wzmocniony docisk tak czy nie...

Witboy

Nowy
Auto
156 2.4 150km
mam możliwość załatwienia wzmocnionego docisku w sensownej cenie, z racji iz sprzęgło się poślizguje po modach tj program fmic podniesienie rail, luźniejszy wydech, to mam pytanie bo rożnie słyszałem, jedni mówią ze tarcza kevlar załatwi sprawę i do jazdy na codzien wzmocniony docisk niepotrzebny, a od innych słyszę ze to własnie wzmocniony docisk a tarcza już mniej ważna ...auto na codzien, ok 440-450 momentu od 400 momentu zaczęło od czasu do czasu się uślizgiwać

Szczerze wątpię w sam kevlar powyżej 400Nm. W moim doświadczeniu nigdy się nie sprawdziło. Za to auta z wzmocnionymi dociskami jeżdżą i jeżdżą ...

do 400 trzymało stare, powyżej się czasem ślizga...czasem ale chce już to zrobić, za 500 mogę kupić wzmocniony docisk od Radzikowskiego

nie wiem bo jest używany napisałem do wlasciela co to tam siedzi ...

- - - Updated - - -

tak podwojna sprezyna taka mam odpowiedz

- - - Updated - - -

tak podwojna sprezyna

docisk ma przejechane 500 km wiec mało ...od Andrzeja Ossowskiego co ma rekordy na 1/4 mili sam ogarnia mechanikę itd znam go i raczej shitu by mi nie wciskał, bardziej obawiam się pracy pedału sprzęgła ze będzie bardzo uciążliwe

Będzie. Zdecydowanie lepszym sposobem wzmocnienia jest zmiana kąta natarcia (podparcia) sprężyny. Nie ma wtedy betonu na stopie a wysprzęglik i tak potrafi wyrwać :)

dlatego tego sie boje ale ja po samym chipie miałem 400 momentu i czasem sie przyslizgneło, po fmicu i podniesieniu raila to teraz przy ok 2 tys jak daje buta to nagle strzał na 3 tys i po chwili opada i rosnie ewidentnie tarcza juz du...dała ale własnie sama tarcza powyżej 400 momentu nie da rady...Andrzej mówi własnie ze najważniejszy jest docisk w alfach, nawet koleś który nabija mi kevlarem tez powiedział ze sam kevlar duzo nie da przy takim momencie..

Czesc. Ja myslalem tez o matieriale kevlarowym z Makland JK-102. Chwala sie ze przenosi o 40-60% wiecej momentu. Jak by przenosił +25% to by bylo koło 500Nn.
Ktos ma doswiaczenie z tym materialem. Gdzies na forach sobie chwalili, komus sie tam rozleciala.

A gdzie można kupić , wzmocniony docisk ?
Czy kupienie TAKIEGO zestawu ma sens ?
Pozdro

miałem wzmocniony docisk + kevlar ... nie polecam jak jezdzisz po mieście :D ZERO-JEDYNKOWE sprzęgło chyba że masz łydki jak kulturysta, stanie w korku na półsprzęgle to nie mała gimnastyka dla nóg :P miałem radzikowskiego i jakieś brytyjskie kevlerowe w 1.9 16V potem wlecał j.w. oryginał valeo i wysypała się głowica :D

Amoath z tego co piszesz, to miałeś spieka nie kevlar i wzmacniany docisk ja mam takie zestaw nie mam łydki Pudziana i nie odczuwam tego.

jezdzilem tez na wzmocnionym sprzegle od radzika bez spieku i faktycznie dlatego tez nie zdecydowalem sie dla siebie do codziennej jazdy, wzmocniony docisk to prawie zero jedynka jest nie ze wzgledu na wybieranie ale na sama prace takiego docisku...na codzien masakra...

Jak zacznie sie coś grzebać to trzeba liczyć się z tym, że potem wszystko zacznie szwankować.

Cześć,
Mogę się podzielić swoim doświadczeniem ;)
Zbudowałem docisk z 3 różnych, baza to obudowa Valeo wraz z żelazkiem, sprężyna talerzowa z docisku od 2.2hdi , jest grubsza 2,5mm & 2,97mm i pierścień z Sachs bo jest dużo szerszy niż z Valeo, do tego kewlar i wszystko elegancko działa :) aktualnie przenosi 230km i 480Nm na jednomasie. Sprzęgło jest lekko bardziej twarde nie seria, ale do miasta akceptowalne.
IMG_20210422_220046_hdr.jpg

Amortyzatory
Powrót