeń
3. czy w momencie przełączenia na D ruszanie jest płynne
To chyba na tyle na temat automatów
Powodzenia

Czy w razie gdyby przechodzilo w tryb alarmowy to pokaze sie cos na wskaznikach?
Co do p3; czy w momencie przełączenia na D ruszanie jest płynne... chodzi Ci po dodaniu gazu, czy od razu po przejsciu na D autko powinno juz troche ruszyc (podobno nie ktore automaty tak maja ze po przelozeniu na D bez trzymanego hamulca auto rusza do przodu) tak slyszalem, moge sie mylic

Jak przechodzi w tryb awaryjny to wysietla jedna z lampek a przedewszstkim masz tylko jeden 3 bieg
jak trzymasz na hamulcu to stoi ja puścisz to rusza powoli nawt bez dodania gazu
potem po dodaniu gazu powinna płynnie zmieniać biegi to samo dotyczy biegów w dół puszczasz gaz i samo hamuje i redukuje biegi w dół az do toczenia sie powoli na 1

no ok rozumiem, teraz czy zeby to sprawdzic i zastosowac to lepiej jest pedal gazu wcisnac z umiarem i tak starac sie go trzymac zeby powoli w swoim tempie zmienial biegi czy pedal w podloge i czekac reakcji... bo czytalem ze skrzynia zmienia biegi zaleznie od wcisnietego pedalu gazu czyli pedal w podloge zmienia biegi przy wiekszych obrotacz a jak sie jezdzi ''normalnie" to przy mniejszych obrotach sie zmienia

Dokladnie tak jak piszesz jak wciskasz normalnie to biegi zmieniaja sie przy okolo 2000 obrotow a jak depniesz do dechy to przy 7000. I sprawdz czy dziala reczna zmiana biegow.

a czy przy recznej zmianie biegow (sportronic) powinno cos szarpac czy tak jak przy manualu dajesz 2 gaz do dechy i piszczy opona

Z tym piszczeniem opon to nie wiem bo nie probowalem ,a jesli chodzi o szarpanie to u mnie nic takiego sie nie dzieje, jak na automacie wszystko plynnie dziala

wciskasz normalnie to biegi zmieniaja sie przy okolo 2000 obrotow a jak depniesz do dechy to przy 7000. I sprawdz czy dziala reczna zmiana biegow.

Dokładnie tak.
Zdrowy Sportronic robi to bardzo płynnie.
Rozgrzej silnik i skrzynię, znajdź bezpieczną prostą i noga w podłogę. Oczywiście najpierw zapytaj sprzedającego i uzyskaj aprobatę. Padlina przy takim teście może się rozsypać, zdrowemu nie zaszkodzi.

Ok to juz troche wiem, a teraz jak jest ze spalaniem??? Mialem juz jedna 166 2.5 V6 ale manual i spalanie na 1000km pokazywalo 9.8 zapamietalem dobrze bo to byl dla mnie szok!!! W trasie do 140 i po miescie to do 3500 obrotow.... A jak jest to z 3.0 automat???

Amortyzatory
Powrót