• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[GTV] Zakup Alfa Romeo GTV

Ha ha. Alfy nie odwzajemniają mojej miłości, co zrobić :(

I znowu bierzesz do siebie ,że przytyk a ja naprawdę nie znam historii twoich belli....a co stało się z nimi coś aż tak złego?

Nie ważne jakie kto ma wcześniejsze doświadczenia ,to specyficzne auta nie dla każdego i raczej kupuje się je świadomie..) może prócz mnie bo ja zazwyczaj na nosa spontanicznie w taki szalony sposób kupiłem moją gtv i nie żałuję wyboru do dziś....:D

Ostatnia edycja:
Akurat to zabrzmiało jak "do mnie", chociaż niekoniecznie przytyk. W gronie 156/166 i na Pomorzu i Kujawach moje przeboje są znane :D Powiedzmy, że 156 skończyła na złomie i to nie dlatego, że ją rozbiłem. A 166 mało mnie nie zabiła parę dni po zakupie - też nie dla tego że szalałem :) Więc do zakupu kolejnej podchodzę jak do pies do jeża, ale i tak mnie do Alfy ciągnie :D

I tak trzymać ,ja przyznam też już przepadłem i alfa staje się moim hobby i pasją jakąś tak to można nazwać..:D Z nimi już tak jest kocha się te auta i nienawidzi jednocześnie . choć z moja jak na razie przemawia to pierwsze..

A tak odnośnie kupowania Alf ..opowieść autentyczna .Pewien znajomy zagaduje mnie tak w locie bo oboje nie mieliśmy czasu ,że chyba kupuje Alfe 156 TS gość ma nawet przyjechać nią wieczorem do niego a że cena coś koło 3 tysi to chyba weźmie ja na pewno ,bo tak ładnie wygląda na zdjęciach ,że w ciemno mógł by brać....Ja mu na to ok fajnie posłuchaj chociaż dobrze silnika jak pracuje itd czy rozrząd zrobiony i obowiązkowo wjedź na kanał żeby podłogę obejrzał bo to główna ich bolączka głównie pod tylna kanapą... A on na to ,że na podwórku się zobaczy ....Ja na to jak zobaczysz kiedy on ma wieczorem przyjechać jeszcze a była jesień :D przeciez będzie ciemno....On na to że ma latarkę i sobie obejrzy.....No i obejrzał..kupił sobie Alfę na wypasionych 17'' felgach....no i...
Na drugi dzień pojechał na stację kontroli na kanał ( to co miał zrobić przed zakupem) i co ? dostał kompletny zakaz jazdy bo elementy zawieszenia groziły oderwaniem się ,od płyty podłogowej ,podłogi tam prawie nie było ...:D i wiecie co zrobił ? zadzwonił do gościa ,że chce oddać auto bo go oszukał ,a tamten na to ,że ok niech przywiezie a on odda mu 600 zł...:D tak 600 zł bo tyle spisał na umowie...:D Od wizyty na stacji minęło porę godzin i co dalej się dzieje z z naszą główną bohaterką..? w tym samym dniu ,czyli dzień po zakupie ląduje 300 metrów od stacji kontroli pojazdów na skupie złomu za parę stów......Koniec..:edziahaha:
Tak ludzie kupują po ciemku samochody..
aha potem go spotkałem i pytam co on w ogóle zrobił? że jak ,dlaczego ...a mówiłem ci..
a on tylko na to ze spuszczona głową ; '' tak sie mówi ,że każdy fan motoryzacji powinien mieć w życiu chociaż jedną Alfę ...no to ja już miałem'' :edziahaha:wypowiedź autentyczna cytuje słowo w słowo jak cała historię..

Ostatnia edycja:
to specyficzne auta nie dla każdego i raczej kupuje się je świadomie..) może prócz mnie bo ja zazwyczaj na nosa spontanicznie w taki szalony sposób kupiłem moją gtv i nie żałuję wyboru do dziś....:D

Moją pierwszą AR - i zarazem pierwsze auto - kupiłem w ciemno.
Chciałem bardzo ją mieć. Po prostu.
Psuła się niemiłosiernie i psuła mi krew.

