Xsenon w alfie 145 czy to dobry pomysl

• Autor wątku Autor wątku alfa145
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Hehehe to dobre. Noktowizja górą. Gorzej jak ci ktoś długimi poświeci :mrgreen:

marcins737 napisał:
a moze wejść w noktowizję :?: :mrgreen:

:DDD

ByMyWy wypuszcza cos takiego jak night-vision (mercedes - Night View Assist) .. ogladalem w tv program gdzie to testowali i nie wypadlo znakomicie .. raczej - tandeta rozpraszajaca kierowce.

wisiol napisał:
Jak sie nie mylę to te systemy oparte są na podczerwieni

dokladnie ;)

takie cos mozna sobie samemu zrobic :D .. bierzesz zwykla kamere, ustawiasz ja na tryb nocny (zeby wiecej swiatla wpadalo w obiektyw) i w nocy (kiedy nic nie widac) "swiecisz" przed siebie np. pilotem od telewizora ;) .. w kamerze widac pole oswietlone dioda podczerwieni :)

dziala nawet na zwyklej komorce (tylko efekt marny i najlepiej swiecic w obiektyw) - widac jak z pilota wychodzi białe swiateko :)

Ja nie widzę niczego złego w montowaniu ksenonów do lamp H1 - choć jest to oczywiście nielegal. O ile lampy są w miarę ustawione nie powinno być kłopotów z oślepianiem, do czegoś służy też regulacja wysokości lamp. Widuję sporo samochodów z nielegalnymi ksenonami i w 90% wygląda to dobrze, lepiej oświetla drogę niż halogenowe żarówki.

Kiepawo wyglądają ksenony w lampach H4, ale to już inna sprawa.

bart napisał:
Ja nie widzę niczego złego w montowaniu ksenonów do lamp H1 - choć jest to oczywiście nielegal. O ile lampy są w miarę ustawione nie powinno być kłopotów z oślepianiem, do czegoś służy też regulacja wysokości lamp. Widuję sporo samochodów z nielegalnymi ksenonami i w 90% wygląda to dobrze, lepiej oświetla drogę niż halogenowe żarówki.

Kiepawo wyglądają ksenony w lampach H4, ale to już inna sprawa.
nie widzisz nic zlego :?: regulacje wysokosci nazywasz poziomowaniem :?: brak slow na takich co maja w dupie bezpieczenstwo innych :evil: byle mu swiatla niebiesko swiecily :evil: bedzie pierwszy we wsi z takim spasem :DDD :DDD :DDD

Poziomowanie w ksenonach służy do tego samego co elektryczna regulacja, ale ze względu bezpieczeństwa odbywa się automatycznie.
btw. gdybym miał zakładać xenon-kit to taki o barwie 6k, czyli raczej świecący na intensywny biały a nie niebieski :P

bart napisał:
gdybym miał zakładać xenon-kit to taki o barwie 6k, czyli raczej świecący na intensywny biały a nie niebieski

Miejmy nadzieję, że nie będziesz miał okazji... :-)

bart napisał:
Poziomowanie w ksenonach służy do tego samego co elektryczna regulacja, ale ze względu bezpieczeństwa odbywa się automatycznie.

Bo z takim poziomem wiedzy to.... ech szkoda nawet pisać i się denerwować...

Powiem tak... na zakończenie tematu... Szkoda, że coraz częściej Alfa trafia w ręce nieodpowiedzialnych właścicieli... Szkoda, że nie poprzestają na BMW E30, Golfach i Calibrach... i zaczynają pchać łapy do naprawdę fajnych samochodów.

Ciekawe co będzie się działo na tym forum dalej... czy pojawią się pytania w stylu "czy deska do prasowania mojej mamy będzie fajnie wyglądała na klapie mojej Alfy"... Straszne... Prawda!!??!!

Pozdrawiam... i życzę miłych snów...

w takim razie wyjaśnij do czego służy autopoziomowanie w ksenonach?

Moim zdaniem jest to układ automatycznie utrzymujący reflektor (strumień światła) na określonej wysokości, żeby nie oślepiać innych na drodze, z kolei elektryczna regulacja w lampach halogenowych służy do tego samego celu, z tym, że steruje się tym manualnie.

Ale jak widać się mylę i zaraz mnie wyprowadzisz z błędu :mrgreen:

bart napisał:
takim razie wyjaśnij do czego służy autopoziomowanie w ksenonach?

Lampy ksenonowe mają bowiem bardzo ostrą i wyraźną granicę światło-cienia (można to zaobserwować np. na skrzyżowaniu na samochodzie, który stoi przed autem wyposażonym w reflektory ksenonowe).
Dlatego tak WAŻNYM jest prawidłowe ustawienie tychże lamp i wyposażenie ich w układy samopoziomowania, gdyż nawet niewielkie obciążenie tyłu samochodu (pasażer na tylnym siedzeniu lub zakupy w bagażniku, jazda po dziurawej drodze) powoduje podniesienie się wiązki światła - co z uwagi na ostro zarysowaną granicę światło-cenia powoduje bardzo silne oślepianie nadjężdżających z przeciwka.
Również brak systemu oczyszczania szyb reflektorów ksenonowych powoduje, że brud zgromadzony na reflektorach rozprasza silny strumień światła i może powodować oślepianie innych.

Do czego służy ręczna regulacja chyba każdy inteligentny użytkownik samochodu wie... więc nie będę pisał...

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ze śmiechu spadłem z krzesła

temat widac dosc goracy ale prosze o spokojna dyskusje.

Czemu sie tak podniecać , chce założyć te swieczki niech zakłada jego auto mozna mu tylko pordzić żeby tego nie robił i tyle <zasady>

Amatorom nielegalnych zestawów ksenonów powiem jeszcze tylko tyle że istnieje jeszcze jeden problem. Otóż problemem jest temperatura która powstaje przy palnikach. Niech ktoś weźmie pod uwagę, że odbłyśniki lamp halogenowych tego nie wytrzymają na dłuższą metę

Amortyzatory
Powrót