Ale to właśnie dzięki - i pomimo - niej kupiłem kolejne:).
Już bardziej świadomie. Im dalej, tym lepiej.

Ciekawostka. W życiu dużo handlowałem książkami. Raczej niszowymi.
Nie przypominam sobie przypadku, by ktoś z kupujących mnie oszukał. Wysyłałem książki często jako pierwszy, a wpłaty przychodziły potem. Nie bałem się ryzyka. Były epizodyczne nieporozumienia, ale wynikające z obiektywnych przyczyn.
Bardzo przyjemny biznes, w tym sensie, że uczciwy.
Handel w branży motoryzacji jest całkiem inną bajką. Podminowaną ryzykiem.

Ostatnia edycja:
Dlatego i ty potwierdzasz swoja osobą ,że Alfy nie są dla każdego..) inny po tej pierwszej psującej się powiedział by nigdy więcej Alfy..

Dołożysz porę złotych i masz konkret ,myślę tu o jedynym słusznym silniku do tego auta.

Jechałeś kiedyś gtv 3,0 ? mówię tu o jeździe gdzie wskazówka obrotomierza nie stoi w pozycji 3 tys ..:D

Ostatnia edycja:
Jechałeś kiedyś gtv 3,0 ? mówię tu o jeździe gdzie wskazówka obrotomierza nie stoi w pozycji 3 tys ..:D

Nie zawstydzaj mnie...
Poczułem się jak dzieciak przyłapany na gorącym uczynku (że mógłbym zrobić coś, co nie powinno się robić):).
OK, tylko Busso:).

Ehe, lobby Busso zaczyna ponownie atakować... Tylko żeby wam podsterowność nie wyrzuciła spod maski tego słynnego Busso na zewnątrz ostrzejszego zakrętu :P

Ehe, lobby Busso zaczyna ponownie atakować... Tylko żeby wam podsterowność nie wyrzuciła spod maski tego słynnego Busso na zewnątrz ostrzejszego zakrętu :P

Hahahah...! Nie to, żebym jakoś bratał się z tymi lobbystami, ale chyba jesteś tu ostatnim obrońcą rzędówki w Gtv ;P

Ile obecnie można zawołać za Gtv po remoncie silnika, wymianie wału, turbinie po regeneracji, przerobionym końcowym wydechem. Jeżeli chodzi o walory estetyczne to kremowa skóra po regeneracji, oryginalne telefony 17", czarny lakier (miejscami do poprawek). Zapomniałbym o roczniku - 1995 ale zrobiona jest na pierwszy FL, konsola na szaro, chromowane scudetto, pomalowane progi, kierownica trójramienna, wygłuszone drzwi i kilka innych smaczków. Może nawet bardziej niż o konkretną kwotę mam na myśli czy robi się to już powoli taki rarytas jak 3.0 V6? Wiadomo przy takim samochodzie rozbieżności mogą byś astronomiczne ale tak mniej więcej, samochód zadbany i zdecydowanie doinwestowany mechanicznie. Dodam jeszcze, że obecnie zajmuje się zawieszeniem. Brak rdzy jedynie problem z uszczelkami w drzwiach, który chyba uda mi się wymienić.

Ostatnia edycja:
Witam wszystkich,

wystartowałem dopiero i zwracam się o małą poradę...

Dział GTV a ja taką chce kupić, z tego co widziałem na paru aukcjach to jest kilka do dopieszczenia, oto one:

olx 247178921
2.0 v6, niejednokrotnie wystawiana, ale nie podaje nr tel tylko liczy na wiadomość na którą nie odpisuje... coś mi się nie podoba z tą aukcją - brak kontaktu

olx 257351043
2.0 v6, dużo do roboty, obroty falują i szarpie przy przyspieszeniu... auto wystawiane od sierpnia na różnych aukcjach, wszystko wymienił

allegro 6492649850
2.0 ts co prawda nie gtv tylko spider / dużo powymieniał ale wydaje się najbezpieczniejsza do zakupu

byłem oglądać jeszcze inne w pobliżu swojego miejsca ale po oględzinach i przejażdżce zrezygnowałem.

Wybieram się żeby zobaczyć powyższe ale zdecydowałem przed wyjazdem jeszcze zasięgnąć opinie ekspertów lub osób które zbadały już auta (nie chciałbym znów mieć wycieczki) :)

Mam nadzieje, że nikogo nie urażę swoją wiadomością, lecę trochę na skróty ale chyba po to jest to forum żeby się kogoś doradzić.

Dziękuję z góry za pomoc, a jeżeli coś jest nie tak proszę zwrócić uwagę na profil użytkownika i zrozumienie - jestem świeży

Jaki masz budżet na zakup i jaki na miesięczne utrzymanie auta? Bo każda Gtv tb w tej cenie to raczej trup, a utrzymanie jest dosyć kosztowne. Do tych po 5 tys. z dychę trzeba władować do wyprowadzenia dobrego stanu. Najrozsądniej prezentuje się tu wymieniony Spider :)

Dzięki za szybką odpowiedz.

Mam około 4-5 tys na auto... NIE ZA DUŻO wiem, ale nie pali mi się jeszcze i wierze, ze coś znajdę do nie za dużego odnowienia.

Szukam tak jak wspomniałem już jakiś czas ale jeszcze nie znalazłem tej swojej:)
Będzie zima i ten czas chciałbym przeznaczyć na naprawę, poprawki, odnowienie autka - tu około 2-3 tys dodatkowo myślę.

Tak żeby na wiosnę wyjechać odnowionym np biorąc pod uwagę powyższe to SPIDEREM :)

ps
co rozumiesz poprzez miesięczne utrzymanie? paliwo, olej, co jeszcze? / 200- 300zł starczy? (BEZ PALIWA , kierując weekendowo :D)

pps
będzie to moja pierwsza alfa i wiem, że taki model kupie. Ale nie wiem na co miałbym zwrócić uwagę przy oględzinach dokładniej? czy są jakieś szczególne mankamenty w gtv/spiderach? silnik, podłoga, otwierany dach, klima.... żeby się nie naciąć? - mógłby być cały do malowania, wnętrze do odnowienia, ale silnik i osprzęt na forum czytałem, ze w tb to musi być konkret bo cześci nie ma...

Mam około 4-5 tys na auto...

No nie wiem...

Posłuchałbym Supabache, trup + 10000 zł.
Chyba że zaryzykujesz i rzeczywiście uda Ci się kupić w tej cenie coś dużo lepszego.

Jak miałem mało pieniędzy do wydania i byłem w potrzebie, to kupiłem 146.
Niedoceniane, tanie na portalach sprzedażowych, ale to wciąż Alfa. I dużo przyjemności mi sprawia ten niespodziewany nabytek.

Ale jak chcesz coś lepszego w GTV, to poczekaj i uzbieraj.
Sam tak robię:)

Ostatnia edycja:
ps
co rozumiesz poprzez miesięczne utrzymanie? paliwo, olej, co jeszcze? / 200- 300zł starczy? (BEZ PALIWA , kierując weekendowo )
Koszty utrzymania jak to w Alfie. Są miesiące spokoju, są również takie gdzie np. 2-3 miesiące pod rząd musisz wydać 3x min.1000zł, żeby wszystko było w bardzo dobrym stanie. Piszę z doświadczenia.

- - - Updated - - -

Ludzie bardzo nieodpowiedzialnie podchodzą do ostrzeżeń bardziej doświadczonych w danym modelu użytkowników, odnośnie kosztów utrzymania. Jakoś to będzie, najwyżej dozbieram, itd. A w praktyce potem auto stoi miesiącami, albo jeżdżą trupy. Co z tego, że masz szybkie sportowe auto, skoro zawiecha jest tak rozklekotana że na zakręcie prowadzi się to gorzej niż zadbana Dacia Logan :)

No tak myślę żeby spokojnie poczekać 1-2 miesiące max z kupnem... trochę wtedy kasiorka wzrośnie na wydanie:)

Na ten moment jeszcze pojadę pozwiedzać tego SPIDERA i może tą jedną GTV czerwoną z Gniezna z ciekawości...

Tylko tak jak doradzacie nie brać trupa, w związku z czym kto mi odpowie na moje pps? :D

Amortyzatory
Powrót